Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: NR a sprawa oszczednosci...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Part
    Sprawdzilem - Jack ma racje. Pliki sa dokladnie takie same (13.797 KB).
    Tu jest dowód (z E330 - bo taki mam kabelek podłączony do pieca - sprawdziłem też na E500 - jest tak samo):
    Jak zmienia się wielkośc pliku po włączeniu NR.

Dla mniej spostrzegawczych - zerknijcie na ilośc dostępnych klatek przed i po operacji.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Part
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Dla mniej spostrzegawczych - zerknijcie na ilośc dostępnych klatek przed i po operacji.
    Mea culpa, RE... Zle sprawdzilem. Zrobilem dwa takie same zdjecia (z NR i bez) i byly takie same. Rzecz w tym, ze to byly zdjecia zrobione w... dzien. Zalozylem dekielek i powtorzylem probe. Efekt koncowy? Zdjecie bez NR - 13.979. Z NR - 17.083.

Otoz i zdaje sie jest wytlumaczenie, dlaczego wchodzi mniej zdjec na karte.

Thx. wszystkim

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Sorki Jacku, ale nie masz racji. Już ci kiedyś mówiłem, że NF ma wpływ na wielkośc plików.
    I tak, i nie. Przy ekspozycji 4 sekundy z NR, plik ma faktycznie 17 083. Ale spróbuj naświetlać 1 sekundę, wtedy plik z NR ma 13 797
    To moje błąkanie się po cytatach miało uzasadnienie - padła nazwa Noise Filter (w odróżnieniu od Noise Reduction!), NF (w E-1!) ma za zadanie wygładzać obraz w JPEGach.
    Jack

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: NR a sprawa oszczednosci...

...lubie sobie zabrac czasami aparat na latanie (dla scislosci - na paralotni). A ze operowanie E-500 w powietrzu...
    Daliśmy się zagadać dywagacją na temat NR - powiedz zatem na jakiego czorta potrzebny jest ci do szczęścia NR, który zaczyna efektywnie działać przy czasach naświetlania począwszy od 1/2 sekundy, a i to też po to, by usunąć gorące piksele, które mogą sie pojawić przy ekspozycji ponad 4 - 6 sekund. Czyżbyś miał tak zaje....cie stabilną lotnię, że możesz z niej robić nocne zdjęcia bez poruszenia ? Oczywiście to żart. Do zdjęć z paralotni nie potrzebujesz żadnego NR
    Jack

Part
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jack
    Do zdjęć z paralotni nie potrzebujesz żadnego NR
    Jack
    Rzecz w tym, ze potrzeba W momencie, kiedy robisz fotke z gory, ale panoramy krajobrazu, to nie ma wiekszych problemow. Schody zaczynaja sie, kiedy chcesz zrobic zdjecie rolnikowi, ktory wlasnie rzuca w ciebie brona. Jak juz sam zauwazyles w gorze niezle "torbi*". To raz. Dwa - las, laki, czy w ogole swiat z gory (bez nieba) jest ciemny. Musisz wiec wydluzyc czas naswietlania. A ze torbi*, to ta kwestia odpada. Pozostaje wiec opcja podjechania do gory ISO. I teraz juz pewnie wiesz po co mi NR

*) torbi - rzuca strasznie

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    NR działa tylko w przypadku długiego naświetlania, więc i tak będzie rozmazane, nie wiem do czego zmierzasz. Znaczy wiem chcesz mieć mniejszy szum na wyższym ISO. Ale to nie NR - dlaczego ? czytaj posta od początku
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

... I teraz juz pewnie wiesz po co mi NR
    Teraz już wiem , tylko my, naród techniczny, traktujemy oznaczenia, jako ścisłe i precyzyjne. NR - Noise Reduction, jak odpowiedział fotomic, a co ja już wcześniej też wspominałem, niezbędne jest przy długich ekspozycjach. Teraz właśnie załapałem, że chodzi Ci o NF (Noise Filter), co jest czymś zupełnie innym i odmiennym, niż NR. W funkcji ISO BOOST znajdują się dwa przełączniki ON oraz ON + NF. Ten drugi umożliwia podbicie czułości wraz z wygładzeniem szumu, tak aby na wydrukach był on lepiej zamaskowany, przy czym towarzyszące temu ogólne rozmycie obrazu, nie jest takie duże i widoczne. Nie ma on wpływu na wielkość RAW-a, więc go po prostu używaj i już. Istnieje druga szkoła, która mówi, że nie powinno się stosować filtra wygładzającego szum, ale należy później stosować programy odszumiające do obróbki obrazu. Osobiście wolę stosować od razu wysokie ISO z filtrem. Jeżeli będziesz miał w przyszłości jakies problemy, bardzo proszę, zastosuj większą precyzję opisu tego, co potrzebujesz
    Jack

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Co do używania NF to ja mam trochę odmienne zdanie. Wybierając ten tryb jesteś skazany na to co zrobi aparat automatycznie ze zdjęciem, bardziej proponował bym używac jakiegoś softu do odszumiania w którym sam to będziesz zmieniał ustawienia do pewnego poziomu akceptowalności(nie na każdym zdjęciu jest taki sam).
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Podobnie jak fotomic lepiej samemu panowac nad redukcja szumu, co wcale nie znaczy ze aparat zle to zrobi. Trza sprawdzic i tyle, bo czasem nie oplaci sie skorka za wyprawke.

Co zas sie tyczy naszego lotnika to chlopie zapodawaj foty !!!! BAAARDZO CHETNIE OGLADNALBYM takie fotki robione z gory.
    ...był Olek jest A6000

Part
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    BAAARDZO CHETNIE OGLADNALBYM takie fotki robione z gory.
    Wisza juz w kat. do oceny. Chociaz moim zdaniem nie ma co oceniac, bo fotki, jak to fotki - troche luzu pod nogami