Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nad rzeczką opodal krzaczka...

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Nad rzeczką opodal krzaczka...

Wiem wiem, uciety maszt w odbiciu wody. Ale nie mialem statywu i postawilem aparat na poreczy mostu.
    Technicznie - 14-45. f22. 1/4sek. Duzo musiałem wyostrzyc i to wlasnie mnie martwi. Jak cykam 'pejzarze' 14-45 to slabo wychodzi na nich ostrosc. Nie wiem co jest grane. Mowie oczywiscie o robieniu zdjec ze statywu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa018909_1_483.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	242,1 KB
ID:	452  
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    spróbuj robić na na f8-11 w tym obiektywie jak w większości jest obraz najbardziej ostry

jeżeli już ciołeś maszt to trzeba było bardziej drastycznie tak aby łódź i przystań znalazła się na lini 1/3 obrazu taki zabieg spowodowałby że łódź i bydka z przystani znalazła by się w mocnych punkta co poprawiłoby odbiór fotografii

Drażni mnie ten kabel zwisający nad wszystkim

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jeżeli już ciołeś maszt
    ten w odbiciu wody. a i slusznie. slusznie.
    przytnij i wstaw ponizej. zobaczymy wfekt

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez west73
    spróbuj robić na na f8-11 w tym obiektywie jak w większości jest obraz najbardziej ostry

jeżeli już ciołeś maszt to trzeba było bardziej drastycznie tak aby łódź i przystań znalazła się na lini 1/3 obrazu taki zabieg spowodowałby że łódź i bydka z przystani znalazła by się w mocnych punkta co poprawiłoby odbiór fotografii

Drażni mnie ten kabel zwisający nad wszystkim
    kolego
    jak najbardziej zgadzam sie z twoimi uwagami i tez uwazam ze kompozycja tu jest do bani. tylko ze tak jak pisalem wczesniej nie mialem na czym postawic aparatu i wykorzystalem w tym celu porecz mostu - nic nie przycinalem. bardziej chodzilo mi o to, ze podczs robienia fotek nie mam ostrych zdjec, ale sprobuje rzeczywiscie ustawic otwor na 9-11 i zobacez jaki bedzie efekt.

P.S.
    skoro reszta zakresow wypada slabo to po co wogole one sa
    herman

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cześć,

Co do kompozycji zdjęcia to zgadzam się z kolegą west 73.
    Mam tylko jedno pytanie, być może banalne. Ale przecież nie trzeba wszystkiego wiedzieć . Dlaczego to tego wykonania tego zdjęcia konieczne było wg Ciebie użycie statywu? Wydaje mi się że było dosyć światła żeby fotkę strzelić z ręki. No i ten czas 1/4s mnie zastanawia. Nie można było zdecydowanie krócej?
    Tak też sobie myślę, że zastosowanie szarej połówki 50% poprawiłoby wygląd nieba na zdjęciu.

Pozdrawiam
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    Cześć,

Co do kompozycji zdjęcia to zgadzam się z kolegą west 73.
    Mam tylko jedno pytanie, być może banalne. Ale przecież nie trzeba wszystkiego wiedzieć . Dlaczego to tego wykonania tego zdjęcia konieczne było wg Ciebie użycie statywu? Wydaje mi się że było dosyć światła żeby fotkę strzelić z ręki. No i ten czas 1/4s mnie zastanawia. Nie można było zdecydowanie krócej?
    Tak też sobie myślę, że zastosowanie szarej połówki 50% poprawiłoby wygląd nieba na zdjęciu.

Pozdrawiam
    hej
    juz Ci odpowiadam. Chcialem miec najmniejsze szumy, wiec iso 100. Dziure przymknalem na maxa (f22) bo chcialem miec duza głębie ostrości (jak widać niepotrzebnie) no i byl juz wieczor - stad takie ustawienia. Dodam tylko ze przy takim czasie fotka na histogramie wyszla praktycznie idealnie naswietlona. Szczerze mowiac podczas wywolywania RAW'a nie zmienialem praktycznie parametru Exposure ani shadows.
    Pozdrawiam
    herman

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziękuję za wyjaśnienie. Tych szumów wcale nie trzeba się tak mocno bać . Do ISO400 spokojnie można walić. Wg mnie co innego jak robisz zdjęcia w nocy a co innego jak jeszcze jest jasno tak jak u Ciebie. Wtedy szumowe ziarno tak bardzo nie kuje w oczy jak po zapadnięciu zmroku.
    W niedzielę byłem na zamku w Malborku. Spokojnie używałem ISO 400 w pomieszczeniach i było OK. Parę razy chyba nawet 800 się trafiło przy świetle zastanym. Owszem trochę szumi ale nie przesadnie.
    Za to robiłem ostatnio zdjęcia koncertowe w kompletnej ciemności (jedynie oświetlenie sceny). Starałem się nie wychodzić po za zakres ISO 800 jednak w niektórych momentach było mało żeby strzelić zdjęcie bez lampy więc 1600 trzeba było włączyć. Uuuuu... siężko było z tym ziarnem, ciężko . Żeby nie powiedzieć że mi ręce opadły kiedy zobaczyłem obraz na monitorze .

Pozdrawiam forumowiczów
    nurek
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam!!
    Nie lubię się udzielać w takich sprawach (bo do elity nie należę),ale mnie skusiło
    Moim zdaniem przy dużo mniejszej liczbie f uzyskałbyś przyzwoitą GO w końcu fota nie przedstawia górskiego pejzażu,tylko taką sobie łąjbę z jakimś drutem(jak dobrze widziałem).
    Mógłbyś wtedy zmniejszyć czas i dobrze wykadrować fotę z ręki.
    Jak już tu pisano,największa f nie wpływa dobrze na ostrość choć na to akurat ja nie nażekam,robię tym szkłem różne foty i ostrość jest bardziej niż zadowalająca
    A co do ISO jeszcze nie przekraczałem 200 a limit mam na 400 ???

To jest MZ

Pozdrawiam!!

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976
    Witam!!
    Nie lubię się udzielać w takich sprawach (bo do elity nie należę),ale mnie skusiło
    Moim zdaniem przy dużo mniejszej liczbie f uzyskałbyś przyzwoitą GO w końcu fota nie przedstawia górskiego pejzażu,tylko taką sobie łąjbę z jakimś drutem(jak dobrze widziałem).
    Mógłbyś wtedy zmniejszyć czas i dobrze wykadrować fotę z ręki.
    Jak już tu pisano,największa f nie wpływa dobrze na ostrość choć na to akurat ja nie nażekam,robię tym szkłem różne foty i ostrość jest bardziej niż zadowalająca
    A co do ISO jeszcze nie przekraczałem 200 a limit mam na 400 ???

To jest MZ

Pozdrawiam!!
    No wlasnie martwi mnie to co bedzie jak bede chcial cyknac fotke z pejzarzem gorskim. Czy nadal ustawiac na max f11?
    herman

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam!!
    W niedzielę robiłem fotki w Bieszczadach są do obejrzenia w moim temacie poniżej.
    Nie przekraczałem tam f14,jeśli dobrze pamiętam
    Fotki pooglądaj i oceń sam!!

Pozdrawiam!!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów