Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: Sigma 10-20

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Sigma 10-20

mam prośbę do świeżo upieczonego posiadacza Sigmy 10-20...mógłbyś w wolnej chwili zapodać nam jakieś kadry robione przy F=4.0 i 5.6 na szerokim kącie. wiadomo, raw mile widziany, ale przyjmiemy co łaska.

jak oceniasz ten słoik w temacie ostrości w środku/na brzegach kadru?

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    na przyszlosc napisz mi PM bo ostatnio rzadko tu bywam
    jesli udostepnisz serwer to moge wrzucic nefa przy zadanych ustawieniach (najpierw musze go zrobic, bo do tej pory wciaz foce na f
    pozdrowki

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    gary:

fajny motyw, tylko Panią Ci ten słoik zdeformował...
    mógłbyś zapodać jakikolwiek zakątek warshafki na 10mm i dziurach 4, 6 oraz 8? ideałem byłby taki sam kadr ze statywu. badam mit "7-14 kontra reszta świata".

cra3y zarządza stronką z raw'ami, adresik: http://raw.fotosite.pl/

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie mam statywu, ale motyw zrobie jak tylko znajde chwile
    mitu nie zbadasz bo nie bedzie ze mna nikogo z 7-14 wiec nie bedzie porownania w tych samych warunkach

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    nie mam statywu, ale motyw zrobie jak tylko znajde chwile
    mitu nie zbadasz bo nie bedzie ze mna nikogo z 7-14 wiec nie bedzie porownania w tych samych warunkach
    chyba że wpadniesz na spotkanie olka chociaz na chwilke. Toruń poczeka
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    gary:

to nie tak. zdobyłem dwa ORF'y z 7-14 i przy F=4.0 jest naprawdę dobrze. jeśli zobaczę fotki z tej Sigmy na przysłonach 4 i 5,6, da mi to pogląd jak to jest w rzeczywistości.

bez statywu też może być. taki zawodnik i tripoda nie potrzebuje... rzadkość.

fotomic:

skąd wiesz że OLEK ma oko karpia* na miejscu? pewności nie ma.

* - robin wymyślił taką nazwę kodową.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Myślę że ta Sigma będzie dużo gorsza optycznie od Zuiko 11-22.
    2mm to nie jest duża różnica.
    7-14 to już inna bajka, ale też i inna półka cenowa.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    Myślę że ta Sigma będzie dużo gorsza optycznie od Zuiko 11-22.
    2mm to nie jest duża różnica.
    7-14 to już inna bajka, ale też i inna półka cenowa.
    Gdyby mnie było stać, to miałbym duży orzech do zgryzienia - kupić 11-22 jako Jedi (co by nie mówić jest trochę tańszy) czy nie wiadomo jak długo czekać na Sigmę ... 2 mm to nie jest dużo, ale pamiętaj, że w stronę szerokiego konta czasami każdy milimetr ma znaczenie ... Ideałem byłaby ostra Sigma powiedzmy 8-20 (16-40 dla 4/3) - to byłoby w sam raz do fotek pejzażowych.
    Poza tym mam jeszcze jedną myśl apropo Sigm pod 4/3 - uważam, że będą znacznie ostrzejsze niż te dla innych systemów. Nie sądzę, żeby chciało im się bawić i przeprojektowywać cały obiektyw, żeby uniknąć cropa ... pewnie zmienią bagnet i elektronikę a ilość padającego światła pozostanie taka sama - w ten sposób do matrycy trafi tylko ta najostrzejsza część pola widoczności - w ten sposób winietowanie powinno być też znacznie mniejsze ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do tego, że sigma nie będzie mieć winiety, to prawie pewne. Z drugiej strony wiecej upakowanych pixeli na matrycy 4/3 może spowodować, że szkło nie da rady i będzie mniej ostro niż w innych systemach. Jak narazie szkła zuiko dzielnie znoszą podwyższanie mpixli w matrycach.

ilość padającego światła pozostanie taka sama -
    Irek kiedyś przeprowadził badania na temat wpadania zbyt dużej ilości światła i zastosował proste, aczkolwiek skuteczne ekrany zasłaniające tylną soczewkę, które chronią matrycę przed zbyt dużą ilością światła jaka się odbija wewnątrz komory z lustrem. Taki ekran powoduje widoczny wzrost kontrastu, natomiast zbyt dużo światła powodowało spadek kontrastu.

Różnica między 10 w sigmie, a 11 w zuiko może być zauważalna. tak samo jak różnica między 11-22 a 14-54mm... niby 3mm a jednak. Ciekawy jestem jak bardzo zniekształcany jest np horyzont w sigmie po doczepieniu pod 4/3. W innym wątku był taki test w którym pokazano jak przy pomocy sigmy z drzwi zrobić beczkę, mimo że na tablicach testowych z kratką obiektyw wypadł imponująco. Ciekawe czy zuiko też tak ma?

Gary, pojawisz się w siedzibie smoka? - fajnie by było. Robin ma być... o sobie nie wspominam bo ostatnio Ci działam na nerwy, ale wiesz jak pogadamy to może dasz się ułagodzić?

ps i fajna fotka - miłe zerknięcie w obiektyw...
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady

Różnica między 10 w sigmie, a 11 w zuiko może być zauważalna. tak samo jak różnica między 11-22 a 14-54mm... niby 3mm a jednak.
    Między 11mm a 14mm jest nie 3 a 6mm różnicy, a między 10 a 11 różnica to 2mm.
    O ile w pierwszym przypadku będzie to już bardzo widoczne, to w drugim raczej niezbyt...
    Różnica w cenie między ZD 11-22 a Sigmą 10-20 to prawie 1kpln i to może przeważać na korzyść Sigmy, ale napewno nie te 2mm czy jakość optyczna.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII