Robci, potrzebujesz zresetować procesor, bo sypie błędy jeden za drugim. Wpadni na spocika to zresetujemy.
Co do ilości pixeli to szkoda gadać, kto potrzebuje więcej jak 8 gdy nie zarabia na zdjęciach ? Znacz może inaczje. SENSOWNIE do czego ?
Robci, potrzebujesz zresetować procesor, bo sypie błędy jeden za drugim. Wpadni na spocika to zresetujemy.
Co do ilości pixeli to szkoda gadać, kto potrzebuje więcej jak 8 gdy nie zarabia na zdjęciach ? Znacz może inaczje. SENSOWNIE do czego ?
było sobie życie
Zamieszczone przez robin102
chcesz przez to robin102 powiedziec, ze kupujesz/kupiles obiektyw na handel? sorki, ale tak mi to wyglada ..... biorac pod uwage, ze jestes w jedi ..... sam ocen, jak to wyglada w oczach innych (moja prywatna opinia, z ktora mozesz sie nie zgodzic)Zamieszczone przez RadioErewan
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Robin - fotomic dobrze pisze. Przyjedź - dwa dni do wyboru to raczej zaleta, a nie wada. Kto lepiej mi przetestuje 14-42mm jak nie krytyczne oko znawcy materiałów?
Chłopaki co bedziecie - wpisujcie się w wątku o umawianiu się, kto kiedy będzie, to będzie można lepiej skoordynować terminy i Robinowi łatwiej będzie trafić w TEN dzień![]()
a to ciekawe. Chyba trzeba zmienić szkła na te z systemu 4/3 - bo 10 mpix w E-400 z tymi nowymi szkłami wygląda całkiem sensownie. Wcale bym się nie zmartwił jakby zwiększanie megapixli zostało zahamowane, a rozwój poszedł w dynamikę, kolory czy zwiększanie czułości.Tymczasem wszędzie słychać głosy, że 10MPxl z matrycy APS-c to max dla rozdzielczości szkła.
Coś w tym jest. Ciężko jest się oprzeć marketingowi i trzeba się wykazać nielada silną wolą, co by nie ulec np 400D... wszyscy coś kupuję nowego, a ja co? nic? znaczy się, że jak nic nie mam nowego, to cofam się i robię gorsze foty...Dałem się ogłupić marketingowcom? Koledzy z forum/podwórka wywierają presję psychiczną?![]()
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
nie jedżcie po robinie za ostro. chłop ma ostry kryzys; tak ostry, że nawet nie chce na browara przyjechać...
Przeca pisał , że kropkę nad "i" postawię na początku października . !!!!Zamieszczone przez RadioErewan
Chyba za dużo tych maili dostajesz.
Cra3y No wiesz co , o takie rzeczy podejżewać ??? , a feeeeee
z czego to wywnioskowaleś ?????
Kurde przegiąłeś z lekka.
Fotomic
Po prostuwolalbym jedno normalne spotkanie , a nie podział dla jednych i drugi , równych i równiejszych taka wersja mi nie odpowiada , podobnie jak Tobie spot w dniu 21 października. Cóż wygrało pogwałcenie demokracji.
Ale powodzenia i miłej zabawy w ciemnosciach i mokrosciach jesiennych.
Ja wpadne do Wawki 21 października
odnośnie upakowania matrycy, weźmy pod lupę FUJI. małpka F11 z 6 MPIX na matrycy 1/1.8" daje niezłe efekty. dawałaby świetne przy 3 MPIX.
matryca 1/1.8" jest powierzchniowo powiedzmy 7x mniejsza od matrycy 4/3.
7x3=21 MPIX. odejmując 30% dla rozsądku, dostajemy kozacki sensor FUJI o rozdzielczości 14MPIX, no powiedzmy 12MPIX i czystym ISO800. kwestia czy kiedykolwiek OLEK dostanie/kupi matrycę od FUJI...
Ja bym chcial wiecej niz owe 5MPIX. Przydaje sie w przypadku robienia fotek (np. dzieciakom) dynamicznych do pozniejszego lepszego kadrowania. Dla pozniejszego komfortu, cos jak RAW, zawsze w sytuacjach gdzie zalezy mi na fotce. Przyjemnie sie foci jesli masz jakis zapas i pole manewru. I to chyba tyle.Zamieszczone przez fotomic
...był Olek jest A6000
KaarooL - dowcip polega na tym, że każda lustrzanka z matrycą 6MPxl oddaje wiecej szczegółów, niż 8MPxl kompakt.
Kisi - to mit i złudzenie. Jeżeli dziecko ucieka Ci z kadru, to nie ma znaczenia wielkość matrycy. Nawyk kadrowania jest silniejszy od przekonania, że mając większą matrycę mogę focić szerszym kątem.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Dokladnie ,do kadrowania jest nizbędene wiecej niż 5MPX żeby utrzymać jako taką jakość fotki. Tylko kochani niech nikt znów nie przekonuje , że 5 jest lepsze od 8 albo 10 .Zamieszczone przez kisi
Michu (Pentax):
nie musisz mi tego mówić, przerabiałem zejście z 8 MPIX na 5 MPIX. nie zmienia to jednak faktu, że matryca FUJI 10 czy 12 MPIX wciąż dawałaby ognia, gdyby zapodać ją do OLKA.