CF szybsze i tańsze, a ja polecam też Preteca sam mam 2x1GB i sprawują się bardzo dobrze (opcja x80 albo x133)
pzdr i gratuluje zakupu![]()
CF szybsze i tańsze, a ja polecam też Preteca sam mam 2x1GB i sprawują się bardzo dobrze (opcja x80 albo x133)
pzdr i gratuluje zakupu![]()
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Gratulacje z zakupu - pod oczekiwania jakie opisałeś myślę, że to świetny wybór. Z kartami dobrze kombinujesz - warto mieć dwie przy czym pamiętaj, że CF w E-330 będzie miała trochę lepsze osiągi. Proponuję więc CF jako kartę główną - na początek a potem dokupić jakąś XD. Slot na dwa rodzaje kart w Olku to fajna sprawa. Po pierwsze masz potencjalnie większa pojemność pamięci w aparacie. Po drugie możesz sobie kopiować wszystkie bądź wybrane fotki z karty na kartę - czasem się przydaje - gdy nie chcesz komuś pokazać wszystkich fotek w aparacie, nie masz kompa pod ręką a chcesz oddać wybrane pliki do labu, możesz też skopiować pliki z innego Olka... Ostatnio fociłem ze znajomym, po czym wymieniliśmy się wybranymi plikami jeszcze w trakcie sesji - fajna sprawa...Zamieszczone przez RadAg!
Na pewno z czasem kupie dobrego ZUIKO. Narazie, na etap nauki aparatu ten 14-45 3.5-5.6 powinien starczyc. Docelowo mysle o jakims dobrym tele (nawet do 200mm) no i jasniejszym standardzie z markro lub osobny do makro...A z kart wezme chyba 2x1GB SanDiska III i tego xD 1GB. 3GB to chyba sporo na dzien dobry.
Jesli chodzi o tele to sa dwa: ZD 40-150 i ZD 50-200 (nie licze tych okropnie drogich). Jasny standard z makro: ZD 50mm; makro: ZD 35mm lub Sigma 105mm zaleznie od zastosowania. 14-45 do nauki na pewno wsytarczy. Ja tez mam lacznie 3GB (2+1) i wystarcza mi to az nadto. Z tymi obiektywami to poczekaj do PMA (juz w marcu), bo tam na pewno cos wyjdzie, a jesli nawet nie bedzie cie nic interesowac, to pewnie ceny starszych obiektywow spadna, albo ludzie beda sie ich pozbywac, by kupic nowe. Milego focenia!
Ze wzgledu na rozdzielczosc matrycy a wiec wage plikow mysle ze minimalna pojemnosc kart to dla ciebie 2 GB. CO zas sie tyczy teleobiektywow to 40-150 normalnie wystarczy, natomiast jesli chcialbys focic sport (n. siatkowka, koszykowka), jakies ptaki to tylko 50-200.
...był Olek jest A6000
2-3 GB styka. Do sportu nie nadaje sie tez Sigma 55-200 (wiem, testowalem i wlasnie kupuje 50-200 bo chce focic kosza), aczkolwiek do robienia zdjec przedmiotom dalekim jest jak najbardziej ok. Jest lekkie mydlo, ale zawsze mozna to poprawic przy obrobce. ZD 50 to podobno wymiatacz, i do portretow i od makro. Swietny bokeh, swietne swiatlo, ogniskowa iscie portretowa. Sam nim nie fociclem, pisze tylko to, co o nim czytalem. Chwalony jest tez ZD 35. Sigma 105mm Makro jest dobra, aczkolwiek AF w niej to lekka porazka. Gubi sie, dlugo ostrzy... Jednak majac E330 to i tak tryb B i ostrzenia manualne.
Pzdr