Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: LV i niskie temperatury

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Dempsey, jak nie ruszasz aparatem, to LV właściwie nie ma opóźnienia w stosunku do tego co się dzieje w kadrze - o ile to nie jest kula z karabinu...
    Kiedyś jak mi finnans pozwoli to jako następny sprzecik kupię sobie tego E330 lub jego następcę z wiekszą matryca , bo dziś to sie robi trochę malo te 7,5 mPX porownujac do konkurencji która wskoczyła do wyscigu pikselowego.
    Napisz cosik więcj o macance w gablocie tego E330.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nie ma co pisać bo skupiłem się na wizjerach dlatego, że zaintrygował mnie Pentax, ze swoim mitem o wielkości tego co widać przez wizjer. Wiesz, E-500 ma mały wizjerek, ale jest jaśniutki i wyraźny (przynajmniej z 14-54mm). E-330 ma porównywalny wizjer do K100, a dodatkowo jest LV!

E-330 to bardzo fajny aparacik, wykonanie trochę lepsze niż w E-500. Dla mnie jednak E-500 lepiej się trzyma - uchwyt jest głębszy. Moim zdaniem postęp między E-330 a E-500 to tylko (albo raczej aż) LV, no i lepsze materiały dla materiałoznawcy Reszta jest pomijalna.

Jako pierwszy aparat E-330 jest super, ale żeby się przesiadać z E-300/E-500 na E-330 to szkoda kasy przy tej różnicy jaką trzeba zapłacić. Robin, będziesz w Olku, to sam się przekonasz co warta jest ta maszynka - szkoda, że nie będziemy mogli się wymienic spostrzeżeniami na gorąco podczas spotkania. E-330 bardzo mi się zaczął podobać mimo braku postepu w stosunku do poprzednich modeli.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    No dobra, co wybralibyście na pierwszy aparat , w ogóle pierwsze lustro
    Czy E-400 czy E-330. Jeden i drugi ma swoje za i przeciw.
    E-400 :
    mniejszy , leciutki, fajny na długie wypady. Duża matryca. Powinien dobrze leżeć w moich małych raczej dłoniach. Tak jak kompakt

E-330 - sprawdzone dobrze ułozone lustro. Wielki plus to LV. Minus to starzejacy się model, Mała matryca i sporo większy i cięzszy co jest chyba ważniejsze.

Pewnie do czasu aż uzbieram 3.5 koła będę sobie to pytanie zadawał
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak bym widział LV w E-400 - wtedy nie miałbym dylematu.
    A tak to nie wiem co powiedzieć.

W sumie LV i makro mam w C-55. Chyba wolałbym lekki dslr, żeby nie miec dylematów co zabrać - kompakt czy dslr i nie poświecać jakości na rzecz wagi. Czyli jak E-400 przejdzie pozytywnie test na macanie to raczej E-400. Ale to jest moje zdanie, które uwzględnia tylko moje potrzeby.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Jak bym widział LV w E-400 - wtedy nie miałbym dylematu.
    A tak to nie wiem co powiedzieć.

W sumie LV i makro mam w C-55. Chyba wolałbym lekki dslr, żeby nie miec dylematów co zabrać - kompakt czy dslr i nie poświecać jakości kosztem wagi. Czyli jak E-400 przejdzie pozytywnie test na macanie to raczej E-400. Ale to jest moje zdanie, które uwzględnia tylko moje potrzeby.
    Na razie bez macania, raczej intuicyjnie, też stawiam na E-400, bo bliżej mu do kompakta a jakość powinna być już klasy lustra, ale zobaczymy.... jak już będą testy konkretne.
    Nie chcę być prorokiem, ale jakoś wewnętrznie jestem przekonany, że testy potwierdzą wysoką klasę tego aparatu. Szkoda, że z ceną nie mogą zejść niżej bo by zabili własnego E-500.
    /*...................*/

robin102
    Gość
    zibi1303 po co się zamęczać i ciułać od razu 3,5 kzł . Kup za 2300 złE500 i będziesz miał sprzęt którego nie pokonasz tak najmniej przez 2 lata . Pospiesz sie bo to już ostatki. Potem za 3 lata zmienisz na nastepce E330 ,a ten dzieciom oddasz.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    zibi1303 po co się zamęczać i ciułać od razu 3,5 kzł . Kup za 2300 złE500 i będziesz miał sprzęt którego nie pokonasz tak najmniej przez 2 lata . Pospiesz sie bo to już ostatki. Potem za 3 lata zmienisz na nastepce E330 ,a ten dzieciom oddasz.
    Spokojnie.., poczekam, bo nie lubie kupować sprzętu schodzącego z rynku.
    Poza tym musze działać bez pośpiechu, z uwagi na możliwość VETA, mojego domowego koalicjanta
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    E-330 - sprawdzone dobrze ułozone lustro. Wielki plus to LV. Minus to starzejacy się model, Mała matryca i sporo większy i cięzszy co jest chyba ważniejsze.

Mała matryca ??? Hmmm ... to raczej dyskusyjna teza jak na kogoś, kto nie potrzebuje aparatu na potrzeby profesjonalne. Ja bym wybrał E-330 tylko i wyłącznie w sytuacji gdy:
    - używałbym manualnych obiektywów
    - bawiłbym się macro

W przeciwnym razie kupiłbym E-500 ew E-400 (jeżeli wolisz lżejszy i mniejszy aparat)
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Kiedyś jak mi finnans pozwoli to jako następny sprzecik kupię sobie tego E330 lub jego następcę z wiekszą matryca , bo dziś to sie robi trochę malo te 7,5 mPX porownujac do konkurencji która wskoczyła do wyscigu pikselowego.

Mało w porównaniu z konkurencja, a jakie ma to znaczenie dla Ciebie mój drogi? Robisz zdjęcia dla siebie czy masz jakieś duże zlecenia? Robisz odbitki 30x45 i większe? Masz kompleksy bo kolega ma 10Mpix?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Mało w porównaniu z konkurencja, a jakie ma to znaczenie dla Ciebie mój drogi? Robisz zdjęcia dla siebie czy masz jakieś duże zlecenia? Robisz odbitki 30x45 i większe? Masz kompleksy bo kolega ma 10Mpix?
    Mała matryca ma jescze jedną niebagatelną zaletę - nie musisz kupować kart 2GB i większych jadąc na 1-2 dniową wycieczkę Poza tym zdjęcia zżerają mniej miejsca na dysku - w chwili obecnej zdjęcia zrobione E-500 w ciągu 10miesięcy zajmują więcej miejsca niż te z 3,3MPix Dimaga zrobione przez ponad 3 lata
    W sumie, to już nie mogę się doczekać kiedy nagrywarki BR i HDDVD stanieją do rozsądnego poziomu, bo magazynowanie ORFów jednak wymaga "troszkę" więcej miejsca niż daje DVD (pomijam płyty DL, które nie dość, że są niemal niedostępne, to jeszcze strasznie drogie)
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....