Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 85

Wątek: w pogoni za mega na matrycy

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    gdzie sie podziali tym co mało ? wyłazić malkontenci
    Czekają w ukryciu.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeżeli obraz jest ostry na A4 to można w zasadzie ciągnąć dowolnie duży, ze względu na ogląd z większej odległości, aczkolwiek robię aktualnie przystawkę do głowicy, która pozwoli mi przy portrecie połączyć dwa zdjęcia z E1 ---wynik ponad 9,5mln px.
    Kiedy wydrukuję takie portrety podzielę się spostrzeżeniami na ten temat...
    Obraz będzie miał proporcje 2:3 (pasuje do formatu 33x48cm).
    Obliczyłem, że przelicznik ogniskowej obiektywów zmieni się w tym wypadku na 1,4x.
    --------------------
    Można w ten sposób łatwo wykonywać zdjęcia krajobrazowe:
    1. Aparat umieścić pionowo na głowicy za pomocą wygiętego płaskownika na kształt litery L, aby przysłona w obiektywie wypadała dokładnie nad osią obrotu głowicy. (próby)
    2. Zaznaczyć na podziałce głowicy odpowiedni kąt. (próby)
    3. Można oczywiście zrobić więcej niż dwa zdjęcia---panorama (uwaga na poziom)
    4. Można gwizdać na te nowe 10mlnpx matryce z kaszaną zamiast koloru...
    (takie pliki wykonane za pomocą E300/E500 będą miały ponad 15mln px, więc można je będzie sprzedawać do agencji wymagających ponad 10mlnpx...--Dodatkowa korzyść, że niepotrzebny jest wydatek na obiektyw szerokokątny--przy podwójnym zdjęciu mamy z 14mm x1,4 = 20mm w przeliczeniu na mały obrazek!)
    -----------------------

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ta fotka była drukowana na kartkach A4 i sklejona w całość. widać nawet pojedyncze kartki.

kiedyś moja fotka z OLKA 740 (2048x1536) była na billboard'zie i nie wołała jeść...

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kiedyś, to ja bilboard ze zdjęcia netowego 500x700 pxl) zrobiłem. Z takiej odległości to już nie robi.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Kiedyś, to ja bilboard ze zdjęcia netowego 500x700 pxl) zrobiłem. Z takiej odległości to już nie robi.
    Dobra, bilboard bilboardowi nie równy. Powiedz jakie miał wymiary.
    Ciekaw jestem czy ktoś robił naprawdę wielkoformatowe bilboardy w metrach np 6mx 4m itp.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Trochę bawi mnie w ogóle ten temat "w pogoni za mega na matrycy" - bo to w ogóle nie uwzględnia kto goni.

Gdybym miał dalej trzaskac foty dla siebie to mnie 5 mpix wystarcza w 90% robię odbitki ok. a4 w proporcjach 4/3 czasem wyjdę na 40x30 i jestem zadowolony.

Tylko, że potrzębę na piksele napędzają kupujący nie fotografowie .........

Czasem rozmowa zaczyna się od słów "czy plik ma więcej niż 11mpx?" i co ma powiedzieć takiemu człowiekowi, "Idź se pan na forum Olympusa, wytłumaczą Panu, że wystarczy"??

Nie masz takiego pliku dużego, ma kto inny. Wolny rynek nie znosi pustki.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Czasem rozmowa zaczyna się od słów "czy plik ma więcej niż 11mpx?" i co ma powiedzieć takiemu człowiekowi, "Idź se pan na forum Olympusa, wytłumaczą Panu, że wystarczy"??
    To prawda, mamy cywilizacje kąsumpcyjną. Zawsze będzie coś za czym ludzie będą gonić. Ja firmy dojdą do granic możliwości technicznych upychania mpx w matrycy to pojawi się inny parametr. To tak jak było z procesorami, przez wiele lat tylko megaherce się liczyły. A teraz kiedy wiadomo, że powyżej się nie opłaca. To zaczyna się pisać i mówić ile Watów procek zużywa, albo jaką ma moc obliczeniową. Z aparatami będzie tak samo. Na razie sa to megapixele, ale jak długo ??
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    To prawda, mamy cywilizacje kąsumpcyjną. Zawsze będzie coś za czym ludzie będą gonić. Ja firmy dojdą do granic możliwości technicznych upychania mpx w matrycy to pojawi się inny parametr. To tak jak było z procesorami, przez wiele lat tylko megaherce się liczyły. A teraz kiedy wiadomo, że powyżej się nie opłaca. To zaczyna się pisać i mówić ile Watów procek zużywa, albo jaką ma moc obliczeniową. Z aparatami będzie tak samo. Na razie sa to megapixele, ale jak długo ??
    obok megapixeli liczy sie "zoom" hihihihi ehh ... ciekawe kiedy dojda do dynamiki, ale pewnie pomina, bo trudno tu konkurowac
    oprocz "zooma" jeszcze walcza na polu, kto da wiekszy wyswietlacz (a ze niskiej rozdzielczosci jest to inna bajka)

jak to ktos kiedys powiedzial/napisal - nastaly czasy powszechnej bylejakosci - trzeba niezle sie naszukac, zeby wybrac cos naprawde dobrego
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Dobra, bilboard bilboardowi nie równy. Powiedz jakie miał wymiary.
    Ciekaw jestem czy ktoś robił naprawdę wielkoformatowe bilboardy w metrach np 6mx 4m itp.
    To było ponad 4 lata temu - nie pamiętam dokładnych wymiarów, ale wisiało toto na standardowych bilboardach przy ulicach, więc możliwe, że miało to owe 6x4m. To był jakiś memoriał na stadionie Zawiszy w Bydgoszczy.
    Jeżeli masz wątpliwości, to po prostu weź jakąkolwiek fotę w nędznej rozdzielczości, następnie olewając zasady prawidłowej interpolacji powiększ ją do A4 i wydrukuj na atramentówce. Wygląda parszywie, prawda? A teraz odsuń ją na 1m. Na 2m. Powyżej pewnej odległości będzie to znów ta sama fota, mimo kompresji i nędznej rozdzielczości. Jeżeli zaś dysponujesz w miarę niezłym materiałem z matrycy 5-6 MPxl, to do zastosowań amatorskich w zupełności wystarczy.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Trochę bawi mnie w ogóle ten temat "w pogoni za mega na matrycy" - bo to w ogóle nie uwzględnia kto goni.

Gdybym miał dalej trzaskac foty dla siebie to mnie 5 mpix wystarcza w 90% robię odbitki ok. a4 w proporcjach 4/3 czasem wyjdę na 40x30 i jestem zadowolony.

Nie masz takiego pliku dużego, ma kto inny. Wolny rynek nie znosi pustki.
    Magus
    A może postaw na prowizorkę jak Ci potrzebna matryca wieksza niż w E-1 dokup tymczasowo tanio body E300 lu b E5000 i mozż przetrwasz do czasu prawdziwego aparatu jaki może Oly wypusici . Body takie naprawdę można kupić za ceną lichego szkła bo ludzie zaczynaja uciekać z E systemu niczym szczury z tonącego okrętu. Dla niektórych to może przyszedl czas dobrych zakupów.