Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: E-500 awaria - SZYBKO!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 awaria - SZYBKO!

witam

mam duży problem:
    bawiłem sie E-500 kolegi i w pewnym momencie sie wyłączył, pomyślałem że bateria, wymieniłem na nową i nic - nie reaguje, nie zapalają sie zadne kontrolki.
    (w sumie nic poważnego z nim nie robiłem, nie wypinałem obiektywu/karty itp)

aparat ma 2 tyg. (sam mu go poleciłem, bo uważam ze jest super) a teraz szykuje mi sie duzy wydatek (a mnie na FE-130 nie stac)

koles za 3 dni wraca do irlandii wiec rozumiecie ze zalezy mi na czasie

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: E-500 awaria - SZYBKO!

Cytat Zamieszczone przez pyciar
    bawiłem sie E-500 kolegi i w pewnym momencie sie wyłączył, pomyślałem że bateria, wymieniłem na nową i nic - nie reaguje, nie zapalają sie zadne kontrolki.
    (w sumie nic poważnego z nim nie robiłem, nie wypinałem obiektywu/karty itp)
    Magiczna kula się dzisiaj popsuła.

Ale, mimo wszystko, spróbuj naładować baterię i wsadzić ją *poprawnie* do aparatu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    naładowałem akumulatorek i d...
    wadzilem tez nówki litowe cr123 i nic
    wyjąłem baterie na 2 godz. (mysłałem że może "zapomni" ze cos jest nie tak) - ciągle głucha cisza.
    wypiołem i wpiołem obiektyw i karte - bez zadnego efektu.

w okolicy nie ma żadnego poważnego fotografa/sklepu z aparatami żeby ktos mi go sprawził.

pisze tu bo myślałem że ktos miał podobny problem.

a może ten aparat ma jakąś blokade i ją przypadkowo włączyłem... ale w manualu nic nie mogłem znalzc.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pyciar
    naładowałem akumulatorek i d...
    wadzilem tez nówki litowe cr123 i nic
    wyjąłem baterie na 2 godz. (mysłałem że może "zapomni" ze cos jest nie tak) - ciągle głucha cisza.
    wypiołem i wpiołem obiektyw i karte - bez zadnego efektu.

w okolicy nie ma żadnego poważnego fotografa/sklepu z aparatami żeby ktos mi go sprawził.

pisze tu bo myślałem że ktos miał podobny problem.

a może ten aparat ma jakąś blokade i ją przypadkowo włączyłem... ale w manualu nic nie mogłem znalzc.
    1. skąd jesteś ?

2. naładuj akumulator załóż obiektyw, włóż kartę - WŁACZ
    3. to co wyżej tylko na innym zasilaniu jeżeli posiadasz i jesteś pewny że jest porządne
    4. jeżeli dalej lipa to odepnij szkiełko i wyjmnij kartę - WŁĄCZ
    5. to co wyżej tylko na innym zasilaniu jeżeli posiadasz i jesteś pewny że jest porządne
    6. jeżeli dalej nie działa to lipa jest :/
    7. jeżeli masz kabelek do kompa to spróbuj go podłączyć i zobaczy czy możesz zaktualizowąć firmware(program olumpus viewer)
    8. jeżeli dalej lipa to zadzwoń do serwisu(będzie pewnie trzeba wysłać)

Daj znać czy któryś z powyższych punktów coś zdziałął

Blokady nie ma.

Pozdr
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na naładowanej baterii włącz aparat, to nic, że nie reaguje na to co robisz: Następnie spróbuj wejść w menu serwisowe:

Włącz aparat i otwórz zamknięcie drzwiczek karty pamięci
    1. Wciśnij podgląd zdjęć + ok a nastepnie
    2. "wybierakiem góra, dół, lewo, prawo
    3. spust migawki

powinien Ci się wyświetlic numer błędu o ile się nie mylę wtedy, jak zadzownisz do Olympusa i podasz numer błędu powiedzą Ci co zrobić.

Jesli się nie wyświetliło nic, spróbuj dodac punkt
    4. przycisk góra.

Jeśli dalej nic się nie wyświetla i aparat nie reaguje - współczuję.

Prawdopodobnie problem z zasilaniem.

dinx6
    Gość
    skoro na bateryjkach nie działa to proponuję przejść się do jakiegos sklepu i poprosić, żeby pożyczyli ci na 10 sekund akumulator BLM1. włóż go i spróbuj odpalić.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    powinien Ci się wyświetlic numer błędu o ile się nie mylę wtedy, jak zadzownisz do Olympusa i podasz numer błędu powiedzą Ci co zrobić.
    nic ci nie da numer bledu bo nawet w Warszawie nie znaja tych numerow... dopiero te scisle tajne kody sa znane w serwisie w Czechach.

Zreszta jak tu wyswietlic numer bledu jak nie ma pradu.

BTW.
    Odlacz obiektywy i sprobuj jakos uruchomic samo body.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja podałem mój numer błędu telefonicznie serwisantowi w warszawie i on oddzwonił mi po 20 minutach i podał co to się stało i co dalej robić, więc wiem z praktyki, że tak się da.

W zasadzie, to, że aparat nic nie wyświetla nie musi oznaczać, że nie ma prądu - zreszta ja proponuję tylko próbę.

robin102
    Gość
    Obejżyj dokładnie styki w komorze akumulatora tzn tam gdzie dotykają jego styki . Podłącz tam najzwyklejszy omomierz który powinien wskazywać wartosć inną niż nieskonczoność . Jeśli pokazuje przerwę mimo przłączenia wlącznika na ON świadczy to ewidentnie o jakimś uszkodzeniu we wstępnych obwodach zasilania . może sam włacznik może stabilizator może cusik innego. Nie zaszkodzi też sprawdzić sam akumulator i jego styki.- przemyć. Tak naprawdę przyczyn może być dużo.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kolega się nie odzywa. Może właściciel aparatu wrócił wcześniej i go pacnął?
    Hop, hop, czekamy na wieści w sprawie uszkodzenia!