Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Wątek: Sigma 10-20

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Czy wiadomo moze, kiedy to cacuszko od Sigmy mialoby miec bagnet 4/3? Pewnie nie, ale tak pytam, bo moze ktos cos wie, cos slyszal...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Czy wiadomo moze, kiedy to cacuszko od Sigmy mialoby miec bagnet 4/3? Pewnie nie, ale tak pytam, bo moze ktos cos wie, cos slyszal...
    Pzdr
    Pewnie nigdy. Przy cropie x2 robi się z tego 20-40, a to nie to o co w tym słoiku chodziło...
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Pzdr
    Pewnie nigdy. Przy cropie x2 robi się z tego 20-40, a to nie to o co w tym słoiku chodziło...
    To prawda, to szkielko bylo pod cropy 1,5x; 1,6x... Wtedy ma sens, a u nas mniejszy. Jedna jest o te dwa milimetry szersze od ZD 11-22 i wyraznie tansze (w innych systemach 2k, a ZD 11-22 w sklepach ok. 2600zl). Ma gorsze swiatelko ale do krajobrazow to raczej nie problem. Gorzej do wnetrz. W e-systemie z szerokiego kata jest tylko 7-14 (niewielu na niego stac) i 11-22 (do tej pory nie wiem, jak duza roznice robi to 6mm roznicy w porownaniu z ZD 14-45 i ZD 14-54. Pewnie nie jakas przesadnie duza, a jak juz kupowac szeroki kat, to szeroki.) Ta Sigma wydawalaby sie o tyle interesujaca, ze jest o te 2mm (pewnie bardzo mala roznica) szersza, ale przede wszystkim wyraznie tansza. Bardzo szerokiego kata w przystepnej cenie w E-systemie brakuje. Trzeba poczekac na tego amatorskiego ultra-szerokiegokata, ale zapowiadany jest on dopiero na 2008 rok...
    Pzdr

(tak na marginesie: to moj jubileuszowy, 1000-eczny post )

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    11-22 (do tej pory nie wiem, jak duza roznice robi to 6mm roznicy w porownaniu z ZD 14-45 i ZD 14-54. Pewnie nie jakas przesadnie duza, a jak juz kupowac szeroki kat, to szeroki.) )
    Coś słabo forum przeglądasz...

Było kilka kadrów porównawczych... w olypedi masz 12mm vs 14mm
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    11-22 (do tej pory nie wiem, jak duza roznice robi to 6mm roznicy w porownaniu z ZD 14-45 i ZD 14-54. Pewnie nie jakas przesadnie duza, a jak juz kupowac szeroki kat, to szeroki.) )
    Coś słabo forum przeglądasz...

Było kilka kadrów porównawczych... w olypedi masz 12mm vs 14mm
    Dzieki, juz znalazlem. Pamietalem, ze byly jakies kadry porownawcze 7-14 na 14mm i 14-54 na 14mm, i jeszcze jakies porownania, ale 11mm vs 14mm nie pamietalem. No tak, z tego obrazka na Olypedii widac, ze juz 4mm robia spora roznice, a 6mm to bedzie calkiem sporo. Ciekawe ile jeszcze dodaloby kolejne dwa milimetry tej Sigmy.

The z00m
    Gość
    ...7-14 (niewielu na niego stac) i 11-22 (do tej pory nie wiem, jak duza roznice robi to 6mm roznicy w porownaniu z ZD 14-45 i ZD 14-54. Pewnie nie jakas przesadnie duza, a jak juz kupowac szeroki kat, to szeroki.)
    Hmmm... między 11mm, a 14mm w ekwiwalencie jest 6mm różnicy i dla mnie w odczuciach różnica większa niż pomiędzy 7mm, a 11mm. Różnica jest znacząca. Najlepsze rozwiązanie dla lubiących szeroko to posiadanie zarówno 7-14 jak również 11-22. Oba szkiełka świetnie się uzupełniają

PS. Zminiełem posta by był dobrze zrozumianym nie zaś zlinczowanym przez matematyczne umysły

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    ...7-14 (niewielu na niego stac) i 11-22 (do tej pory nie wiem, jak duza roznice robi to 6mm roznicy w porownaniu z ZD 14-45 i ZD 14-54. Pewnie nie jakas przesadnie duza, a jak juz kupowac szeroki kat, to szeroki.)
    Hmmm... między 11mm, a 14mm w ekwiwalencie jest 6mm różnicy czyli więcej niż pomiędzy 7mm, a 11mm. Różnica jest znacząca. Najlepsze rozwiązanie dla lubiących szeroko to posiadanie zarówno 7-14 jak również 11-22. Oba szkiełka świetnie się uzupełniają
    To najlepsze rozwiazanie, ale raczej niewielu na to stac... 7-14 to bardzo szeroki kat, a 11-22 dosc szeroki. 11mm u nas to nie jest jeszcze bardzo szeroko, a z kolei 7-14 kosztuje majatek. Przydaloby sie cos, co by to jakos polaczylo dla tych, ktorych nie stac na oba. Dlatego jak sobie o tym myslalem, to mi sie ta Sigma przypomniala i zaczalem sie zastanawiac, ile to wlasciwie te 2mm roznicy i jakie sa roznice miedzy ww obiektywami. Szkoda, ze ten amataorski ultra-szeroki kat jest zaplanowany dopiero na 2008 rok. Z roadmapu wyglada, ze mialby ~8-16mm ogniskowo.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    O, wielkie dzieki grizz! To odpowiedz na moje pytanie. Jednak te 6mm roznicy to duza roznica. Dzieki, dalbym Ci punkt "pomogl", ale nie moge, bo to nie moj watek :/ W kazdym razie bardzo dziekuje za fatyge.

The z00m
    Gość
    ...Jednak te 6mm roznicy to duza roznica. ...
    Tak jak pisałem. Jest jeszcze jedna kwestia często pomijana przy porównywaniu 7-14 z 11-22. W przypadku 7-14 na 7mm masz tak rozciągniętą perspektywę (jakoś trzeba było skorygować obiektyw), że w wielu przypadkach będziesz musiał przykręcić do 10mm.

Czego by nie napisać to oba obiektywy są debeściackie i jeśli innosystemowcy czegokolwiek zazdroszczą e-systemowi to systemowych szerokich kątów.

Żadna firma nie wypuszcza obiektywów ze sobą rywalizujących. Zawsze jest to "coś" co przemawia za obiektywem już będącym na rynku oraz za tym, który dopiero wchodzi. Bardzo jestem ciekawy 12-60. To pierwsze szkiełko, które tak bardzo weszlo w reakcję z aż dwoma obiektywami już będącymi na rynku. Teraz pozostaje kwestia CENY oraz jakości. Pewnie będzie kosztowało tylko 20-25% mniej niż 11-22 oraz 14-54 razem. I jest ciutkę ciemniejsze