Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: "OLYMPUS E-SYSTEM" Frank Spath

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: "OLYMPUS E-SYSTEM" Frank Spath

Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    PS. Czy jest możliwa stabilizacja optyczna w body? Soczewka przed lustrem?
    Zapraszam do dyskusji ;)
    A może przeciwmasę mocowaną od spodu aparatu poruszaną silnikami linniowymi tak aby stabilizować cały aparat ??????
    Darek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Re: "OLYMPUS E-SYSTEM" Frank Spath

Cytat Zamieszczone przez dadu
    PS. Czy jest możliwa stabilizacja optyczna w body? Soczewka przed lustrem?
    Zapraszam do dyskusji
    A może przeciwmasę mocowaną od spodu aparatu poruszaną silnikami linniowymi tak aby stabilizować cały aparat ??????
    Zobacz jak wygląda stabilizacja np. w 14-50 OIS o ile wbudowanie takiego czegość w body będzie trudne, to założenie konwertera z OIS przed obiektyw nie stwarza większego problemu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Złe wieści.

Stabilizacja matrycy polega na tym że matryca jest przesuwana w ten sposób aby obraz rzucany przez obiektyw pozostawał nie ruchomy na matrycy. Aby to zapewnić jest potrzebny sygnał z czujnika kontrolującego pozycję korpusu aparatu i ogniskowa obiektywu. Jest to układ regulacji z "otwartą pętlą" czli pozycja obrazu na matrycy nie jest kontrolowana przez układ regulacyjny, tylko jest obliczana na podstawie informacji otrzymanej z czujnika i obiektywu. Układ taki aby pracował precyzyjnie wymaga precyzyjnych danych z czujnika , obiektywu i modelu matematycznego. Podejrzewam że obiektywy nie przystosowane do stabilizacji matrycy posiadają małą rozdzielczość pomiaru ogniskowej gdyż wcześniej nie było takiej potrzeby. Użycie takiego obiektywu spowoduje że stabilizacja obrazu będzie kiepskiej jakości a użycie obiektywów innych systemów wyłączy stabilizację.

Stabilizacja O.I.S.Tu problemem jest oprogramowanie aparatu, gdyż musi on sterować chociażby włączaniem i wyłączaniem , wyborem trybu pracy. W przypadku nowych modeli można liczyć na aktualizację oprogramowania. Posiadacze E1 (jak ja) raczej się nie doczekają takiej aktualizacji i jedyną stabilizację (najlepszą) zapewni masa aparatu.
    Darek

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Złe wieści.

Stabilizacja matrycy polega na tym że matryca jest przesuwana w ten sposób aby obraz rzucany przez obiektyw pozostawał nie ruchomy na matrycy. Aby to zapewnić jest potrzebny sygnał z czujnika kontrolującego pozycję korpusu aparatu i ogniskowa obiektywu. Jest to układ regulacji z "otwartą pętlą" czli pozycja obrazu na matrycy nie jest kontrolowana przez układ regulacyjny, tylko jest obliczana na podstawie informacji otrzymanej z czujnika i obiektywu. Układ taki aby pracował precyzyjnie wymaga precyzyjnych danych z czujnika , obiektywu i modelu matematycznego. Podejrzewam że obiektywy nie przystosowane do stabilizacji matrycy posiadają małą rozdzielczość pomiaru ogniskowej gdyż wcześniej nie było takiej potrzeby. Użycie takiego obiektywu spowoduje że stabilizacja obrazu będzie kiepskiej jakości a użycie obiektywów innych systemów wyłączy stabilizację.

Stabilizacja O.I.S.Tu problemem jest oprogramowanie aparatu, gdyż musi on sterować chociażby włączaniem i wyłączaniem , wyborem trybu pracy. W przypadku nowych modeli można liczyć na aktualizację oprogramowania. Posiadacze E1 (jak ja) raczej się nie doczekają takiej aktualizacji i jedyną stabilizację (najlepszą) zapewni masa aparatu.

To dlaczego Minolciarze tak zachwalają AS, że mają stabilizację nawet z m42 Pentax tak samo.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    To dlaczego Minolciarze tak zachwalają AS, że mają stabilizację nawet z m42 Pentax tak samo.
    W Pentaxie podaje się ogniskową obiektywu manualnego. W Minolcie nie. AS w takiej sytuacji będzie działać "przypadkowo", średnio poprawiając stabilność o ~1/2 EV.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    W Pentaxie podaje się ogniskową obiektywu manualnego. W Minolcie nie. AS w takiej sytuacji będzie działać "przypadkowo", średnio poprawiając stabilność o ~1/2 EV.

Pozdrawiam
    O Pentaxie to wiem, tylko peany na temat skuteczność AS z wszystkimi szkłami! A tak naprawdę to najlepsza jest stabilizacja w obiektywie lub w body połączona ze szkłem stworzonym pod to body, przecież w Pentaxie mogą dorobić kod identyfikacyjny na obiektywach tak jak Leica.