Jak gonić to gonić te MEGAPIXELE
zobaczcie to:
http://www.in4.pl/komentarze.htm?news_id=11101
Jak gonić to gonić te MEGAPIXELE
zobaczcie to:
http://www.in4.pl/komentarze.htm?news_id=11101
/*...................*/
/* ...........................*/
Z całym szacunkiem, kadruje się w momencie robienia zdjęcia, nie na komputerze. Jak ktoś musi kadrować na ekranie, to, no, wiadomo co, a nie fotograf :-)))Zamieszczone przez robin102
Dla tych, co fotgrafują dzieci i nie mogą uzyskać dobrego ujęcia - do takich wybryków to zwykła małpka wystarczy i tak te zdjęcia to rodzina tylko ogląda. Po co lustrzanka?
UPDATE: tak naprawdę, to kadruje się w głowie, ale ja do tego etapu jeszcze nie dotarłem.
brawo !! oprawić w ramkę i wysłac RobinowiZamieszczone przez lgrabun
P.S. ja tez nie dotarłem i pewnie mi jeszcze duuuuuuuuuzo brakuje, ale trzeba być wytrwałym
było sobie życie
Ja tak robię od lat . To bardzo proste , nie wiem czemu Wam to jeszcze nie wychodzi. Zdjęcie robię zanim je zrobi aparat , ale bywa tak niestety, że to wiaterk gałązką zawieje , albo samochodzik w chwili wyzwalania zderzaczkiem w kadr wjedzie , a to ptaszek wleci , albo inne okolicznosci i trza coś tam przyciąć. A jak trza przyciąc to lepiej z dużej matrycy mieć plik ,a nie z małej . Poza tym czasem trzeba odbitki robić w 2/3 ( bo ja dużo robię ) to też warto mieć z czego przyciąć kadr. Też tego nie lubię robić ,ale bywa i tak.Zamieszczone przez lgrabun
Michu (Pentax) tanie szkiełka ZUIKO osiągają z 8Mpx matryca rejestracje w centrum kadru do 55 linni na mm , tanie to takie np 35mm macro albo coraz tańszy 14-54
40-150 50 linni w centrum , 45 na obrzeżach. Tu konkurencja ma dużo do nadrobienia tak mi się wydaje. Ale dobre szkła to nie wszystko trza do nich mieć dobre Body.
Ja niestety nie jestem takim geniuszem foto jak co poniektórzy koledzy. I zdarza mi się (niestety dość często) kadrować na kompie. Dlatego cenię sobie moje 8 mega w E500. Jeśli dojrzeję do focenia drzew, wtedy może, może nie będę musiał kadrować na kompie. A jeśli jeszcze wyjmę z piwnicy statyw, to już nie będzie na mnie Bolesława...
Ja w 99% przypadków pokazuję 100% kadru.
Po to mam 100% kadru w wizjerze by z tego robić użytek.
Jak się nie ma 100% w wizjerze to kadrowanie w zasadzie jest nieuniknione. Zawsze znajdzie się coś czego miało nie być, szczególnie poza studiem.
Gratuluję. Minie jeszcze pewno sporo czasu zanim nauczę się robić zdjęcia w ten sposób :-(Zamieszczone przez robin102
Już kiedyś Ci pisałem, że bywali fotograficy "street-photo", którzy kadrować inaczej niż wizjerem nie musieli ;-)))Zamieszczone przez Rafał Czarny
Robin - trudno, by stałka macro miała słabą rozdzielczość...
Rozdzielczość danego szkła silnie uzależniona jest od przysłony i ogniskowej (w przypadku zoomu).
Dla przykładu Tokina AT-X 80-200/2.8 którą posiadam ma:
60 l/mm dla 100mm przy f2.8 i
75 l/mm dla 100mm przymknięta o 2 działki.
(dotyczy to oczywiście środka kadru).
Źródło: Foto Kurier nr 5/2001
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=