Czy wiadomo moze, kiedy to cacuszko od Sigmy mialoby miec bagnet 4/3? Pewnie nie, ale tak pytam, bo moze ktos cos wie, cos slyszal...
Pzdr
Czy wiadomo moze, kiedy to cacuszko od Sigmy mialoby miec bagnet 4/3? Pewnie nie, ale tak pytam, bo moze ktos cos wie, cos slyszal...
Pzdr
Pewnie nigdy. Przy cropie x2 robi się z tego 20-40, a to nie to o co w tym słoiku chodziło...Zamieszczone przez suchar
To prawda, to szkielko bylo pod cropy 1,5x; 1,6x... Wtedy ma sens, a u nas mniejszy. Jedna jest o te dwa milimetry szersze od ZD 11-22 i wyraznie tansze (w innych systemach 2k, a ZD 11-22 w sklepach ok. 2600zl). Ma gorsze swiatelko ale do krajobrazow to raczej nie problem. Gorzej do wnetrz. W e-systemie z szerokiego kata jest tylko 7-14 (niewielu na niego stac) i 11-22 (do tej pory nie wiem, jak duza roznice robi to 6mm roznicy w porownaniu z ZD 14-45 i ZD 14-54. Pewnie nie jakas przesadnie duza, a jak juz kupowac szeroki kat, to szeroki.) Ta Sigma wydawalaby sie o tyle interesujaca, ze jest o te 2mm (pewnie bardzo mala roznica) szersza, ale przede wszystkim wyraznie tansza. Bardzo szerokiego kata w przystepnej cenie w E-systemie brakuje. Trzeba poczekac na tego amatorskiego ultra-szerokiegokata, ale zapowiadany jest on dopiero na 2008 rok...Zamieszczone przez motoko
Pzdr
(tak na marginesie: to moj jubileuszowy, 1000-eczny post)
Coś słabo forum przeglądasz...Zamieszczone przez suchar
Było kilka kadrów porównawczych... w olypedi masz 12mm vs 14mm
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dzieki, juz znalazlem. Pamietalem, ze byly jakies kadry porownawcze 7-14 na 14mm i 14-54 na 14mm, i jeszcze jakies porownania, ale 11mm vs 14mm nie pamietalem. No tak, z tego obrazka na Olypedii widac, ze juz 4mm robia spora roznice, a 6mm to bedzie calkiem sporo. Ciekawe ile jeszcze dodaloby kolejne dwa milimetry tej Sigmy.Zamieszczone przez grizz
Hmmm... między 11mm, a 14mm w ekwiwalencie jest 6mm różnicy i dla mnie w odczuciach różnica większa niż pomiędzy 7mm, a 11mm. Różnica jest znacząca. Najlepsze rozwiązanie dla lubiących szeroko to posiadanie zarówno 7-14 jak również 11-22. Oba szkiełka świetnie się uzupełniająZamieszczone przez suchar
PS. Zminiełem posta by był dobrze zrozumianym nie zaś zlinczowanym przez matematyczne umysły![]()
To najlepsze rozwiazanie, ale raczej niewielu na to stac... 7-14 to bardzo szeroki kat, a 11-22 dosc szeroki. 11mm u nas to nie jest jeszcze bardzo szeroko, a z kolei 7-14 kosztuje majatek. Przydaloby sie cos, co by to jakos polaczylo dla tych, ktorych nie stac na oba. Dlatego jak sobie o tym myslalem, to mi sie ta Sigma przypomniala i zaczalem sie zastanawiac, ile to wlasciwie te 2mm roznicy i jakie sa roznice miedzy ww obiektywami. Szkoda, ze ten amataorski ultra-szeroki kat jest zaplanowany dopiero na 2008 rok. Z roadmapu wyglada, ze mialby ~8-16mm ogniskowo.Zamieszczone przez The z00m
ha mam:
![]()
tu było:https://forum.olympusclub.pl/topics2...-vt6789,25.htm
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
O, wielkie dzieki grizz! To odpowiedz na moje pytanie. Jednak te 6mm roznicy to duza roznica. Dzieki, dalbym Ci punkt "pomogl", ale nie moge, bo to nie moj watek :/ W kazdym razie bardzo dziekuje za fatyge.
Tak jak pisałem. Jest jeszcze jedna kwestia często pomijana przy porównywaniu 7-14 z 11-22. W przypadku 7-14 na 7mm masz tak rozciągniętą perspektywę (jakoś trzeba było skorygować obiektyw), że w wielu przypadkach będziesz musiał przykręcić do 10mm.Zamieszczone przez suchar
Czego by nie napisać to oba obiektywy są debeściackie i jeśli innosystemowcy czegokolwiek zazdroszczą e-systemowi to systemowych szerokich kątów.
Żadna firma nie wypuszcza obiektywów ze sobą rywalizujących. Zawsze jest to "coś" co przemawia za obiektywem już będącym na rynku oraz za tym, który dopiero wchodzi. Bardzo jestem ciekawy 12-60. To pierwsze szkiełko, które tak bardzo weszlo w reakcję z aż dwoma obiektywami już będącymi na rynku. Teraz pozostaje kwestia CENY oraz jakości. Pewnie będzie kosztowało tylko 20-25% mniej niż 11-22 oraz 14-54 razem. I jest ciutkę ciemniejsze![]()