Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Panorama OLYMPUS

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Panorama OLYMPUS

Witam, wszystkich jako nowy uczestnik tego forum.
    Przepraszam jesli powtarzam istniejacy juz temat ale musze sie z wszystkim tu zapozanać a sprawa jest bardzo pilna.
    Mam OLYMPUSA C-4000 Z ale jak go dostałem był bez karty pamieci.
    Udało mi sie kupic karte 32MB ale nie posiada ona wpisanej w sobie funkcji PANORAMA.
    Wobec tego mam pytanie czy mogę sobie sam te funkcje wpisac do karty, a jesli tak to jak to zrobić?
    I pytanie nr2: czemu w aparatcie nie mozna uzywać kart majacych tylko 2MB pojemności?
    Pozdrawiam
    Franciszek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ad 1. Funkcja jest zapisana gdzies na poczatku karty chyba, trzeba by sie pobawic diskeditorem jakims, ale nie wiem czy by sie udalo. Chyba nie warto sie w to bawic, a panorame mozna i bez tej funkcji zrobic.
    ad 2. Przy matrycy 4M zdjecie wychodzi ok 800 kb? To na 2mb weszloby 2 zdjecia. W c720 ktory ma 3mpix tez nie dalo sie uzywac 2mb.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Temat odpowiedniego formatowania i przywracania panoramy na kartach SM krąży już długo po necie. Może zacznij od: http://www.sallyandsteve.com/
    Jack

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Temat odpowiedniego formatowania i przywracania panoramy na kartach SM krąży już długo po necie. Może zacznij od: http://www.sallyandsteve.com/
    Jack
    Dziękuje za ten link. To juz jest coś! Słabo znam angielski, ale jakoś bede musiał sobie poradzić . Chyba, ze jeszcze ktoś tu w naszym jezyku doda cos do pomocy
    dziekuje
    Franciszek

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    ad 1.
    ad 2. Przy matrycy 4M zdjecie wychodzi ok 800 kb? To na 2mb weszloby 2 zdjecia. W c720 ktory ma 3mpix tez nie dalo sie uzywac 2mb.
    Dzieki za tę uwagę ale tak sie spieszyłem z pytaniami, ze nie pomyslałem o tym jaka objetość ma sam zapis przy matrycy 4M
    Fr

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

SmartMedia

Przy okazji tego mojego tematu mam pytanie dodatkowe czy ktos mi może powiedzieć gdzie i czy wogóle mozna kupić jeszcze własnie te karty SmartMedia za jakies rozsadne pieniadze?
    Pomijam Allegro bo to znam ale ceny sa zabójcze.
    Powinienem dokupic jeszcze ze dwie 128M bo to do zdjęc nocnych i trzeba miec zapas, jesli pod reka nie lezy komputer.
    Gdyby odpowiedź na to pytanie maiła naruszac jakieś obowiązujace tu reguły to prosze meilem lub PW.
    Franciszek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    maksymalna pojemnosc kart SM to 128 MB - nie znam przypadku ani sposobu jej powiekszenia. A co do ilosci fotek mieszczących sie na karcie to w trybie SHQ oraz max rodzielczosci na 128 MB wchodzi ok 50 fotek (zalezy od warunkow fotografowania, kadru itd). Na temat zakupu sie nie wypowiadam - profilaktycznie dawno temu kupiłem spory zapasik

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dla qwerty !
    w niczym mi to nie pomogło bo zwiekszać pojemnosci karty nie zamierzam. Moge tylko zmniejszyc zawartość portfela jesli mi ktos powie gdzie to moge kupić. Problem w tym, ze aparat mam od kilku dni a to urządzenie już dawno wyszło z produkcji tak jak i jego karty pamieci SM.
    Aparat trafił do mnie okazyjnie i wyglada jak dopiero co rozpakowany po zakupie w sklepie.
    Brakło w nim tylko tej karty i okazuje sie że to najwiekszy ból.Kupiłem jedna 32MB ale nie jest sformatowana do panoramy.
    To tyle w temacie
    Franciszek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sprobuj pochodzic po gieldach komputerowych, moze tam beda mieli. Ewentualnie aukcje w internecie, troche jeszcze tych kart maja.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qwerty
    maksymalna pojemnosc kart SM to 128 MB - nie znam przypadku ani sposobu jej powiekszenia.[..]
    A skad ta pewność? Bo nikt nie produkuje?
    Z tego co sie orientuję adres komórki pamięci w SM jest przesyłany w paczkach po 8 bitów. Aby zaadresować kartę 16M wystarczy 3 takty do 32, 64 i 128M już 4 takty zegarowe.Wykorzystując 4 takty można zaadresować do 4GB pamięci i dopiero tu jest granica pojemności. Powyżej tej wartości trzeba by było robić to w 5 taktach.