Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: E-300 ciemne zdiecia w plenerze

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no wlasnie tylko ze wolniejsza migawka odpada potrzebny statyw sadzilem ze e-300sobie poradzi daleko jeszcze cyfrufkom do analogowych .
    Jade caly czas na olympusach, to a moja 4-ta cyfruwka w czesniej mialem analogowy tez olympusa is-1000 swietny sprzet tylko cena pracy droga.
    Mam nadzieje ze rozszyfruje i e-300
    concord

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    przy takim niedoświetleniu napewno może pomóc RAW. Jeżeli nie masz statywu to to może być jedno z wyjść chociaż nie koniecznie najlepsze. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie jaśniejszych szkieł i przy tak kontrastowym kadrze zastosowanie pomiaru punktowego, oczywiście jeżeli zależy Ci na szczegółach modelek a nie otoczenia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki
    concord

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez concord
    no wlasnie tylko ze wolniejsza migawka odpada potrzebny statyw sadzilem ze e-300sobie poradzi daleko jeszcze cyfrufkom do analogowych .
    Jade caly czas na olympusach, to a moja 4-ta cyfruwka w czesniej mialem analogowy tez olympusa is-1000 swietny sprzet tylko cena pracy droga.
    Mam nadzieje ze rozszyfruje i e-300
    sorki ale co ma piernik do wiatraka? to bez znaczenia czy robisz analogiem czy cyfra... zasady pozostaja w zasadzie identyczne

masz kobitki w czarnych sweterkach na jasnym tle, do tego zadnego doswietlenia od frontu, tego i analog nie ogarnie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    concord ja bym bardziej otworzyl przyslone oraz podniosl czulosc. Lepiej na wyzszej czulosci dobrze doswietlic (nawet leciutko przeswietlic a pozniej przyciemnic) fote anizeli niedoswietlic bo z ciemnosci wylazi szum i psuje wsyztsko. No i w sytuacjach takich jak ta obowiazkowo RAW. To wszytsko razem wziete da dobry efekt koncowy.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Przypuszczam że chciałbyś uratować to zdjęcie

Więc mam propozycję:
    -Otwórz PS-a
    -otwórz zdjęcie
    - naciśnij ctrl, J (razem)
    - potem ctrl, I (razem)
    - zmień mieszanie warst na łagodne światło
    - naciśnij ctrl, shift, E (razem)
    - wyreguluj poziomami tak aby Ci się podobało

Powinno zdjęcie wyglądać lepiej

pozdr Waldek

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    concord na zamieszczonym przez Ciebie przykładzie widać kilka problemów:
    1) delikatne niedoświetlenie (histogram kończy się jeszcze przed prawą krawędzią, czyli najjaśniejsze miejsce na fotce mogłoby być jeszcze jaśniejsze bez utraty szczegółów) - jest ono na prawdę delikatne tak na oko 1/3EV. Z EXIF'a widać, że miałeś czas 1/60 na 43mm mógłbyś zejść z czasem do 1/40 nie zwiększając zbytnio niebezpieczeństwa poruszenia.
    2) (w sumie najistotniejsze) przekroczenie rozpiętości tonalnej matrycy - w tym przypadku odbicie nieba w wodzie stanowi zbyt jasne tło dla obietku... rozwiązaniem byłoby albo ustawienie ekspozycji na dziewczyny kosztem przepalenia odbicia w wodzie... albo doświetlenie pierwszego planu lampą
    3) zapis w JPG'u... RAW pozwala na zwiększenie zakresu rozpiętości tonalnej, bo zapisuje dane o rozpiętości 12bitów na kanał w stosunku do 8bitów w JPG'u. Dzięki temu mógłbyś rozjaśnić ciemne partie (za pomocą krzywych w czasie wywoływania zdjęcia w programie) nie powodując przepalenia jasnych partii
    4) E-300 miewa okazjonalne problemy z pomiarem ekspozycji przy starszych wersjach firmware'u, sprawdź jaką wersję masz w aparacie jeśli 1.0 to proponuję aktualizację do najnowszej wersji - znacznie poprawi ona funkcjonowanie aparatu
    5) odpowiednia obróbka nawet z JPG'a pozwoliłaby na wyciągnięcie szczegółów z ciemnych partii tak jak to opisał west73 - lub nieco prościej w PS CS2 shadow-highlight, albo całkiem darmowo i jeszcze prościej fill-ligh z PICASA'y jak poniżej (niestety to ISO 400 i JPG, więc szum wylazł z cienia ):
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary