Druga nieco bardziej normalna kolorystycznie.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Hę, obie mi sie podobają, nawet bardzo. ale jeśli miałbym wybierać, to wybrałbym pierwszą, mimo że wygląda jak by była przesycona kolorem to jednak bardziej przykuwa uwagę.
W drugiej niebo jest nieco za jasne.
Co do kadrowanie nie mam zastrzeżeń.
powiedz tylko , czym je robiłeś? SP500 , czy D50
![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Pierwsza swietna z zastrzezeniem (ale bardzo minimalnym) co do przesycenia niebieskim. Byla "podkrecana"?
Druga rewelacyjna! Gdyby chciec sie czepiac (ale to juz na sile), to delikatnie moze przeszkadzac ten tatarak w gornym, prawym rogu. Ale ogolnie zdjecia sa super!
Moim zdaniem fotki są niezle, jak na wprawki, ale jako landszafciki mnie nie przekonują, ponieważ nie mogę wyekstrahowac z nich głównego motywu, czy to jest jeziorna tafla z odbiciem nieba w wodzie, czy nenufary, czy przeciwny brzeg z lasem. Zbyt równorzędne role grają w obrazach te elementy( na pierwszym są zbyt monotonnie - pasmowo ułożone, w poziomie), żaden z nich nie jest wyrózniony plastycznie ani światłem, ani planami. Swiatło jest plaskie. Być może krótsza ogniskowa coś zmienila by na lepsze i wejście do wody, no nie wiem. Do kolorków mam obiekcje, ze zbyt intensywne.
Pzdr, TJ
Zdjęcia robione D50Zamieszczone przez zibi1303
Tak, jedynka jest lekko "nasycona", może trochę przesadziłem bo D50 nie trzeba zazwyczaj poprawiać jeśli chodzi o nasycenie ale tak jakoś mi sie lepiej podoba ta fotka. Trzciny nie mogłem usunąć bo i tak stałem po kostki w bagnie a z tego miejsca mimo tej trawki chyba było najlepsze ujęcie.
Mam pewne przypuszczenie, a mianowicie fotki powyższe sąprzykładem na to, że Nikon bardzo lubi niebieski - to jest właśnie tylko przypuszczenie, czyli należy traktowac to w kategoriach prawdopodobieństwa. Czy może ten nadmiar niebieskości jest spowodowany ustawieniem niewłaściwego trybu balansu bieli i jednoczesnym intensywnym błękitem na niebie?
Pzdr, TJ
Tak myślałem, za ładne jak na kompakt.
A co do kolorów, to niedobrze bo ja bardzo lubię niebieski.
Czyżbym miał się polubić z Nikonem,,,.. eee chyba nie![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
O ranyyy... a mi bardzo pasi ta niebieskość na pierwszym zdjęciu, powala wręczMoże faktycznie nieco monotonna jeśli chodzi o kompozycję.
Na drugiej nic nie zwróciło mej uwagi poza prawym górnym rogiem - wygląda jakby negatyw był pęknięty![]()
Balans bieli był dobrze ustawiony bo (na zdjęciu nr2) kolory są prawie identyczne jak w rzeczywistości. Oczywiście tylko ja to mogę ocenić bo widziały to moje oczy, więc jeśli ktoś nie wierzy to trudno. A czy jest tam "nadmiar niebieskości"? Dla mnie nie.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Niebo było rzeczywiście intensywnie niebieskie, a tą niebieskość pogłębia lekko słońce za plecami.
Ja powiedziałbym z krótkiego doświadczenia, że raczej nikon lubi czerwień (przynajmniej mój D50) natomiast SP 500 lubi bardziej zieleń.