Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Balans bieli w E-1.

robin102
    Gość
    Lepiej !!! nawet po kilku sekundach w naturalnym oświetleniu może wyjśc troche inny WB , przy tych samych nastawach aparatu ,światlo naturalne swoje humory ma . Teściki to trza tylko i wyłącznie przy sztucznym . Wtedy mamy coś stałego niezmiennego.

Olo2 nie stwarzaj sobie problemów ustaw na Auto WB i jedź na rawach . W przypadku E-1 to problemu z WB nie ma , ten sprzet w tym temacie to mistrzostwo świata.
    Potem sobie coś tam skorygujesz przy wywoływaniu.

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oczywiście zgadzam się z Tobą Robert jak najbardziej. Zbyt krótko fotografuję E-1 by posuwać się do takich uogólnień. Przepraszam więc za takowe w poprzednim poście. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że to moja pierwsza cyfra a ja wciąć móżdżek mam nastawiony na analoga. Pisałem, że to jedno z pierwszych zdjęć zrobionych tym olympusem a sami dobrze wiecie że ten aparat nie dla idiotów i trzeba się go uczyć (jak każdego bardziej zaawansowanego). Ustawiam więc za Waszą radą na AWB i nie szukam dziury w całym. No i wielkie dzięki za tyle postów.
    Pozdrawiam Marek.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zrobiłem na szybko taki mały poradnik, jak zmodyfikować balans bieli w GIMPie; jeśli OlympusViewer nie działa (bo zdjęcie w JPG, na przykład), albo nie wiemy, jak zdjęcie powinno wyglądać, to warto wybrać jakiś punkt, o którym wiemy, że był szary i podciągnąć krzywe w ten sposób, by tę szarość oddawały.

Złożone na szybko i niezgrabnie, proszę, bez nadmiernej krytyki:

http://grabun.com/tmp/gimpwb/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Zrobiłem na szybko taki mały poradnik, jak zmodyfikować balans bieli w GIMPie; jeśli OlympusViewer nie działa (bo zdjęcie w JPG, na przykład), albo nie wiemy, jak zdjęcie powinno wyglądać, to warto wybrać jakiś punkt, o którym wiemy, że był szary i podciągnąć krzywe w ten sposób, by tę szarość oddawały.
    No dobra, ale tak samo mozna usatwiac balans bieli w Oly Studio kozystajac z funkcji Grey Point Specyfication, ale przy wywolywaniu OFRow do jpg.

Co do jednej rzeczy tylko sie zastanawiam przy balansie bieli. Otoz, w zaleznosci od oswietlenia (slonce) to inna barwa bedzie o zachodzie a inna o poranku przy tej samej scenerii. Z jednej strony ustawiajac wg schematu ze wiemy ze dany element jest szary czy nie spowoduje "wypaczenia" fotki dla obu przypadkow (dopoludniowa sceneria i popoludniowa). Bo jesli brac pod uwage ze fotografia to jest malowanie swiatlem to przeciez moze sie zdarzyc (i zdarza) ze przeciez cos co jest szare moze miec inny odcien. Wiec jak to jest ? Czym sie kierowac ? Wyposrodkowywac ?
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dobra, dobra. Świetne ABW z E1 jest znane i poznane. Ale nikt nie wieszczy zaje...stego ABW w E500. Dla mnie mistrzostwo. Nic dodać, nic ująć. Prawie nigdy nie czepiam się przy wołaniu RAWa suwaka temperatury.

Więc wieszczę: E500 ma ZNAKOMITY AUTOMATYCZNY BALANS BIELI!!!!
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    No dobra, ale tak samo mozna usatwiac balans bieli w Oly Studio kozystajac z funkcji Grey Point Specyfication, ale przy wywolywaniu OFRow do jpg.
    Oczywiście, że tak.

Gorzej, jak RAWa nie mamy. Albo jak chcemy zmodyfikować balans jedynie części obrazka (wykorzystując maskę).

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Dobra, dobra. Świetne ABW z E1 jest znane i poznane. Ale nikt nie wieszczy zaje...stego ABW w E500. Dla mnie mistrzostwo. Nic dodać, nic ująć. Prawie nigdy nie czepiam się przy wołaniu RAWa suwaka temperatury.

Więc wieszczę: E500 ma ZNAKOMITY AUTOMATYCZNY BALANS BIELI!!!!
    Hmmm ... pozwól Rafale, ale się z Tobą nie zgodzę - w moim modelu WB działa bardzo mocno tak sobie. O ile w świetle naturalnym nie ma problemu, o tyle w pomieszczeniach ludzie wychodzą o kolorach od Nikona (= z niebieskim zafarbem) do Olympusa (prawidłowo). Szczególnie jeżeli robię zdjęcia wbudowanym flashem. Ja bym tak nie przeceniał AWB z 500ce ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

robin102
    Gość
    RobertW3D Bo nie ma dwóch identycznych aparatów , dwóch identycznych lamp , dwóch identycznie odbierających telewizorków ect . Wystarczy pójść do sklepu RTV i popatrzeć na balans bieli we włączonych telewizorkach tej samej firmy tego samego modelu. Dynamiczy może jeszcze jakoś ujdzie , ale jak się zechce sprawdzić statyczny to katastrofa. Nie da się zrobić tego w wielkiej seri jadącej co rusz na karcie odstępstw. To znaczy się da ,ale bardzo drogo bo trza usprawnić i rozbudować techonogię regulacji lub dodawać bardziej skaplikowane uklady z algorytmami autokalibracji , kompensacji wpływu temperatury i rorzutu tolerancji wartości komponentów dyskretnych czy też biernych. Po to jest korekcja AWB w trybie auto żeby po obserwacji to w miarę własnych odczuć zrównoważyć . Ja na ten przyklad mam egzemplarz mocno ociepląjący w AWB i skorygowałem go na +2 w blue . Kumpel ma tak jak u Ciebie w trudnym swietle mocno oziebia i na stałe zadał mu +3 w RED. Jak porównujemy fotki to WB mamy bardzo zbliżony. Polecam tak zrobić.
    Na prace AWB ma także wpływ obiektyw. Niby ten sam model np 14-45 których kilka męczyłem z tym samym body w tych samych warunkach oświetleniowy i z tym samym fotografowanym tematem może dać minimalnie inny WB. Sprawdzałem i zauważałem różnice. Inaczej także pracuje AWB z 35mm , a jeszcze inaczej z 40-150. Najlepiej AWB z moim body pracował z 14-54 . Przykęcałem 2 sztuki takich szkieł do swego body E300 i AWB zdecydowanie lepiej sie wyrabiał na zakrętach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja u siebie w E-1 nie zauważyłem zmian balansu przy różnych obiektywach.
    I mogę potwierdzić że poza sytuacjami ekstremalnymi nie ruszam WB w obróbce. Ekstremalne jest zwłaszcza światełko jarzeniówek lub żarówek energooszczędnych. Ale i tak "wyjazd" w złym kierunku jest na tyle mały że nawet jpega można przywrócić do porządku