Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: LV i niskie temperatury

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

LV i niskie temperatury

Zastanawia mnie jak działa LV w niskich temperaturach. Czy ktoś może robił zdjęcia przy pomocy E-330 w ujemnych temperaturach?

O ile E-500 działa w temperaturach -20 C, to czy LV sprawuje się normalnie w tak ekstremalnych temperaturach? Tak mnie coś naszło, w związku z informacją od kolegi zibi1303 o wprowadzeniu nowych telewizorów do aparatów Olka.

Kto poświęci swoj E-330 i podda hibernacji w zamrażalniku?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: LV i niskie temperatury

Cytat Zamieszczone przez blady
    Kto poświęci swoj E-330 i podda hibernacji w zamrażalniku?
    Mam E330 od czasów premiery. Na szczęście nie było jeszcze zimno od marca. Z zamrażalnikiem pomysł o tyle głupi, że po wyjęciu nastąpi natychmiastowo kondensacja wody na wszyskich częściach o dużej pojemności cieplnej. Nie zrobię tego i wszystkim odradzam. Chętnie powiem jak działa LV na mrozie, po pierwszym wypadzie na narty. (jak sądzę, nie będzie z tym problemów).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak na moje oko cały E-330 będzie działał dokładnie tak jak inne Olki w niskich temperaturach. Jedyne negatywne zjawisko to zwiększenie się bezwładności wyświetlacza. Oznaczać to może problemy w kadrowaniu poruszających się obiektów (dokładnie tak jak ma to miejsce we wszystkich "małpkach" ). Nic więcej wydarzyć się nie powinno. Należy oczywiście pamiętać, że gumy mogą stać się łamliwe (nie majstrować przy zatyczkach od USB i zasilania), oraz że plastiki również robią się bardziej kruche, więc należy się obchodzić ze sprzętem delikatniej.
    P.S. Może się poprawić jakość obrazu (bo szumy rosną wraz ze wzrostem temperatury, a mróz powinien skutecznie chłodzić sensor )
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z zamrażalnikiem pomysł o tyle głupi, że po wyjęciu nastąpi natychmiastowo kondensacja wody na wszyskich częściach o dużej pojemności cieplnej. Nie zrobię tego i wszystkim odradzam.
    potwierdzam to z zamrażalnikiem to żart i dlatego pojawiła się mordka z przymrużonym okiem. Kiedyś było modne testowanie w wiadrze E-1 na okoliczność szczelności... też żart

Zastanawia mnie czy te nowe telewizory montowane w nowych aparatach Olka będą spowalniały na mrozie czy nie? Z tego co pamiętam to już w E-500 monitor nie zamarazał i działał właściwie.
    blady

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ekhm, ekhm, ale... co to jest LV?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Live View - PNŻ - podgląd na żywo .
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tak w temacie LV - dzisiaj wziąłem w sklepie E-330 do ręki. Zaczynam się przekonywać do tego aparatu. Jeśli LV będzie w jakimś grubszym przyszłym dslr olka to będzie dla mnie wypas.

Miałem też w ręku K100 - wizjer większy niż w E-500, ale już tylko trochę większy niż w E-330. I podobnie ciemny. Nie zachwycił mnie ten wizjer K100 - b. żałuję, że się rozczarowałem.

Natomiast LV w E-330, przy szybkim przesuwaniu aparatu rozmywa obraz. Jak można używać LV przy szybko poruszających się obiektach z bliskiej odległości? Nadaje się do tego LV czy trzeba przerzucać się na tradycyjne kadrowanie?
    blady

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zapewne nadaje się tak samo jak kadrowanie przez LCD we wszystkich kompaktach - SŁABO . W przypadku niskich temperatur czas reakcji matrycy jeszcze bardziej się wydłuży i rozmycie będzie jeszcze większe. Właśnie to jest główną przewagą optycznego wizjera widzisz czas teraźniejszy z prędkością światła - a nie przeszłość (z ułamków sekundy wstecz).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dempsey, jak nie ruszasz aparatem, to LV właściwie nie ma opóźnienia w stosunku do tego co się dzieje w kadrze - o ile to nie jest kula z karabinu...
    blady

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Używasz przecież takiego aparatu !