heh a moze tak na szybko ktos odpisze jak przestawic WB na auto - bo kiedys poprzestawialem i teraz mam na stale ustawiony
lece w RAW wiec mocno mi to nie przeszkada.. ale jak ktos pamieta![]()
heh a moze tak na szybko ktos odpisze jak przestawic WB na auto - bo kiedys poprzestawialem i teraz mam na stale ustawiony
lece w RAW wiec mocno mi to nie przeszkada.. ale jak ktos pamieta![]()
LubMich przycisnij guzik balansu i krec koleczkiem az sie pojawi auto.
Balans sie myli przy swietle sztucznym, mieszanym i nietypowym- np. zarowek energooszczednych.
czesc.ch.
W moim E500 automatyczny balans bieli działa bez zarzutu. Robię tylko w rawach, ale prawie nigdy nie poprawiam automatu. Kamerka czasem tylko oziębia w cieniu w słoneczny dzień, wtedy przy wołaniu rawa warto trochę ocieplić fotę.
OT
W e-300 cos mi ostatnio nawala AUTO balans bieli. Zreszta teraz ustawiam recznie, robie w RAWach a jak mi sie cos nie podoba to poprawiam.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
E-1 rzadko się myli, natomiast AWB w RSE potrafi zrobić z żółtej białą ściane![]()
To może załączę zdjęcie, które nieco zamieszało w spojrzeniu na kolorystykę. Może okazać się że tu nie chodzi o BW. Dach na cerkiewce jest zielony. A ja dałbym palca uciąć, że nie był taki zielony. Zdjęcie to wywołany Raw bez żadnej korekcji dokładnie taki jak wyszedł z aparatu. I pomijam tu fakt całkowitego przepalenia nieba (a może to ma jakiś wpływ na kolorystykę). Zdjęcie zrobione było w październiku dobrze po siedemnastej. Było to jedno z moich pierwszych zdjęć zrobionych E-1.
Ja myślę, że zielony dach to mech rosnący na gontach. To całkiem naturalny, pewnie nie zwróciłeś na to uwagi przy fotografowaniu.
Jeździłem do tej cerkiewki kilka razy. Nigdy dach nie wydawał się taki zielony. Załączę jeszcze dwa zdjęcia: jedno to oryginalny Raw a drugi ocieplony do 6600K. Być może to drugi wygląda trochę nienaturanie ale było późne popołudnie i mocne słońce jak na tę porę dnia. Tak długo przyglądałem się tym zdjęciom że chyba straciłem obiektywne spojrzenie. Muszę tam chyba pojechać jeszcze raz. I znów 30 kilosów.Zamieszczone przez Rafał Czarny
![]()
co znaczy nienaturalnie? przeciez o danej porze dnia jest inne swiatlo i inaczej obiekt fotografowany wyglada. Zreszta nie bede ukrywal ze najwiekszy problem jaki ostatnio mam to wlasnie z WB (bo nigdy nie wiem na jaki ustawic)
Chyba najwazniejsze zeby efekt koncowy podobal sie autorowi?
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Zamieszczone przez Jeronimo
No i właśnie stąd ten temat. Aparat jest tylko aparatem, w oczach trzeba mieć termometr barw i trochę ufać własnemu wyczuciu. Sorki że myślę inaczej niż część osób na tym forum ale uważam że mój E-1 doskonale ustawia ABW przy dobrym świetle i to w prawie jednakowym stopniu przy sztucznym jak i naturalnym. Jeśli jednak jest trochę ciemniej, to przy naturalnym zaczyna głupieć.