z ciekawosci, pod jakim wzgledem jest dobrze? tzn zwracasz uwage na ostrosc czy na co?Zamieszczone przez KaarooL
blady, zalezy kiedy bedzie to spotkanie
z ciekawosci, pod jakim wzgledem jest dobrze? tzn zwracasz uwage na ostrosc czy na co?Zamieszczone przez KaarooL
blady, zalezy kiedy bedzie to spotkanie
gary:
no patrzę sobie na te fotki, jedna z architekturą, druga z wnętrza i obie są wporzo. nie widać jakiejś wielkiej winiety (może w samych rogach lekko ciemniej). ostrość w całym kadrze zadziwiająco dobra pomimo dużej dziury. nie zamierzam wszczynać batalii czy pluć na inne obiektywy. interesuje mnie po prostu ostrość tej Sigmy przy dużych otworach.
p.s. atakowałeś już jakiś ślub z 10-20???
Karol pamietam o Tobie, na razie nie mam czasu na zdjęcia dla Ciebie (praca)
w weekend slub - sprobujemy 10-20
gary:
powodzenia, no i żeby nie padało...
Dla mnie ta Sigma to żadna rewelacja w porównaniu do 11-22, cena w sklepie około 2k, nie ma co liczyć na rynek wtórny dla 4/3, ciemna jak studnia, a 11-22 jako Jedi za niewiele więcej można kupić, do tego jasny i uszczelniany!
a te ostatnie zdjęcia z DIZAŁU OCENA ZDJEĆ są zrobione 11-22 ??????????????
Jak to do mnie pytanie to nieZamieszczone przez robin102
![]()
nikt nie mowi ze to szklo jest rewelacyjne
wg mnie jest bardzo dobre i bardzo szerokie (w 4/3 juz nie jest szerokie i faktycznie mozna sie zastanowic nad 11-22)
u mnie to jest relatywnie tanie 15mm po cropie
i sprawuje sie bardzo przyzwoicie
No tak tym bardziej, że już Nikkor DX 12-24 F4 G jest ponad dwa razy droższy i pozostaje druga Sigma lub Tamron. W 4/3 11-22 wypada bez porównania lepiejZamieszczone przez gary
W Nikonie nie ma takiego szkiełka, w tej cenie pomijając ogniskowe
![]()
ale w 4/3 zeby miec 15mm to trzeba wytrąbic 5K o ile pamietam
i nie ma innej alternatywy