Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Olympus SP-500 Ultra Zoom a zdjęcia w nocy

Awatar misiekh
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Olympus SP-500 Ultra Zoom a zdjęcia w nocy

Witam, Piszę ten post w imieniu kolegi który ma wlaśnie ten aparat.
    Problem dotyczy robienia zdjęć nocnych. Na automacie w po ustawieniu sceny nocnej zdjęcie wychodzi czarne a jesli coś się pokaże to jest to bardzo rozmazany obraz. Ja ma C-765 izdjęcia mi wychodzą oki zarówno w automacie jak i w manualu. Próbowałem różnych ustawien w jego aparacie ale nie przyniosly one skutku. Wczym tkwi problem? w aparacie? czy w ustawieniach.
    Olympus C-765 UZ + statyw + UV+ filtr polar...

Awatar piotrekp
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    witaj, do robienia zdjęć nocnych bez specjalnej znajomości sztuki fotografowania polecam program Night z trybu SCENE, robiłem nim zdjęcia w nocy i wychodzą naprawdę niezłe, ustawia dłuższe czasy więc statyw nieodzowny,
    program Night daje zdjęcie jaśniejsze niż w rzeczywistości (tzn. tak jakby scena była bardziej oświatlona),
    pełna automatyka (tryb AUTO) też robi dobre zdjęcia z tym, że zdjęcie jest bliższe naturalnemu (przy tej samej scenie zdjęcie będzie ciemniejsze)
    takie objawy jak piszesz świadczą raczej o nieodpowiednich ustawieniach manualnych (wiem to z własnego doświadczenia ) zatem problem leży raczej po stronie fotografa
    pozdrawiam

Awatar misiekh
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrekp
    witaj, do robienia zdjęć nocnych bez specjalnej znajomości sztuki fotografowania polecam program Night z trybu SCENE, robiłem nim zdjęcia w nocy i wychodzą naprawdę niezłe, ustawia dłuższe czasy więc statyw nieodzowny,
    program Night daje zdjęcie jaśniejsze niż w rzeczywistości (tzn. tak jakby scena była bardziej oświatlona),
    pełna automatyka (tryb AUTO) też robi dobre zdjęcia z tym, że zdjęcie jest bliższe naturalnemu (przy tej samej scenie zdjęcie będzie ciemniejsze)
    takie objawy jak piszesz świadczą raczej o nieodpowiednich ustawieniach manualnych (wiem to z własnego doświadczenia ) zatem problem leży raczej po stronie fotografa
    pozdrawiam
    Niestety nawet za pomocą programu Night Scene zdjęcia są czarne tzn. nic nie widać i statyw nic ie pomaga także
    Olympus C-765 UZ + statyw + UV+ filtr polar...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    czasy... jakie czasy mają zdjęcia?

Ustaw w manualu 8-16sekund.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez misiekh
    Niestety nawet za pomocą programu Night Scene zdjęcia są czarne tzn. nic nie widać i statyw nic ie pomaga także
    Nie obraź się, ale czarne wyjdą tylko w przypadku:
    - nie zdjałeś dekielka z obiektywu
    - skierowałeś obiektyw w niebo i bez gwiazd (pochmurne),
    - masz ustawiony MF a nie AF i ustawienia zoom nie pozwalają nic zobaczyć
    - fotografowany obiekt jest kompletnie nieoświetlony

-Jeżeli przed zrobieniem fotki, widać coś w na wyświetlaczu, to będzie i na zdjęciu
    - jeśli dalej masz problem to ustaw aparat na jakąś nocną lampę, nawet z daleka
    - ustaw w trybie 'M' = manual, czas naświetlania np 10-15 sek i F=2.8-3.7
    - włącz NR- noise reduction (będzie lepsze zdjęcie)
    - gdybym mieszkał w lesie ustawiłbym ISO400, ale w mieście gdzie są światła wokoło daję nawet ISO80 i jest dobrze przy 15 sek
    mam takie zdjęcia i mogę ci je pokazać.
    Jeszcze lepiej gdy widać księżyc

BTW, prześlij mi te fotkę a ci powiem co to jest, tylko w orginale .
    /*...................*/
    /* ...........................*/