Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Swit w porcie i krople na liściu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    lgrabun,
    Jesli chodzi o moją podejście do zdjęć makro w naturze, to uważam, że statyw mozna stosować tylko w wyjątkowo sprzyjających sytuacjach. Zagadnienie jest złożone. Statyw najlepiej służy do:
    - sytuacji statycznych, tzn. bez wiatru;
    - do takich ujęć, gdzie ustawienie aparatu jest wygodne - łatwo się reguluje wysokość statywu i położenie aparatu.
    Generalną wadą statywu jest słaba przesuwalność aparatu zamontowanego na nim, dokładniej mówiąc:
    Statyw utrudnia uzyskanie dwóch rzeczy:
    - łatwej regulacji odległości od obiektywu do obiektu (oś Y), statyw nie daje się łatwo przybliżać i oddalać, chyba, że mamy głowicę z sankami, ale to jest bardzo duzy ciężar i koszt;
    - łatwego kadrowania poprzez przesuwanie aparatu w osiach X i Z;
    - przy głowicy 3D nie ma problemów tylko z trzema stopniami swobody - obrotami wokół trzech osi.
    Poza tym ustawienie statywu w miejscu, gdzie rosną kwiaty jest trudne, bowiem wymaga z reguły konstruowania z trzech nóg ostrosłupa nieregularnego - ze spodkiem wysokości jak najbliżej jednego boku trójkąta podstawy, no i deptania klombu.
    Fotografowanie z ręki, to doskonała mobilność, niestety kościec człowieka i umięsnienie tworzą bardzo mobilny, z 6 stopniami swobody, ale bardzo niepewny pod względem drgań statyw.
    Trzeba wybierać, albo olbrzymie niedogodności związane z odpowiednim ustawieniem statywu trójnożnego i wygoda z ekspozycją, albo wygoda w kadrowaniu i olbrzymie trudności z parametrami ekspozycji dającymi dużą głębię ostrości i nieporuszone zdjęcie.
    Uważam, że w każdym przypadku trudności są olbrzymie, wybrałem mniejsze zło - fotografowanie z ręki. Co nie znaczy, że to jest dobra droga dla większości makrofotografów. Może monopod by sprawę polepszył. Nie wiem, nie stosowałem, ale chcę kupić.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    lgrabun,
    Jesli chodzi o moją podejście do zdjęć makro w naturze, to uważam, że statyw mozna stosować tylko w wyjątkowo sprzyjających sytuacjach. Zagadnienie jest złożone. Statyw najlepiej służy do:
    - sytuacji statycznych, tzn. bez wiatru;
    - do takich ujęć, gdzie ustawienie aparatu jest wygodne - łatwo się reguluje wysokość statywu i położenie aparatu.
    Generalną wadą statywu jest słaba przesuwalność aparatu zamontowanego na nim, dokładniej mówiąc:
    Statyw utrudnia uzyskanie dwóch rzeczy:
    - łatwej regulacji odległości od obiektywu do obiektu (oś Y), statyw nie daje się łatwo przybliżać i oddalać, chyba, że mamy głowicę z sankami, ale to jest bardzo duzy ciężar i koszt;
    - łatwego kadrowania poprzez przesuwanie aparatu w osiach X i Z;
    - przy głowicy 3D nie ma problemów tylko z trzema stopniami swobody - obrotami wokół trzech osi.
    Poza tym ustawienie statywu w miejscu, gdzie rosną kwiaty jest trudne, bowiem wymaga z reguły konstruowania z trzech nóg ostrosłupa nieregularnego - ze spodkiem wysokości jak najbliżej jednego boku trójkąta podstawy, no i deptania klombu.
    Fotografowanie z ręki, to doskonała mobilność, niestety kościec człowieka i umięsnienie tworzą bardzo mobilny, z 6 stopniami swobody, ale bardzo niepewny pod względem drgań statyw.
    Trzeba wybierać, albo olbrzymie niedogodności związane z odpowiednim ustawieniem statywu trójnożnego i wygoda z ekspozycją, albo wygoda w kadrowaniu i olbrzymie trudności z parametrami ekspozycji dającymi dużą głębię ostrości i nieporuszone zdjęcie.
    Uważam, że w każdym przypadku trudności są olbrzymie, wybrałem mniejsze zło - fotografowanie z ręki. Co nie znaczy, że to jest dobra droga dla większości makrofotografów. Może monopod by sprawę polepszył. Nie wiem, nie stosowałem, ale chcę kupić.
    Pzdr, TJ
    Tadeusz. Mam podobne podejście do problemu statywu. Mam takowy sprzęt, używam go odrobinę częściej niż grzebień (a grzebienia nie używam wcale).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Rafał,
    Statyw wymaga bardzo dużej cierpliwości związanej z jego ustawianiem, przenoszeniem, montowaniem aparatu, blokowaniem ruchomości głowicy, itd. Bardzo dobrze się nadaje do zdjęć statycznych, np. budynki wieczorem, krajobrazy o świcie, tzw.zdjęcia nocne, zdjęcia wnętrz, zdjęcia architektury z obiektywem shift (statyw umożliwia bardzo dokładne ustawienie aparatu), wielokrotne ekspozycje tej samej sceny, zdjęcia naukowe, dokładne zdjęcia dokumentacyjne obiektów słabo oświetlonych, itd.
    Do pracy reporterskiej się w ogóle nie nadaje oraz dla ludzi, którzy lubią się skoncentrować na maksa na temacie, też się nie nadaje, bo ustawianie, korygowanie ustawienia, wysokości, położenia aparatu, itd. bardzo odciąga uwagę od tematu zdjęcia, powoduje dekoncentrację. I ostatnia cecha nieprzyjemna - statyw nadaje się w zasadzie do fotografowania tylko obiektów nieruchomych (jeśli założymy długi czas migawki, bo inaczej po co statyw).
    Nie mniej bardzo dobre zastosowanie statywu, to autoportrety samotne i z grupą, a także zdjęcia kwiatków i innych obiektów w naturze, np. grzybów, tam gdzie jest dobre dojście, co bywa rzadkie, ale bywa. Nota bene, grzyby się fotografuje bardzo często nie dokładnie w tym miejscu, w którym wyrosły, tylko przenosi sie i wsadza w ściółkę trzy kroki dalej w bardziej fotogeniczną i lepiej oświetlona scenerię, z zachowaniem typu stanowiska.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tedeusz. Po Twojej wymieniance "doczegosłużystatyw" to chyba go pogonię na Allegro. Bo ja takich fot w ogóle (prawie) nie robię.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

excel
    Gość
    Tadeusz,
    rozpoczne od zdjecia ostatniego.
    Twoja kropelka wyglada jak "grudka" rteci polozona na "dloni" listka. Rtec nie moglaby sie na tyle przypodobac budzacemu sie dniu - jest niewidzialne jej wnetrze, kropelka natomiast mogla pokazac swoja dusze, budzacy sie dzionek pokazal to, pomimo, ze swiatlo niemrawo dawalo jeszcze o sobie znac. Subtelnie, jak zwykle, ladnie ujetea ze tu i tam nieostre? - moim zdaniem i tak nie odbiera ten mankamencik fotce urodzie.

Zastanawialem sie jak wczesnie i jak wysoko byles, aby zrobic tak ladne ujecia. Helikopter? Jezeli tak, to gdzie i dlaczego? Czesciowo wytlumaczyles w odpowiedzi dla Wuja Maro.Nieczesto widzi sie takie ujecia, przynajmniej ja czesto takich nie widuje.
    Najbardziej ujal mnie typowy porankom niebieskawoszary odcien wszystkiego wokol, a u Ciebie tak wienie na zdjeciach oddany. To chyba nie zasluga ustawien mojego monitora, a umiejetna obsluga aparatu.

Tadeusz, pieknie ujales wschodzace, jeszcze bardzo walczace z chmurami - slonce. Wyniosle wygladaja pochylone ramiona dzwigow jakgdyby czekaja na akcje.
    Na kazdym zdjeciu czuje sie spokoj, jeszcze zaspane zycie zdradza wschodzace slonce. Reszta trwa w milczeniu.
    Kiedy i o ktorej godzinie wykonales te zdjecia?

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    excel,
    Dziękuję za obszerna recenzję.
    Fotki portowe były wykonane o świcie grudniowym, a fotka z listkiem o świcie sprzed kilku dni. Swit daje zimne kolory i światło rozproszone, co widać na zdjęciach ale na fotce listka zieleń jest tylko bardzo leciutko zniebieszczona.
    Pzdr, TJ