Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Filmy ze zdjęć (sekwencje poklatkowe)

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    mam e-10 i mozliwość robienia interwału np co 1 min, ale nie wiem czy wasze aparaty sa obsługiwane za pomoca pilota Olka jeśli tak to macie problem z głowy a mianowicie

1. palmtop + program do symulowania pilota (free na internecie troche okrojony) - uczymy palma funkcji pilota olka i w palmie włączamy interwał
    chyba że laptop z nadajnikiem IRDA i odpowiednim programem

2. pilot olka lub samouczący się który wczesniej zaprogramujemy, rozbieramy pilota i styki do wyzwolenia łączymy z urządzeniem które może załączać cokolwiek co jakiś czas (urządzenia do kupienia jak pamietam w AVT oferta w Elektronice praktycznej)

dla kolegi który ma problem z zasilaniem na zewnątrz polecam małe akumulatory żelowe na 3AH cała noc z interwałem co minutę

dobry pomysł z filmem podejmuje się zrobienia roslinki która rosnie itp

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jest tak ogólnie że nie zawsze są pieniądze. dlatego trzeba sobie radzić. mój 720 nie jest obsługiwany pilotem więc to tez odpada. Palmtop również - za duża cena. Jedyne wyjście (jak dla mnie oczywiście) to sterowanie mechaniczne przycisku spustu sterowane procesorem. Prototyp już działa, całość zamyka się kwotą 30 zł, więc różnica jest na tyle kolosalna, że nawet nie biorę pod uwagę "nowocześniejszych" rozwiązań.
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    najnowsze dzieło c-720 stki... z cyklu "sekwencje animowane". Film powstał w ciągu 3,5 godziny. Każde zdjęcie było robione co 35 sekund. Migawka w aparacie była wyzwalana linką podłączoną do urządzenia mechanicznego sterowanego procesorem. Całość wyszła nawet nieźle. NIe trzeba było wciskać ręką co chwilę spustu, a po drugie żadne zdjęcie nie zostało zruszone względem poprzedniego jak to miało miejsce przy użyciu ręki.

Film /9 Mb/
    Pobierz film MPEG-2

ps. Film ma tak wielką objętość ponieważ odtwarzanie odbywa się z prędkością 24 klatek na sekundę, a nie 12 jak miało to miejsce w poprzednich filmach. Pozatym film ma format 720 x 576.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    heee.... dobre, dobre... i dobry pomysł by do prezentacji wykorzystać flash'a... też i tak spróbować muszę.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Bardzo zaiteresował mnie ten temat ale oczywiście mam pewne problemy.
    Spust uruchamiam ręcznie i wiadomo co wychodzi, jak uruchamiać spust korzystając z komputera? Program Cam2com? Trochę o nim czytałem ale nie wiem o co chodzi. Po drugie próbowałem z programem Windows movie maker, w sumie nie jest zły ale ni diabli nie potrafię przyśpieszyć odtwarzania, w standarcie klatka co 3sek!
    Bardzo proszę o pomoc.
    Olympus c 730uz.

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    dokładnie takie same pytania miałem kiedyś.... mojego 720 cam2cam niestety nie obsługuje, więc z góry pomysł z wykorzystaniem kompa poszedł w kosz. Przy pierwszych zdjęciach seryjnych uzywałem statywu i nic więcej. Jak łatwo sie domyśleć... każde wciśnięcie palcem spustu migawki powodowało zruszenie aparatu podczas focenia, czego fektem były film jakby z "drżącej kamery". Spróbowałem ułatwić sobie życie i dostosować do aparatu starą linkę wyzwalacza i udało się. Obejma utrzymująca linkę tuż nad przyciskiem spustu załatwiła sprawę. Mogłem juz pstrykać zdjęcia bez ruszania aparatem co zaowocowało idealnymi fotkami - bez żadnych przemieszczeń.
    Movie maker jak dla mnie odpada... za średnie możliwości w tym temacie. Polecam ulead video studio, tam można bez problemu dostosować fps'y do żądanego wyniku, ustawić odstępy czasowe między klatakami, skompresować w każdym formacie gotowy film itd.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam,
    czy ktoś ma link skąd można zassać ten program ??

pozdrawiam
    gie-dee

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Arras miałeś dać fote Twojego patentu z wężykiem może na meila.

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez woytek
    Arras miałeś dać fote Twojego patentu z wężykiem może na meila.
    tutaj:
    http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=974
    albo stara wersja:
    http://www.olympus.hat.pl/?s=news&id=45dzial=2