Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: E-300 ciemne zdiecia w plenerze

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-300 ciemne zdiecia w plenerze

Kupilem E-300 i nie moge sobie poradzic z trudnymi warunkami oswietleniowymi.
    Zdiecia wychodzą ciemne .dlaczego nie moge otworzyc przyslony np na 2,8 czy to wina szkla
    mam obiektyw 14-45
    concord

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Re: E-300 ciemne zdiecia w plenerze

Cytat Zamieszczone przez concord
    Kupilem E-300 i nie moge sobie poradzic z trudnymi warunkami oswietleniowymi.
    Zdiecia wychodzą ciemne .dlaczego nie moge otworzyc przyslony np na 2,8 czy to wina szkla
    mam obiektyw 14-45
    Tak to cecha obiektywu 14-45 ma maksymalny otwór przysłony 3.5 pokaż zdjęcia bo nie rozumiem określenia "ciemne zdjęcia" spróbuj pokombinować z czasem naświetlania i ISO

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: E-300 ciemne zdiecia w plenerze

Cytat Zamieszczone przez concord
    Kupilem E-300 i nie moge sobie poradzic z trudnymi warunkami oswietleniowymi. Zdiecia wychodzą ciemne .dlaczego nie moge otworzyc przyslony np na 2,8 czy to wina szkla mam obiektyw 14-45
    [1]. Otwór względny nie będzie większy niż 3.5 na krótkim końcu. Ten obiektyw tak ma :-)
    [2]. Co do ciemnych zdjęć - najprawdopodobniej fotografujesz kontrastowe sceny - jasne niebo, ciemny pierwszy i środkowy plan; w takich warunkach ten pierwszy i środkowy plan (las na horyzoncie, drzewa na łącę) zawsze będą ciemne, chyba, że:
    [a]. użyjesz filtru polaryzacyjnego, żeby zmniejszyć kontrasty. To pomoże, ale w ograniczonym zakresie
    [b]. zrobisz zdjęcie w RAW, a następnie "wyciągniesz" cienie w programie graficznym.
    [c]. użyjesz filtra połówkowego, żeby zmniejszyć kontrast między jasnym niebem a ciemnymi pozostałymi planami (to rozwiązanie jest najlepsze i "klasyczne", osobiście bym tak robił).

A poza tym otwór względnym nie ma nic (albo prawie nic) do tego, że otrzymujesz ciemne zdjęcia, zapewniam (no, chyba, że masz ustawiony priorytet migawki...).

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    - filtr polaryzacyjny przyciemni!!!

concord
    co dokladnie fotografujesz?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    - filtr polaryzacyjny przyciemni!!!
    Proszę Cię, nie mąć młodzieży w głowach.

Nic nie przyciemni, aparat mierzy światło przez obiektyw, więc dostosuje czas naświetlania do nowych warunków. Filtr polaryzacyjny zmniejsza kontrasty, między innymi, więc dynamika sceny będzie mniejsza => zdjęcie będzie mniej kontrastowe.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    najlepiej pokaz sampla jakiegos... wtedy mozna bedzie zobaczyc o co chodzi, a jak wiadomo obraz wart miliona slow albo jakos tak...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeśli fociłeś kadry, gdzie dużo miejsca zajmuje niebo, to światłomierz mógł zostać okłamany i ustawić parametry ekspozycji na niebo. W związku w tym pozostałe fragmenty będziesz miał zbyt ciemne. Albo ustaw pomiar światła na punktowy - wtedy mierzysz co chcesz, albo zrób korekcję ekspozycji. To IMO prostrze, niż kombinowanie ze spotem, jeśli nie masz wprawy. Walisz fotkę, podgląsz histogram i ustawiasz korekcję.

Jeśli warunki były takie jak opisał Igrabun, wtedy zastosuj się do jego rad. Mała rozpiętość tonalna cyfrówek to ich największa bolączka.

A najlepiej pokaż foty z exifami, wtedy nie będziemy gdybać.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dolanczam zdiecie ocencie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa146218_113.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	72,3 KB
ID:	515  
    concord

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zdjęcie jest niedoświetlone. Być może odbicie nieba w wodzie oszukało pomiar światła.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    POdglądnąłem exif, z niego wynika, że ekspozycję ustawiałeś manualnie. Może źle ustawiłeś ekspozycję i stąd niedoświetlenie. A światła było niewiele patrząc po ustawieniach (ISO 400, 1/60 sec. f 5.5).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu