Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 186

Wątek: Leica D Summilux 1:1.4/25 ASPH

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Tylko, że podawane na dp ceny w Japoni to nieco ponad 600 euro na nasze
    Japonia to biedny kraj, dlatego ceny mają niższe U nas to co innego
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    już w sprzedaży (od 24 marca) 999 euro
    Jeśli rzeczywiście za tyle to z deka przegieli z ceną. Według mnie prawie czterech tysi to nie warte.
    Przegięli Dlaczego... raczej nikt nie powinien się spodziewać, że kupi obiektyw o tej jasności z logo Leica za 1500zł Napisz proszę dlaczego wg Ciebie cena poniżej 4k za to szkło jest zbyt wysoka Odnieś cenę Leica D Summilux 25/1,4 ASPH do ceny przykładowo Canon'a EF 35/1,4 L USM oraz Sony AF 35/1,4 G.
    Leica jest odpowiednikiem klasycznych 50 a nie reporterskich 35 - porównywanie jej z 35 jest bez sensy z technicznego punktu widzenia - 35 1,4 o wiele trudniej zrobić i o wiele wyższa musi być jej cena.

dla nas 25 to jak 50 - do tego taniej ją mozna zrobić ze względu na wielkość sensora, mniej szkła potrzeba
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Leica jest odpowiednikiem klasycznych 50 a nie reporterskich 35 - porównywanie jej z 35 jest bez sensy z technicznego punktu widzenia - 35 1,4 o wiele trudniej zrobić i o wiele wyższa musi być jej cena.
    Nie pisz proszę o ekwiwalencie ponieważ dla niektórych 35mm to również w ekwiwalencie mniej więcej 50mm. Proszę wytłumacz mi dlaczego jest trudniej wykonać 35mm od 25mm. I proszę wytłumacz mi dlaczego SIGMA 35/1,4 jest w niemal tej samej cenie co 24/1,8 Macro

Mi się dotąd wydawało, że im mniej mm tym trudniej skorygować szkiełko bez względu pod jaką wielkość matrycy jest robione no, ale ja szczerze nie mam pojęcia o produkcji soczewek dlatego liczę na Twoje tłumaczenie problemu.

...dla nas 25 to jak 50 - do tego taniej ją mozna zrobić ze względu na wielkość sensora, mniej szkła potrzeba
    Zważywszy, że wymienione przeze mnie obiektywy Canon'a oraz SONY są niemal dwukrotnie droższe uważam wyżej przytoczony fragment Twojej wypowiedzi jako potwierdzenie mojej opinii na temat ceny Leica D Summilux 25/1,4 ASPH. Jest zdecydowanie tańsza od 35-tek konkurencji co może tłumaczyć (wg Ciebie) fakt, że łatwiej go zrobić i mniej kosztują materiały. To tylko potwierdza, że niecałe 4k za to szkiełko nie jest niczym nienormalnym...

Zawsze jednak będzie ktoś kto jest oburzony, że Leica czy przykładowo Zeiss nie produkują super jasnych topowych obiektywów poniżej 2k.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Nie pisz proszę o ekwiwalencie ponieważ dla niektórych 35mm to również w ekwiwalencie mniej więcej 50mm. Proszę wytłumacz mi dlaczego jest trudniej wykonać 35mm od 25mm. I proszę wytłumacz mi dlaczego SIGMA 35/1,4 jest w niemal tej samej cenie co 24/1,8 Macro

Mi się dotąd wydawało, że im mniej mm tym trudniej skorygować szkiełko no, ale ja szczerze nie mam pojęcia o produkcji soczewek dlatego liczę na Twoje tłumaczenie problemu.

...dla nas 25 to jak 50 - do tego taniej ją mozna zrobić ze względu na wielkość sensora, mniej szkła potrzeba
    Zważywszy, że wymienione przeze mnie obiektywy Canon'a oraz SONY sa niemal dwukrotnie droższe uważam wyżej przytoczony fragment Twojej wypowiedzi jako potwierdzenie mojej opinii na temat ceny Leica D Summilux 25/1,4 ASPH. Jest zdecydowanie tańsza od 35-tek konkurencji ponieważ wg Ciebie łatwiej ją zrobić i mniej kosztują materiały. To tylko potwierdza, że niecałe 4k za to szkiełko nie jest niczym nienormalnym...

Zawsze jednak będzie ktoś kto jest oburzony, że Leica czy przykładowo Zeiss nie produkują super jasnych topowych obiektywów poniżej 2k.
    No ale cena w Japonii jest już znośna

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    A ja - jak zawsze - pojawię się jako wielki malkontent - i powiem ze za rok będą na forum ze dwie 25 F1,4 od Leici
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A wiecie jaka taniocha w Chinach....
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    szkło widać, że dobre. kto wie, to wie może kiedyś....

jak cena spadnie
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To tylko potwierdza, że niecałe 4k za to szkiełko nie jest niczym nienormalnym...

Mamy zupełnie inną retorykę - ale wnioski te same
    Reasumując:
    Tak to nic nadzwyczajnego, że świetne szkło kosztuje kilka "tysów" - a że człowiek by chciał jak najlepiej kupić jak najtaniej to normalne
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

The z00m
    Gość
    To tylko potwierdza, że niecałe 4k za to szkiełko nie jest niczym nienormalnym...
    Mamy zupełnie inną retorykę - ale wnioski te same
    Żeby jeszcze tak polscy politycy

Tak to nic nadzwyczajnego, że świetne szkło kosztuje kilka "tysów" - a że człowiek by chciał jak najlepiej kupić jak najtaniej to normalne
    Tak to już jest, że im coś lepsze tym droższe Ciężko powiedzieć, które szkło jest w dobrej cenie, a które w cenie zdecydowanie za wysokiej. Przerobiliśmy super jasne obiektywy 35-ęcio milimetrowe od SONY oraz Canona. Ceny kosmos. Z drugiej strony taki Canon EF 135mm/f 2,0 L USM kosztuje dwa razy mniej niż nasz ZUIKO 150mm/f 2,0. Zakresy bardzo podobne. Jakość zdjęć z canonowskiej eLki znakomita i szczerze mam gdzieś, że u nas w ekwiwalencie podwaja się zakres ponieważ mała matryca miała pozwolić na produkcję mniejszych przez co tańszych obiektywów. Brak logiki, a jedyny wniosek jaki się nasuwa jest prosty jak... każda firma kroi... kwestia w którym momencie to odczujesz. Po topowych szkłach Pentaxa widać to najdobitniej.