Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: C-720 UZ Szumy matrycy i hotpixel

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-720 UZ Szumy matrycy i hotpixel

Witam, mam pytanie odnośnie matrycy w C-720 UZ. Matryca ma bardzo duże szumy, które uniemożliwiają zrobienie zdjęć z dłuższym czasem naświetlania. Używanie czułości ISO 400 wogóle nie wchodzi w rachube. Porametry które umożliwiają zrobienie przyzwoitego zdjęcia to min ISO 200, 1/80s. Poza tym ilość gorących pixeli jest kosmiczna. Można je zauważyć przy zdjęciach o czasie naświetlania 1 sek. Przy 8 sek, nie można zrobić zdjęć ponieważ żaden program typu BlackFrame nie jest w stanie ich usunąć (po prostu wygląda to jak fotografia nieba - przy zasłoniętym obiektywie). Poza tym aparat jest w porządku. W galerii zdjęć oglądałem zdjęcia zrobione przez Arras. Nie mam pojęcia jak udało mu się zrobić zdjęcia w nocy 720. Robiłem próby ze statywem i wszystkimi możliwymi ręcznymi ustawieniami - ale szumów i hotpixels się nie pozbyłem.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ja mam to samo tylko ze w Olku C4000z. Olalem to bo mam aparat kupiony w Allegro (wiec duzo pewnie mialbym roboty przy gwarancji).

Polecam : http://fotohobby.home.pl/ -> Dobry stosunek do złych pikseli

Pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

szumy, szmy

Spotkałem się z opiniami, że OLYMPUSY mają bardzo szumiące matryce. Dotyczy to wszystkich modeli. Osobiście porównałem zdjęcia robione moim 720 i zdjęcie robione 740. Różnica jest kolosalna. Przy takich samych warunkach oświetleniowych (złych), zdjęcia z mojego wyszły: niedoświetlone, nieostre, zaszumione. Oczywiście od pewnego czasu porzuciłem tryby auto. Działam już wyłącznie na manualu. Zdjęcia wychodzą ciut lepsze, ale nie na tyle, żeby powiedzieć że są dobre. Zastanawiałem się nad C-5060, ale jakoś przeraża mnie możliwość występowania tej samej przypadłości.

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    metoda na robienie zdjęć bez szumów w nocy - ISO 100 ! Ja zresztą nie używam prawie wcale iso 200 i iso 400. Po drugie aż tak źle nie jest jak napisałeś, przynajmiej u mnie... Szumy mam w normie jak porównywałem. I prawdopodobnie kupując 5060 rzeczywiście się przerazisz... pan Krupek (c-740) kiedyś prezentował zdjęcie z zamkniętym dekielkiem (chodziło właśnie o szum) i c-720 w porównaniu do tamtego zdjęcia - nie ma szumów .
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    I oto jestem
    Tak własnie było jak Arras napisał. Przeraziłem się bardzo bo okazało się że gorących pixelków jest cała masa. Pogodziłem się z tym i tyle
    PS. Zdjęcia Arrasa też mnie zaskakiwały swoją "czystością"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjecia Arrasa sa rzeczywiscie wysmienite.

Moze powinnienem tez zafundowac sobie filtr UV ??, bylo nie bylo - ale matryca moze wtedy generuje mniejsze szumy. Co do 5060 - to jego bezszumnosc wywodzi sie z filtrow przeciwszumowych. W Sony "puszka" gdy wlaczasz ISO 400 włacza sie tez filtr.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C4000Z i nie ma problemu z hot pixelami

Witam!

Przeczytałem wasze posty i trochę jestem zadziwiony niektorymi spostrzezeniami. O ile w C-720UZ szumy w postaci hot pixeli występuja przy czasie naswietlania dluzszym niz 1/2 sek. przy kazdej czulosci (im wieksze ISO tym wieksza ilosc szumow przy tym samym czasie). Miałem ten aparat przez 3 miesiace i wiem cos o tym. Jedynym rozwiązaniem wowczas byl program BlackNR, choc nie idealnym. Obecnie mam Olka C4000Z i kwestia szumu elektronicznego przy dlugich czasach ekspozycji nie wystepuje gdy wlaczona jest funkcja 'Noise Reduction'. Celowo porownalem sobie te same fotki dla tych samych czasow i czułosci w modelu C720UZ i C4000 (4 i 6 sek. ISO 100 i 200). W przypadku tego pierwszego szum byl widoczny na obu czulosciach, natomiast w C4000 nie było tego problemu.

Olympus C-4000Z rules!!!

Pozdrawiam wszystkich

Medieval

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    dokladnie Olympus C-4000Z rules!!!

(co prawda mam walniety model i szumy sa straszne... no ale widac ze ta funkcja Noise Reduction cos tam dziala)

Pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czytam tu o szumach i czytałem w starym forum:
    http://www.forum.olympus.hat.pl/view...=820&highlight
    i w końcu przetestowałem swój C 740 UZ z zamkniętym obiektywem i tak to wygląda

wyniki: czas-dead /hot

przy ISO 100, F 2,8 bez redukcji szumów
    1s- 0/0, 4s-0/0, 8s - 0/4, 16s - 0/321 - pięknie

przy ISO 100, F 2,8 z redukcją szumów
    1s - 0/0, 4s - 0/0, 8s - 0/0, 16s - 0/0 - i jest jeszcze piękniej

i w najgorszych warunkach
    przy ISO 400, F 2,8 bez redukcji szumów
    16s - 0/68000 i fioletowa poświata w lewym górnym rogu (typowe) - widok nieciekawy

przy ISO 400, F 2,8 z redukcją szumów
    16s - 0/3 poświata znikła całkowicie i znów jest pięknie

Wniosek jest taki że przy ISO 100 można spokojnie robić długie czasy nawet bez włączania Noise Reduction, a przy ISO 200 i 400 włączać redukcję szumów (w końcu po to jest) i jest OK. Przynajmniej w C 740. A z tego co tu czytam to widzę że ma on lepszą matrycę od C 720.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Różnice C-720 C-740

Zgadza się, nie trzeba używać skomplikowanych programów do sprawdzania poziomu szumów. Różnica między 740 a 720 jest tak kolosalna, że jest widoczna jest gołym okiem. Według mnie 720 jest największym niewypałem zrobionym przez OLYMPUS. Dowodem na to jest fakt, że pojawiły się kolejne modele 740 i 750.
    Tak wogóle to pomyślałem o wgraniu nowego softu, który będzie posiadać redukcje szumów, oraz manualne ustawianie ostrości. Niestety nie znalazłem firmware do tego aparatu.