Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Powiedzcie mi, że obróbka to nie jest wszystko

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Panowie, wiadomo, purgamentum init, exit purgamentum, więc dobry negatyw (RAW) jest podstawą udanej odbitki. Moim błędem w przypadku tej sceny było to, że nie użyłem szarej połówki i histogram ma dwie górki i nic po środku. W przestrzeni HSL wygląda tak:

http://img424.imageshack.us/img424/5...3184414cw2.png

a w HSV tak:

http://img516.imageshack.us/img516/4...3184734lt5.png

Niemniej, wbrew temu, co niektórzy zdają się sugerować, obróbka zdjęcia cyfrowego to podstawa. Choćby z tego powodu, że aparaty robią jakieś (anty)aliasingi, czy jak to się tam nazywa, przy rejestrowaniu obrazu i, przykładowo, większość RAWów trzeba ostrzyć. Bo są za bardzo wygładzone po prostu. I nawet proste zabawy z krzywymi potrafią z semi-gniotka zrobić eleganckie zdjęcie, które po prostu lepiej się prezentuje. Takie jest moje zdanie.

Ja zainspirowałem się tym oto obrazkiem

http://www.ncplus.net/~birchbay/tuto...lday/index.htm

Porównajcie sobie wersję końcową (jest na górze strony) z wersją początkową (trzeba najechać myszką na ten obrazek na górze). Gdzie mi tam do tej mistrzowskiej obróbki, bo, przyznacie, efekt powalający (to jednocześnie przykład na to, co potrafi PWP - mały program za 100 dolarów, polecam :-)))

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    większość RAWów trzeba ostrzyć. Bo są za bardzo wygładzone po prostu.
    raw z zalozenia nie jest niczym nie wygladzony i nie wyostrzony wlasnie - nieostrosc rawa wynika w duzej mierze z nieostrosci szkla, przy uzywaniu dobrych szkiel rawa nie trzeba wcale ostrzyc (pisze z wlasnego doswiadczenia)

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    lgrabun ale ile czasu, ile kroków, ile masek... rany... przy moim tempie i umiejętnościach obróbki, to robiłbym jedno zdjęcie w roku
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    raw z zalozenia nie jest niczym nie wygladzony i nie wyostrzony wlasnie
    Stricte mówiąc, nie zupełnie!
    Przejście z Bayer’a na RGB wymaga interpolacji.
    A powszechnie stosowane algorytmy interpolacji właśnie dają wygładzanie. Większe lub mniejsze.

Pozdr!

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdrip z wyłączeniem matryc Foveon
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dempsey
    No przecie dlatego trąbiom!:

New Foveon X3 Technology Delivers Twice the Sharpness of Existing Digital Cameras

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tiaaa... ale już nie piszą, że to przy założeniu mniejszej liczby pixeli obrazu wynikowego. Choć trzeba przyznać, że z obecnej 14mpix Sigmy, nawet dzieląc na trzy ma się niezły plik wynikowy (przeszło 4mpix idealnej ostrości), szczególnie, że otrzymanie dokładnie tej samej ostrości przy bayerowskich matrycach wymaga dzielenia na cztery (przez układ RGGB), czyli dopiero przeszło 16mpix matryce mogą się z nową Sigmą równać... a wciąż z odwzorowaniem koloru może nie być idealnie.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    wciąż z odwzorowaniem koloru może nie być idealnie.
    Najwyżej okaże się, że będzie to idealny aparat do fotografii B&W ... taki zamiennik wiekowego Kodaka dcs760n (?)
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Popytaj się osób, które spędziły duuużo godzin w ciemni jakie triki stosowały aby poprawnie naświetlić zdjęcie
    Ja sporą kupę czasu jako nastolatek spędziłem w ciemni. Miałem ją w piwnicy - mama się moja denerwowała, bo wygoniłem ją z ziemniakami, które tam trzymała. Straszny kurz był od bramborów.

W ciemni - głównie piło się wódkę i paliło papierosy Oj, fajne to były czasy. Czasem robiło się też zdjęcia. Ciemnia była azylem, gdzie dorośli nie wchodzili. Bali się, że mogą coś przęświetlić jak zapalą świtło (nikt ich z błędu nie wyprowadzał ). I panienki lubiły pomagać w ciemni....

PS. Papierosy przydawały się do zmiękczenia foty na powiększalniku - dmuchało się gęstym dymem z "Klubowego" albo "Extra mocnego" (zwanego emersonem) w obiektyw. Działoło to jak nasadka duto (czyli zmiękczająca). Naprawdę ten prosty patent się sprawdzał.

Sorki za OT, ale mnie tak wzięło na wspominki.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ostatecznie zaś zdecydowałem się na coś takiego:

http://grabun.com/zdjecia/2006/09/pieniny/06.html