Gdynia czy Szczecin?![]()
celebrity,
Gdynia. Na trzecim zdjęciu widaćwzgórza morenowe.Gdynia czy Szczecin?
Pzdr, TJ
Chyba kadry lecą, możesz podesłać mi 2 RAWa na maila? Jak tak to maila podam na PW.
ciekawa harmonia zurawi na 3
celebrity,
Rozumiem, ze chciałbyś dostać rawy tych fotek. Nietstety to bylo w jpeg.
Pzdr, TJ
Tak chciałem użyć mocy softu i coś pokombinować po swojemu.![]()
Zdjęcia industrialne bardzo mnie ciekawią, a port to świetne miejsce na takie próby. Zastanawiam się, jakby wyglądało to miejsce z poziomu wody. Masz możliwość wykonania takich ujęć? Z większą dozą porannej mgły... Pozdrawiam
Wujek Maro,
Ogolnie rzecz biorąc, to w porcie bardzo niechętnie widzą fotografów. Z poziomu wody można by wykonać fotki tylko w jednym przypadku - zatrudnić się w porcie na zlecenie przy takich pracach, które wymagają pływania motorówką, ale to jest właściwie niemozliwe, poniewaz pływanie motorówka po porcie, to jest bardzo wielkie halo, tam ruch jest niezwykle ściesle reglamentowany i właściwie coś takiego występuje tylko w sytuacjach awaryjnych. Byłem zatrudniany w porcie do innych prac, ale wtedy jest do dyspozycji widok tylko z nabrzeża, które ma okolo 3,5m do poziomu wody i z ktorego widać tylko przeciwległe nabrzeże, czyli nie za bardzo atrakcyjny widok. Z poziomu wody ujęcia by były bardzo atrakcyjne, gdyby mozna było dopłynąć w dowolne miejsce, stosownie do zapotrzebowania fotografa i srzelić kilkanaście kółek na wolnych obrotach, czasie jednego obrotu motorówki. Można fotografować tylko z promów zawijających do portu lub statku turystycznego. Statek taki wożący ludzi w celu zwiedzania portu kursuje tylko wg rozkładu i po ustalonej trasie ze stosunkowo dużą prędkością nie pozwalającą na przemyślenie kadru - trzeba decydować w ciągu kilku kilkunastu sekund o zdjęciu. Najłatwiej mają pracownicy portowi pływający na pilotówkach , holownikach i innych technicznym taborze, jeżeli umieją fotografować, to mają duże szanse na zrobienie ładnych ujęć.
Rozumiem. Życzę zatem, żebys miał w przyszłości okazję do zrobienia takich zdjęć. Znając Twoje fotograficzne zacięcie, na pewno dobrze byś ją wykorzystał.