Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Porównanie Sp-500 i inne

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Porównanie Sp-500 i inne

Cytat Zamieszczone przez zdrip
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Czemu się obruszasz, przecież tak jest !
    Nie obruszam się.Raczej jestem rozbawiony.
    Sądzę że kiedy wymienisz walory SP-500 i zostaną one przedyskutowane, sam dojdziesz do wniosku że SP-500 wcale tak nie przewyższa C-770.
    Pozdr!
    Hihi,
    No to cię rozbawię . Od razu mówię zostawmy filmy to jest poza dyskusją (770 jest tu lepszy)
    na korzyść SP-500 przemawia (osobno, można potem sie do tego ustosunkować OK ?)
    1. Ergonomia -
    2. Szybkość, startu aparatu itd,....
    3. Energooszczędność - ile zdjęć zrobisz na jednym ładowaniu ?
    4. Matryca, zawsze to trochę więcej i w niektórych sytuacjach się przydaje
    5. Funkjonalność - ilość programów tematycznych i pewnie parę rzeczy bym dodał, ale musiałbym zerknąć w manuala do 770
    6. Zdjęcia poklatkowe - nie wiem czy ma 770 jak ma to dobrze
    7. Dobiegaczka ? czy ma C-770

Przewaga C-770
    1. Obudowa - metalowa / plastik SP-500 jest naprawdę solidny/
    2. Filmy mpg itd,.. już pisałem

Punkty dyskusyjne, lub takie same:
    1. Jakość zdjęć - wg mnie różnice w jakości są minimalne, dlatego tyle było głosów zawiedzionych
    2. Optyka ta sama
    ... resztę dopisz....

zaznaczę od razu, że w najważniejszej kwestii jest mniej więcej równowaga, a więc na waszym miejscu tez bym się wahał, czy przeskakiwać na SP-500.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Przewaga SP-500
    1. Ergonomia - dyskusyjne
    2. Szybkość, startu aparatu itd,....- dyskusyjne
    3. Energooszczędność - ile zdjęć zrobisz na jednym ładowaniu? - Dyskusyjne - sporo osób woli Li-ion
    4. Matryca, zawsze to trochę więcej i w niektórych sytuacjach się przydaje - wielce dyskusyjne.
    Zwiększona ilość MP ma swoje wady - więcej miejsca na karcie, wolniejszy zapis i obróbka, zwiększony szum i mniej pewna praca AF w kiepskich warunkach. Pamiętam świetny pod tym względem C-740 który miał 3MP.
    5. Funkcjonalność - ilość programów tematycznych - 3 główne programy(ASM) są tam i tam.
    A wynalazki w stylu "w ogrodzie na hamaku, stojąc na nartach" to czysty marketing.

6 i 7 - Co to takiego?

Przewaga C-770
    1. Ma sanki do zewn. lampy i to jest ogromny plus.
    2. Ma mniej MP
    3. Zasilanie Li-ion (co prawda osobiście wolę AA ale nie o mnie tu chodzi).
    4. Działa z pilotem.
    5. No i te filmy...

Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    zaznaczę od razu, że w najważniejszej kwestii jest mniej więcej równowaga, a więc na waszym miejscu tez bym się wahał, czy przeskakiwać na SP-500.
    A no widzisz!

Pozdr!

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Przewaga SP-500
    1. Ergonomia - chyba nie, wiele osób narzekało na ten aparat, że ciężko się go obsługuje jedną ręką. SP-500 ma gripa i fajnie leży w ręce. Nieraz zmienałem ustawienia jedną ręką i cykałem fotki
    2. Szybkość, poszukam, gotowych pomiarów, ale można sprawdzić
    3. Energooszczędność - tu nie oto chodzi co wolą, tylko ile zrobiśz na jednym ładowaniu
    a SP-500 zrobi więcej (500-600) zdjęć w tym wiele z lampą

4. Matryca, zawsze to trochę więcej i w niektórych sytuacjach się przydaje - wielce dyskusyjne. - moge się zgodzić, dyskusyjne
    Zwiększona ilość MP ma swoje wady - więcej miejsca na karcie, wolniejszy zapis i obróbka, zwiększony szum i mniej pewna praca AF w kiepskich warunkach. Pamiętam świetny pod tym względem C-740 który miał 3MP.
    5. Funkcjonalność - ilość programów tematycznych - 3 główne programy(ASM) są tam i tam. Nie - mam M/A/S/P/Scene a w secene 21 gotowców

A wynalazki w stylu "w ogrodzie na hamaku, stojąc na nartach" to czysty marketing.
    te wynalazki, sa super dla pczatkujących fotografów, dzieci i tych co chcą się tym interesować. Na czyms takim się uczyłem robic fotki, podglądałęm jakie ustawienia dął aparat, a potem sam kombinowałem i wychodziło, o wiele łatwiej i szybciej się mozna nauczyć
    6 i 7 - Co to takiego?
    No widzisz. Zdjęcia poklatkowe to bajer, ale wspaniały do szkoły do zabawy itp. Można zaprogramować od 1-99 zdjęć i podać co ile minut ma robić zdjęcia maksymalny czas to 99 min. Możesz w ten sposób zrobić foto reportaż jak rosnie fasolka, albo jak porusza się roślina w przeciągu dnia itp, albo ustawić aparat i automatycznie dokumentować przebieg imprezki. Faktycznie stosowałem Dobiegaczka to opcja w MENu, taka że jak ktoś biegnie to aparat przez pół sekundy, oblicza sobie gdzie będzie obiekt w momencie fotografowania i tam ostrzy. Nie mam małych dzieci bęgnących do tatusia, więc nie skorzystałem, ale korzystałem, jak fotografowałem motorówkę i fakt poprawia ostrość zdjęcia

Przewaga C-770
    1. Ma sanki do zewn. lampy i to jest ogromny plus. zgadza się, zapomniałem
    2. Ma mniej MP - to nie przewaga , dziś prawie wszyscy chcą więcej a nie mniej mpx
    3. Zasilanie Li-ion (co prawda osobiście wolę AA ale nie o mnie tu chodzi). Wolę AA
    4. Działa z pilotem. - to fakt ale w domu mam zbyt wiele pilotów, już nie chcę więcej
    5. No i te filmy... - to bez dyskusji, ale mam do tego kamerę

Ja widzisz więcej jest jednak za Sp-500, ale tak jak powiedziałem. Za mało ulepszeń jest w kwestii zasadniczej, dlatego ludzie nie chcieli się przesiadać. Ja to rozujmiem, ale nie rozumiem dlaczego niektórzy z nich od razu deprecjonowała cały aparat , chyba ze złości.
    /*...................*/

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Podobnie się stało z SP-510. ma tylko dodatkowo Bright Capture, stabilizację cyfrową. Na którą wielu psioczy, ale ja widziałem na innym modelu, że w zasadzie nie jest tak źle. Ma jeszcze zwiększone ISO, ale i pewnie szumy wieksze. Ma tez filmy w 640x480 ale nadal w formacie MOV, a nie jak miał C-770 mpg Poza tym ponoć jest wyczuwalnie szybszy od Sp-500. Wsumie niby nic wielkiego, ale jak ktoś pyta o kupno nowego to jednak polecam nowy. Mimo wszystko uważam że nowy model daje lepszy punkt startu niż stary schodzący z rynku. Z właszcza, gdy prawie nie ma róznicy w cenie.
    /*...................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Tia... bardzo mnie ongiś zaintrygowao to iso 1600 w SP-510. Nawet pojawiła się nutka zazdrości. Ale wyobraziłam sobie te mega-szumy i szybko mi przeszło. Skoro w 500-tce przy iso 400 jest syf.
    A z tą szybkością reagowania - trochę mi za mało w SP-500...

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez agapiet
    Tia... bardzo mnie ongiś zaintrygowao to iso 1600 w SP-510. Nawet pojawiła się nutka zazdrości. Ale wyobraziłam sobie te mega-szumy i szybko mi przeszło. Skoro w 500-tce przy iso 400 jest syf.
    A z tą szybkością reagowania - trochę mi za mało w SP-500...
    W SP-500 przy ISO400 nie jest tak, źle jak piszesz. Poziom szumów jest podobny do wszystkich kmpaktów (tych lepszych). Oczywiście można schrzanić zdjęcie. Szumy bardziej wyłażą w zdjęciach niedoświetlonych, ale można z nim powalczyć softwarowo , tak jak i starym E-300
    /*...................*/

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tak odnoścnie SP-510 , dzisiaj lukałem na nie go w MM , no całkiem całkiem , tylko nigdzie nie mogłem zobaczyć gwintu do mocowania tulejki + filtry + osłona przeciwsłoneczna , troszkę lipa .
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yacek
    tak odnoścnie SP-510 , dzisiaj lukałem na nie go w MM , no całkiem całkiem , tylko nigdzie nie mogłem zobaczyć gwintu do mocowania tulejki + filtry + osłona przeciwsłoneczna , troszkę lipa .
    no co ty , nie miałeś podobnego aparatu czy co ?
    obiektyw sie wysuwa z metalowej tulei. W niej po wewnętrznej stronie jest gwint do mocowania tulei i pierścieni na które zakładasz filtry i konwertery.
    MM to ostatni sklep, gdzie bym kupił aparat, ale pooglądać można
    /*...................*/

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    zibi1303- właśnie o to chodzi że po wewnetrznej stronie nic karwa nie widać , widziałem tulejki do SP-500 więc tak zerknełem jakie jest mocowanie w nowym modelu a tam nic nie widziałem , co do zakupów w MM to spoko chłopie ,znam parę lepszych ( tańszych ) w Trójmieśćie .

z tego co ty piszesz to gwint widać dopiero po wysunieciu sie obiektywu , tak ? Czyli tulejke mozna założyć dopiero z wysunietym obiektywem , tak ? Dobrze rozumuje czy nie , bo dotychczas we wszystkich modelach jakie spotkałem ( i miałem ) to gwint był widoczny przy schowanym obiektywie.
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Jest widoczny niezależnie od schowania-wyciągania