Robert, sam piszesz, że to tylko wrażenie, i, podejrzewam, wynikające z tego, że nagle na te ogłoszenia zacząłeś zwracać uwagę, wcześniej ich nie dostrzegając.Zamieszczone przez robin102
Robert, sam piszesz, że to tylko wrażenie, i, podejrzewam, wynikające z tego, że nagle na te ogłoszenia zacząłeś zwracać uwagę, wcześniej ich nie dostrzegając.Zamieszczone przez robin102
robin102:
ale pomyśl, jakbyś wymienił E-300 na E-330 to nawet Kobita zmiany nie zauważy. dostaniesz tylko baty że wcześniej nie pokazywałeś kadrowania na LCD.
teoretycznie wydaje się, że E-330 generuje trzykrotnie niższe szumy niż E-300... to jest różnica. wydaje mi się, że E-330 szumi mniej od D80, do ISO800 oczywiście, potem odpada.
D80 przestrzeliłem, mam 500MB NEF'ów na wysokich iso. chcesz, to wal maila i coś podeślę.
Robin, moje Ty złotko, ja sie nie denerwujejestem świadom swojego wyboru
Misiu pysiu z Tą obudową podwbodną to jest zajedwabisty pomysł, ja kupie do E1 i będziemy razem rybkom cykac foteczki w rytmie 4/3
Piękna sprawa słodziutki.
BTW. będziesz na plenerku o papy Olego ?
było sobie życie
Łukasz No wlaśnie wrażenie.
Karool To niewątpliwa zaleta tego E330 ,ze nikt zmiany nie zauważy , ale jak to Łukasz wcześniej wydedukowal to po co przepłacać.
Mam kilka rawów z D80 pikne są i kolorki jak nie z najkona.
Porządnie wreszcie w nim działa AWB - testowałem w różnym oswietleniu.
Fotomic Raczej nie .
Miałem cheć przyjeczhać na plener i z ludżmi się spotkać . Dodatkowo jakieś obadywanie sprzetu, ale to drugoplanowa sprawa. Rozpierdzieliliście temat na 2 dni to nie wróżę niestety powodzenia tej imprezie. Do OP to ja mogę sobie zawsze zajechać.
Ale życze miłej zabawy. Przetestujcie ten kitowy 14-82 .
chciabym napisac ze OT ale cos widze ze to sie robi temat w stylu 'gdybania' i pewnie bedzie musial tam tez powedrowac......
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Robin - rozumiem Twoje podejście, rozumiem, że masz kasę i się frustrujesz systemem w którym jesteś, bo chciałbyś robić fotki lepszym sprzętem, ale nie masz w co zainwestować w tym systemie. Mam prawie tak samo. Tylko, że wg. mnie nie ma wielkiego skoku. I nie bedzie. To nie ten rozwój jak w procesorach PC. (tak OT: od roku nie interesuję się CPU - wydajność AMD 3000+ w zupełności zaspokaja moje wymagania)Zamieszczone przez robin102
O co chodzi? Ano o to, że firmom potrzeba dużo więcej czasu na wprowadzenie naprawdę lepszych rozwiązań które być może nie będą oparte na cmos czy ccd. A może firmy wolą wprowadzać co pół roku aparaty ze zmianami kosmetycznymi, bo to się bardziej opłaca? - stawiam na Canona, ze właśnie tak robi. I ludzie łapią się - wymieniają 350D na 400D,
20D na 30D itd... A jak jest aparat coś wnoszący np FF, to jego cena jest zaporowa dla amatora i aparat wpada w półkę profi.
Też wstrzymuję się z "dużymi" inwestycjami. Powody jak u Ciebie. Kupić drogi obiektyw a później go sprzedac za rozsądna cenę jest duuuużo trudniej, niż tani sprzęt za mniejszą kasę. Szanuję swoje pieniądze które wydaję na hobby.
d80? poczytaj sobie - lektura na kilka wieczorów:Chyba zrezygnowałem nawet z kupna D70 pod stałki. Choć tego do końca nie wiem. Hmmmm d80 ???
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10583 - krótki komentarz: problem pewnie softłerowy i zostanie usunięty, ale to już druga wpadka Nikona z nowym body - D200 miał banding. I jak tu wchodzić w Nikona i d80? Skoro firmy nie stać na zrobienie czegoś porządnego, mnie nie stać na kupowanie bubli i robienie cyrków z testowaniem sprzetu przed zakupem.
To może k10d, Robin? To już Ci mogę powiedzieć, że ergonomia pewnie będzie na poziomie E-1, funkcjonalność na poziomie D200 plus stabilizacja gratis, tylko jakość zdjęć jakaś taka... (gdzie ten postęp!?) - popatrz sobie na sample na stronce pentaxa - albo zatrudnili słabego fotografa, albo sprzęt robi cienkie fotki albo nie zostały poddane odpowiedniej obróbce. Mnie nie porwały te sample. (Michu - wybacz, że nie pieję z zachwytu nad fotkami z K10D)
Konkluzja jest taka: nie ma zamiany jakościowej, wszystkie aparaty robią podobne zdjęcia. Mniej lub bardziej ale podobne, co najwyżej więcej jest pixli a, szumi raz mniej, raz wiecej. Ostatnio nasz wspólny kolega zjechał mnie za nieostre foty. Nie wiem, co bardziej winne: sprzęt/szkło czy jako fotograf źle dobrałem ustawienia. Mi tam się podobają zdjęcia z zuiko, nawet jak trącą lekką nieostrością. Ale zacząłem się zastanawiać, czy jakbym miał lepszy sprzęt z lepszym AF, ustawił sobie na każdą fote wysokie iso, przymknął o jedną działeczkę przysłonę, to nie poszło by mi lepiej. Pewnie nigdy się nie dowiem jaka jest odpowiedź, dopóki nie kupię jakiejś mocniejszej maszyny. Chciałbym, żeby moim następnym aparatem był Olympus, bo jakoś nie zawiodłem się, tylko co najwyżej moje oczekiwania urosły
ps fotomic - zaczynam się robić niepokojąco zazdrosny o to co palisz/wąchasz/czym się okładasz... słodziutki...
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Blady .
Kasy u mnie nie za dużo . naciułałem co ledwo na 14-54 i już go chciałem kupować. Ale patrze , że moja ulubiona firma taka MANIANĘ odstawia , że HEJ. Na dziś parcia na lepszy sprzet nie mam bo ten mnie pokonuje. Co najwyżej z próżnosci i ciekawości i gadżeciarstwa bym kupil , ale potrzebuję widzieć na horyzoncie apart kóry hipotetycznie chcialbym kiedyś miec . Czyli jak naucze się robic fotki E300 i to zmienić na coś mądrzejszego , a zmiana musi być co najmiej taka jak przesiadka z C5050 na E300.
Strasznie bedę wkurzon jak nie bede miał kiedyś w przyszłości możliwości kupna kolejnego OLkA. Na dziś musze wyluzować bo mnie nerwy noszą. Ja lubię jak wszystko jest jasne i proste. C2020 , C2030, C3030, C 3040 , C4040 C5050, C5060 , C7070 , C8080. ONI się uczą , a ja razem z nimi.
WIEDZIAŁEM, narobiłes zamieszania, najwięcej staważałes problemów a teraz co masz w 4litery ? tak no to skarbie nam teraz klina zabiłeś. Jestem wstrząśnięty Tą decyzją, to i mnie nię będzieFotomic Raczej nie .
Miałem cheć przyjeczhać na plener i z ludżmi się spotkać . Dodatkowo jakieś obadywanie sprzetu, ale to drugoplanowa sprawa. Rozpierdzieliliście temat na 2 dni to nie wróżę niestety powodzenia tej imprezie. Do OP to ja mogę sobie zawsze zajechać.
Ale życze miłej zabawy. Przetestujcie ten kitowy 14-82 .skoro nasze złotko sie na nas wypieło
było sobie życie
Czy to oznacza, że 14-54 dla Ciebie zamawiałem "na grzyba"?Zamieszczone przez robin102
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Eee - Stary, co mam Ci wybaczaćMnie nie porwały te sample. (Michu - wybacz, że nie pieję z zachwytu nad fotkami z K10D)Zaczekajmy do poważniejszych testów.
Tymczasem wszędzie słychać głosy, że 10MPxl z matrycy APS-c to max dla rozdzielczości szkła. Być może dlatego Olek nie wyskakuje z premierą nowej puszki z większą ilością upakowanych sensorów. I dlatego raczej nie ma co liczyć na 16MPxl w systemie 4/3 - przynajmniej przy bayerowskim typie matrycy.
Z drugiej strony - ale tak szczerze chłopaki: jak czekista-czekiście: naprawdę potrzebujecie więcej, niż 8MPxl? Nie chodzi mi teraz o osoby zarabiające na zdjęciach. Jak dla mnie w DLu 6MPxl w zupełności wystarcza. Gdyby ta puszka miała AF z K100 i może większy bufor olewałbym jakiekolwiek śledzenie nowości na rynku DLSR. Fociłem spory czas Zenkiem i było gicio a teraz nagle co? Dałem się ogłupić marketingowcom? Koledzy z forum/podwórka wywierają presję psychiczną?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=