Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Balans bieli w E-1.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    heh a moze tak na szybko ktos odpisze jak przestawic WB na auto - bo kiedys poprzestawialem i teraz mam na stale ustawiony
    lece w RAW wiec mocno mi to nie przeszkada.. ale jak ktos pamieta

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    LubMich przycisnij guzik balansu i krec koleczkiem az sie pojawi auto.
    Balans sie myli przy swietle sztucznym, mieszanym i nietypowym- np. zarowek energooszczednych.
    czesc.ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    W moim E500 automatyczny balans bieli działa bez zarzutu. Robię tylko w rawach, ale prawie nigdy nie poprawiam automatu. Kamerka czasem tylko oziębia w cieniu w słoneczny dzień, wtedy przy wołaniu rawa warto trochę ocieplić fotę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    OT
    W e-300 cos mi ostatnio nawala AUTO balans bieli. Zreszta teraz ustawiam recznie, robie w RAWach a jak mi sie cos nie podoba to poprawiam.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    E-1 rzadko się myli, natomiast AWB w RSE potrafi zrobić z żółtej białą ściane

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To może załączę zdjęcie, które nieco zamieszało w spojrzeniu na kolorystykę. Może okazać się że tu nie chodzi o BW. Dach na cerkiewce jest zielony. A ja dałbym palca uciąć, że nie był taki zielony. Zdjęcie to wywołany Raw bez żadnej korekcji dokładnie taki jak wyszedł z aparatu. I pomijam tu fakt całkowitego przepalenia nieba (a może to ma jakiś wpływ na kolorystykę). Zdjęcie zrobione było w październiku dobrze po siedemnastej. Było to jedno z moich pierwszych zdjęć zrobionych E-1.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Ja myślę, że zielony dach to mech rosnący na gontach. To całkiem naturalny, pewnie nie zwróciłeś na to uwagi przy fotografowaniu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Ja myślę, że zielony dach to mech rosnący na gontach. To całkiem naturalny, pewnie nie zwróciłeś na to uwagi przy fotografowaniu.
    Jeździłem do tej cerkiewki kilka razy. Nigdy dach nie wydawał się taki zielony. Załączę jeszcze dwa zdjęcia: jedno to oryginalny Raw a drugi ocieplony do 6600K. Być może to drugi wygląda trochę nienaturanie ale było późne popołudnie i mocne słońce jak na tę porę dnia. Tak długo przyglądałem się tym zdjęciom że chyba straciłem obiektywne spojrzenie. Muszę tam chyba pojechać jeszcze raz. I znów 30 kilosów.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    co znaczy nienaturalnie? przeciez o danej porze dnia jest inne swiatlo i inaczej obiekt fotografowany wyglada. Zreszta nie bede ukrywal ze najwiekszy problem jaki ostatnio mam to wlasnie z WB (bo nigdy nie wiem na jaki ustawic)
    Chyba najwazniejsze zeby efekt koncowy podobal sie autorowi?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    co znaczy nienaturalnie? przeciez o danej porze dnia jest inne swiatlo i inaczej obiekt fotografowany wyglada. Zreszta nie bede ukrywal ze najwiekszy problem jaki ostatnio mam to wlasnie z WB (bo nigdy nie wiem na jaki ustawic)
    Chyba najwazniejsze zeby efekt koncowy podobal sie autorowi?

No i właśnie stąd ten temat. Aparat jest tylko aparatem, w oczach trzeba mieć termometr barw i trochę ufać własnemu wyczuciu. Sorki że myślę inaczej niż część osób na tym forum ale uważam że mój E-1 doskonale ustawia ABW przy dobrym świetle i to w prawie jednakowym stopniu przy sztucznym jak i naturalnym. Jeśli jednak jest trochę ciemniej, to przy naturalnym zaczyna głupieć.