Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 85

Wątek: w pogoni za mega na matrycy

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Ja tak robię od lat . To bardzo proste , nie wiem czemu Wam to jeszcze nie wychodzi.
    Gratuluję. Minie jeszcze pewno sporo czasu zanim nauczę się robić zdjęcia w ten sposób
    W Twojej fotografi krajobrazowej to bardzo prosta sprawa. Siadasz sobie na trawce patrzysz , myślisz jak to będzie wyglądać na papierze . Potem ustawiasz statywik , doczepiasza body potem właściwe szkielko . W międzyczasie dla wyostrzenia wzroku otwierasz i popijasz Żywca na ten przykład. Czekasz, aż mgła się rozściele tak jak chcesz , jeśli nie to wyjmujesz termosik z kawusią potem zjadasz kanapeczkę i wreszcie wszystko jest jak chcesz . Robisz kilka razy plumk plumk migaweczką i powstaje piękna fotka. I nic potem nie trza kadrować na kompie. Ja odwrotnie aparat zawsze mam przy sobie w torbie i próbuję coś dosłownie upolować w kadr. No i dlatego wolałbym mieć matrycę tak minimum 12 MPx.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    W Twojej fotografi krajobrazowej to bardzo prosta sprawa. Siadasz sobie na trawce patrzysz , myślisz jak to będzie wyglądać na papierze . Potem ustawiasz statywik , doczepiasza body potem właściwe szkielko . W międzyczasie dla wyostrzenia wzroku otwierasz i popijasz Żywca na ten przykład.
    Dziękuję, teraz będę robił lepsze zdjęcia.

A jak wrócę z jakiegoś pleneru po pięciu piwkach, to usiądziemy sobie na forum OlympusClub.pl i będziemy pisać głupoty ;-))) A rano powiemy, że to co napisaliśmy, to nieprawda :-)))

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A rano powiemy, że to co napisaliśmy, to nieprawda ))
    Rano to Ty będziesz miał kaca
    /*...................*/
    /* ...........................*/

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja tak robię od lat . To bardzo proste , nie wiem czemu Wam to jeszcze nie wychodzi.
    Gratuluję. Minie jeszcze pewno sporo czasu zanim nauczę się robić zdjęcia w ten sposób
    W Twojej fotografi krajobrazowej to bardzo prosta sprawa. Siadasz sobie na trawce patrzysz , myślisz jak to będzie wyglądać na papierze . Potem ustawiasz statywik , doczepiasza body potem właściwe szkielko . W międzyczasie dla wyostrzenia wzroku otwierasz i popijasz Żywca na ten przykład. Czekasz, aż mgła się rozściele tak jak chcesz , jeśli nie to wyjmujesz termosik z kawusią potem zjadasz kanapeczkę i wreszcie wszystko jest jak chcesz . Robisz kilka razy plumk plumk migaweczką i powstaje piękna fotka. I nic potem nie trza kadrować na kompie. Ja odwrotnie aparat zawsze mam przy sobie w torbie i próbuję coś dosłownie upolować w kadr. No i dlatego wolałbym mieć matrycę tak minimum 12 MPx.
    to wszystko wyjaśnia, już wiem dlaczego masz takie loty
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    A rano powiemy, że to co napisaliśmy, to nieprawda :-)))
    Rano to Ty będziesz miał kaca :)
    O to chodzi. Wtedy zrozumiem może w końcu zrzędzenie Roberta.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski
    Ja bym miał propozycje dla szfów Olympusa, aby po wypuszczeniu następcy E-1 zapromowali użytkowników E-systemu specjalną ofertą cenową za stres i cierpienia moralne wynikające z tak długiego oczekiwania.
    Z posiadaczami Amigi tez tak bylo... byli od konca wierni i... Nie ma co marzyc o gruszkach na wierzbie. Life is brutal.
    Zakładam, że jako amator nie odejdę od Olympusa tak długo jak długo będzie sprawny mój E-1.
    Ja pewnie tez.

Jeżeli kiedyś zawiedzie i nie będzie miał nastepcy , to wtedy sentyment na nic sie nie zda.
    Matryca w E-1 szumi na czułościach od 400, ale ja chwalę ją za dobre kolory i to coś co daje klimat zbliżony do starych analogów. Jeżeli dadzą nową o większej ilości pikseli i mniejszych szumach to powinna bezwzględnie zachować wszystkie najlepsze cechy starej matrycy.
    Wiesz Stachu (sorki ale po 2 piwkach zazwyczaj lubie przechodzic na TY), stary jestem. Kiedys wierzylem w idealy ale zycie nauczylo mnie patrzec na to z innej perspektywy. Nie mam zludzen. Jestem realistą (mozliwe ze juz pesymista) i jesli nie zobacze to nie uwierze choć życzę WSZYSTKIM (sobie też) aby ich zyczenia sie spelnily: o lepszym body, o tanszych obiektywach... itd, etc.

Glowa do gory.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    CIEKAWOSTKA:

kumpel poszedł do "studio" zrobić sobie fotki wyborcze. ja nie chciałem się podjąć, bo nie mam ani lamp ani parasolek ani nawet tła a lipy nie będę robił.

no więc poszedł, skasowali Go jak za zboże i wyszedł. dostałem pliki i się zgarbiłem. chłopaki cykają kamuniem 5D a ten kto robił zdjęcia nie ma pojęcia o GO. ostrość mierzona pewnie "na klatę" skutkiem czego koszula i uszy są ostre a twarz nie do końca się łapie.

po prostu łosie myślą że przysłona 9 przy FF da odpowiednią głębię a to nie tak. chyba będzie reklamacja... a chłopaki nauczą się czegoś nowego.

i co z tego że 12 MPIX skoro ostrość w d... lesie. inna sprawa, że fajna rozdziałka. przesuwam, przesuwam i przesuwam, całe połacie pixeli.

kisi:

też często porównuję sytuację OLKA do agonii Amigi. świetne pomysły, dobre wykonanie, sprzęt z jajem, ale wszystko za wolne i za późno a co najgorsze NIE ROZREKLAMOWANE.
    patrzę sobie na A1260 którą odpalam raz na kilka miechów i smutek mnie ogarnia. to były czasy kiedy marny obrazek liczył się dobę a o hadeku można było pomarzyć.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Panowie ! Też jestem stary , chyba wg waszych kryteriów, bo miałem C-64, a Amigi już nie kupiłem. Amiga to był fajny komputer ale spieprzyli go cenowo , ale nie tylko. Najgorsze było to że przy bardzo fajnych kolorkach , dawali monitory z przeplotem, czyli realnie to był nie 50Hz ale 25Hz. Efekt był taki ża po pół godzinie miałem ból oczu. Właśnie dlatego jej nie kupiłem. Potem podobna sytuacja była z kartami graficznymi.
    Był sobie piękny standard Voodo... i pojawiła się NVidia z okrojonymi kolorkami do 16-bit, ale dzięki temu miała szybkość i była tańsza.... resztę znacie. Z olkiem jest trocę inaczej. Nadal ma niesamowitą jakość zdjęć, najlepszy WB itd... Patrząc na postepowanie Olka z kompaktqami to wyciągnał chyba lekcję na czas. Nie sądzę, aby był najdroższy nawet ten model który mają pokazać. Olek już precyzyjnie sytuuje produkt cena/walory. Po obserwacji zachowania olka na polu kompaktów jestem dziwnie spokojny, że da sobie radę.
    Będzie dobrze zobaczycie.....
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam Wszystkich,
    widzę , że doświadczenia wielu z nas ma podobne co do komputerów jak również co do aparatów. Ja także jestem byłym użytkownikiem Amigi, miałem nawet dobre, użytkowe programy zanim wszechobecny PC z innym systemem operacyjnym nie wykończył tego komputera, który bardzo lubiłem. No i treaz PC nie ma konkurencji a użytkownicy wyboru.
    Ze sprzętem E-systemu zakładam, że będzie inaczej. bo jednak kupuje go wielu amatorów i na początku oni niekoniecznie muszą wiedzieć wszystko co przeszkadza zaawansowanym użytkownikom.
    To tak jak z pierwszą kobietą , na początku same plusy i pewność, że to wspólny związek na lata, wątpliwości pojawiają się z czasem, ale nie wszystkie przeciez prowadzą do rozwodów i tak będzie ze sprzętem. Nie każdy będzie szukał następcy E-1, jeżeli dla niego E-400 i tak będzie wystarczająco zaawansowany konstrukcyjnie i przez kilka lat będzie poznawać jego możliwości, co dostarczy wiele radości i satysfakcji.
    A następcę E-1 wypuszczą, choćby ze względów ambicjonalnych.
    Dlatego chyba Olympus nie zachowuje się kierowca formuły 1 i nie pędzi w czołówce wyścigu firm wypuszczających co roku liftingowane modele tylko mając świadomość solidności swoich konstrukcji wypuszcza przemyślane rozwiązania.
    Sądzę, że gdyby nie było modelu E-1 i naszych rozbudzonych w związku z tym apetytów, to nie byłoby całej tej dyskusji i presji na firmę, tylko szukalibyśmy modeli u konkurencji, tylko czy ona zaspokoiłaby nasze wymagania na płaszczyźnie cena do jakości?
    Jak wspomniałem Oly wypusci przemyślanego następcę E-1 bo dba o prestiż,nie powiedzą wtedy konkurenci, że to firma co ogranicza się do kompaktów .
    Olympus z tego powodu musi mieć jakiś model sztandarowy, pokazujący możliwości technologiczne firmy a niekoniecznie przynoszący główne zyski ze sprzedaży.
    Przecież firmy samochodowe robią podobnie. Zaletą takiej polityki jest fakt, że z czasem rozwiązania z najdroższych modeli trafiają pod strzechy.
    Dlatego bądźmy dobrej myśli a gwiazda powodzenia błyśnie- jak to śpiewał wiele lat temu Tadeusz Woźniak.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dlatego bądźmy dobrej myśli a gwiazda powodzenia błyśnie- jak to śpiewał wiele lat temu Tadeusz Woźniak.
    Oby tylko o Olympusa nie upomniał się Zegarmistrz Światła .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.