Wedlug roadmapu do 2008 roku... :/Zamieszczone przez fotomic
Wedlug roadmapu do 2008 roku... :/Zamieszczone przez fotomic
W sumie to fotomic mi trochę zamieszał...Zamieszczone przez suchar
7-14 vs 8
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
nie wiem czy sie orientujesz od ilu lat w roadmapie jest 100macroZamieszczone przez suchar
![]()
było sobie życie
aberacje :/Zamieszczone przez fotomic
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
no jak to w fisheye, ale jeszcze pomysle, warto też spojrzeć na m42.Zamieszczone przez grizz
było sobie życie
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
DE-FISHED?Zamieszczone przez fotomic
Powiedzcie mi proszę, czy do prostowania zdjęć z fiszeja wystarczy np korekcja dystorsji w PS czy też jest jakiś program robiący to automatycznie?
Te fotki, w zalinkowanym temacie, w czym to było prostowane?
Myśle poważnie o zakupie tego cacka ale chciałbym żeby sprawdziło się też jako normalny (czytaj - skorygowany) szeroki kąt, stąd moje pytania.
jako że niedawno nabyłem ten obiektyw odświeżam temat.
Aberacje na brzegach kolosalne - ale wiadomo że nie ma nic za darmo. 8mm swoja szerokością miło mnie zaskoczyło - i tak jak ktoś wspominał trzeba uważać na stopy.
Wykonanie - nawet 14-54 się chowa przy tym szkiełku - albo się mylę albo to jest samo szkło + anodowany metalprzednia soczewka hugeeeeeeee - a to że nie da się nakręcić filterka nie ma dla mnie znaczenia. Eksperymentalnie dam swojej połówce do pstryknięcia kilku fotek na ślubie - myślę że efekty mogą być całkiem ciekawe. W PS wystarczy plugin do prostowania i mamy bardzo szeroki, wyprostowany i troszkę na jakości pojechany kadr.
Są to moje pierwsze dni z tym szkiełkiem ale z zakupu jestem jak najbardziej zadowolony.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
tu masz wątek o prostowaniuu ZD 8 Nie pamiętam z czego korzystał Fotomic ja polecam PTLens.
https://forum.olympusclub.pl/showthr...ghlight=fiszaj
da się z tego zrobić proste fotografie ale na pewno wyrzucisz sporo ze zdjęcia i jakość na obrzeżach nie będzie taka jak z normalnego obiektywu.
Z resztą pocztaj popróbuj i jak coś fajnego odkryjesz to napisz
innym się też przydaJa w swoim zdjęciu sprawdzałem na ile bliski 7@7-14 efekt można uzyskać
Obektyw jest mistrzowski pod względem wykonania. Zanim go kupiłem myślałem ze nie będe po niego często sięgał a tu proszę. często leży w torbie, chociaż prostowany jest to dla mnie substytut 7-14![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 25.10.08 o 19:33