Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: rzecz o szumach i naświetleniu

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    super informacje...
    co do ISO 1000 itd...to korzystanie z menu serwisowego czasami nie jest możliwe ze względu na czas i szybko zmieniające się warunki...
    Czyzby w E-1 nie było możliwości zmiany ISO co 1/3 ?
    Jest to naprawdę pożyteczna funkcja - czasami ta większa o 1/3 prędkość migawka decyduje o tym czy zdjęcie jest ruszone czy nie ...

Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Zaś technika prześwietlania (shoot to the right) działa WYŁĄCZNIE z RAW
    Potwierdzam ... zresztą do zdjęć przy ISO > 400 wlaściwie zawsze używam RAW ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Robert - niestety w E-1 takiej możliwości nie ma - albo jej nie odkryłem...choć przed chwilą przeczytałem na wszelki wypadek instrukcję. Można grzebać w menu serwisowym i ustawić pośrednie wartości ale trzeba się zdecydować na jedną bo każda zmiana po ustawieniu serwisowym powoduje że znowu trzeba walczyć od początku. W niezmiennych warunkach działa spoko, w innym przypadku raczej bezużyteczna funkcja.
    Dempsey - dzięki za wskazówki, tym razem próbowałem zdać się na soft aparatu, dlatego wybrałem mniejsze jpgi. Następnym razem przetestuję Raw z prześwietleniem....

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wczoraj w nocy zdecydowałem się zrobić mały test - wziełem moją E-500kę i robiłem z ręki fotki oświetlonego pałacu w Szczecinie (oczywiście w RAWach) i co zauważyłem:
    - prześwietlenie fotek dało bardzo dobre rezultaty w przeciwieństwie do ...
    - elektroniczne zwiększanie EV w RAWie na ISO >= 800 to kompletna pomyłka - szumy rosną tak bardzo, że noise ninja i RAWShooters już nie są w stanie ich skorygować
    - ISO 1600 w E-500 po odszumieniu dało się przeżyć, ale znacznie lepiej prezentowało się po desaturacji - wtedy szum wyglądał jak ziarno z cz-b 400ki
    - ISO 800 jeszcze całkiem ładnie się korygowały i po odszumieniu dawało rezultat wcale nie gorszy od 350D
    - ISO 400 - absolutnie bez zastrzeżeń

Kilka dobrych rad :
    - ISO 1600 polecam używać w ciągu dnia w dość ciemnych parkach i lasach - wtedy mimo wszystko zdjęcia nie są tak ciemne i szumy nie biją po oczach .. a i skorygować też się da
    - ISO 800-1000 to rozsądne maximum do kolorowych zdjęć nocnych. Do cz-b 1600 można spokojnie używać o ile ktoś lubi old-schoolowe fotki z analogowym ziarnem
    - ISO 400 - 640 można używać zawsze i wszędzie

Mam nadzieję, że komuś to pomoże
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....