Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: w pogoni za mega na matrycy

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Robci, potrzebujesz zresetować procesor, bo sypie błędy jeden za drugim. Wpadni na spocika to zresetujemy.

Co do ilości pixeli to szkoda gadać, kto potrzebuje więcej jak 8 gdy nie zarabia na zdjęciach ? Znacz może inaczje. SENSOWNIE do czego ?
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Kasy u mnie nie za dużo . naciułałem co ledwo na 14-54 i już go chciałem kupować. Ale patrze , że moja ulubiona firma taka MANIANĘ odstawia , że HEJ. Na dziś parcia na lepszy sprzet nie mam bo ten mnie pokonuje. Co najwyżej z próżnosci i ciekawości i gadżeciarstwa bym kupil
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Blady .
    Kasy u mnie nie za dużo . naciułałem co ledwo na 14-54 i już go chciałem kupować. Ale patrze , że moja ulubiona firma taka MANIANĘ odstawia , że HEJ. Na dziś parcia na lepszy sprzet nie mam bo ten mnie pokonuje. Co najwyżej z próżnosci i ciekawości i gadżeciarstwa bym kupil
    Czy to oznacza, że 14-54 dla Ciebie zamawiałem "na grzyba"?
    chcesz przez to robin102 powiedziec, ze kupujesz/kupiles obiektyw na handel? sorki, ale tak mi to wyglada ..... biorac pod uwage, ze jestes w jedi ..... sam ocen, jak to wyglada w oczach innych (moja prywatna opinia, z ktora mozesz sie nie zgodzic)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Robin - fotomic dobrze pisze. Przyjedź - dwa dni do wyboru to raczej zaleta, a nie wada. Kto lepiej mi przetestuje 14-42mm jak nie krytyczne oko znawcy materiałów?
    Chłopaki co bedziecie - wpisujcie się w wątku o umawianiu się, kto kiedy będzie, to będzie można lepiej skoordynować terminy i Robinowi łatwiej będzie trafić w TEN dzień

Tymczasem wszędzie słychać głosy, że 10MPxl z matrycy APS-c to max dla rozdzielczości szkła.
    a to ciekawe. Chyba trzeba zmienić szkła na te z systemu 4/3 - bo 10 mpix w E-400 z tymi nowymi szkłami wygląda całkiem sensownie. Wcale bym się nie zmartwił jakby zwiększanie megapixli zostało zahamowane, a rozwój poszedł w dynamikę, kolory czy zwiększanie czułości.

Dałem się ogłupić marketingowcom? Koledzy z forum/podwórka wywierają presję psychiczną?
    Coś w tym jest. Ciężko jest się oprzeć marketingowi i trzeba się wykazać nielada silną wolą, co by nie ulec np 400D... wszyscy coś kupuję nowego, a ja co? nic? znaczy się, że jak nic nie mam nowego, to cofam się i robię gorsze foty...
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie jedżcie po robinie za ostro. chłop ma ostry kryzys; tak ostry, że nawet nie chce na browara przyjechać...

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    ....Czy to oznacza, że 14-54 dla Ciebie zamawiałem "na grzyba"?
    Przeca pisał , że kropkę nad "i" postawię na początku października . !!!!

Chyba za dużo tych maili dostajesz.

Cra3y No wiesz co , o takie rzeczy podejżewać ??? , a feeeeee
    z czego to wywnioskowaleś ?????
    Kurde przegiąłeś z lekka.

Fotomic
    Po prostuwolalbym jedno normalne spotkanie , a nie podział dla jednych i drugi , równych i równiejszych taka wersja mi nie odpowiada , podobnie jak Tobie spot w dniu 21 października. Cóż wygrało pogwałcenie demokracji.
    Ale powodzenia i miłej zabawy w ciemnosciach i mokrosciach jesiennych.
    Ja wpadne do Wawki 21 października

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    odnośnie upakowania matrycy, weźmy pod lupę FUJI. małpka F11 z 6 MPIX na matrycy 1/1.8" daje niezłe efekty. dawałaby świetne przy 3 MPIX.

matryca 1/1.8" jest powierzchniowo powiedzmy 7x mniejsza od matrycy 4/3.

7x3=21 MPIX. odejmując 30% dla rozsądku, dostajemy kozacki sensor FUJI o rozdzielczości 14MPIX, no powiedzmy 12MPIX i czystym ISO800. kwestia czy kiedykolwiek OLEK dostanie/kupi matrycę od FUJI...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Co do ilości pixeli to szkoda gadać, kto potrzebuje więcej jak 8 gdy nie zarabia na zdjęciach ? Znacz może inaczje. SENSOWNIE do czego ?
    Ja bym chcial wiecej niz owe 5MPIX. Przydaje sie w przypadku robienia fotek (np. dzieciakom) dynamicznych do pozniejszego lepszego kadrowania. Dla pozniejszego komfortu, cos jak RAW, zawsze w sytuacjach gdzie zalezy mi na fotce. Przyjemnie sie foci jesli masz jakis zapas i pole manewru. I to chyba tyle.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    KaarooL - dowcip polega na tym, że każda lustrzanka z matrycą 6MPxl oddaje wiecej szczegółów, niż 8MPxl kompakt.
    Kisi - to mit i złudzenie. Jeżeli dziecko ucieka Ci z kadru, to nie ma znaczenia wielkość matrycy. Nawyk kadrowania jest silniejszy od przekonania, że mając większą matrycę mogę focić szerszym kątem.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    ...Ja bym chcial wiecej niz owe 5MPIX. Przydaje sie w przypadku robienia fotek (np. dzieciakom) dynamicznych do pozniejszego lepszego kadrowania. Dla pozniejszego komfortu, cos jak RAW, zawsze w sytuacjach gdzie zalezy mi na fotce. Przyjemnie sie foci jesli masz jakis zapas i pole manewru. I to chyba tyle.
    Dokladnie ,do kadrowania jest nizbędene wiecej niż 5MPX żeby utrzymać jako taką jakość fotki. Tylko kochani niech nikt znów nie przekonuje , że 5 jest lepsze od 8 albo 10 .

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Michu (Pentax):

nie musisz mi tego mówić, przerabiałem zejście z 8 MPIX na 5 MPIX. nie zmienia to jednak faktu, że matryca FUJI 10 czy 12 MPIX wciąż dawałaby ognia, gdyby zapodać ją do OLKA.