Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Powiedzcie mi, że obróbka to nie jest wszystko

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Powiedzcie mi, że obróbka to nie jest wszystko

Aksjomat: w fotografii cyfrowej największe znaczenie ma obróbka zdjęcia.

Zdjęcie przed:

Zdjęcie po:

A pewno można wyciągnąć więcej ;-)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Gdyby pierwsze zdjęcie było poprawnie naświetlone, to obróbka byłaby tylko kosmetyczna.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Powiedzcie mi, że obróbka to nie jest wszystko

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    chyba sam w to nie wierzysz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Gdyby pierwsze zdjęcie było poprawnie naświetlone, to obróbka byłaby tylko kosmetyczna.
    Tzn. jak poprawnie naświetlone - są takie matryce?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Obróbka to nie wszystko
    Jeżeli prześwietlisz niebo, czy inne fragmenty, to nawet super-hiper-mega program nie zrobi ci z białem plamy chmurek na niebie. No chyba, że z innego zdjęcia wkleisz.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    zuważ że po wyciągnięciu szczegułów z ciemnych partii obrazu nie jesteś w stanie osiągnąć kolorystyki takiej jaka była w rzeczywistości, oczywiście możesz podciągnąć saturacje i to na poszczególnych częściach obrazu lecz to jest już kombinowanie.
    Takie same sfekty mozna osiągnąć po zastosowaniu szarej połówki i poprawnym naświetlaniu zdjęcia
    Programy graficzna mają ten plus iż efekt widzisz na dużym monitorze w czasie rzeczywisty, aby osiągnąć taki efekt odrazu w aparacie trzeba posiadać pewną wiedzę i umiejętności.

Obydwa sposoby są bardzo dobre jeżeli osiągasz zamierzony efekt, po to zostały stworzone programy graficzne jak i aparaty fotograficzne. Korzystaj z tego na czym bardziej się znasz i z czego jestes bardziej zadowolony (z efektów)

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Parafrazując polskie przysłowie - jak sobie naświetlisz tak się później narobisz
    Jak dobrze naświetlisz zdjęcie, to później obróbka jest kosmetyczna (nie mówię tu o HDR!)
    Matryce (i format pliku) mają to do siebie, że nie oddają tak dobrze dynamiki jak film, więc bez RAWa i składania kilku naświetleń w niektórych przypadkach nie masz co marzyć o osiągnięciu takiej dynamiki jak negatyw .. o dobrym slajdzie nie wspominając.
    Obróbka jest ważna ... ale nie najważniejsza. Zresztą nie ukrywajmy, była ważna też w fotografii analogowej. Popytaj się osób, które spędziły duuużo godzin w ciemni jakie triki stosowały aby poprawnie naświetlić zdjęcie ... To że znakomita większość wywołanie filmów sprowadzała do zaniesienia go do labu i wskazaniu formatu to już inna sprawa.
    Jak masz dostęp do takiej gazety jak Black & Whie Photography (z UK) to zobacz sobie jakie ludzie techniki stosują do prześwietlania cieni i doświetlania nieba z jednego tylko ujęcia.
    Ja nie mam nic przeciwko obróbce RAWa, ale to co niektórzy osiągają za pomocą filtrów i później się chwalą tylko w jakiej kombinacji to zrobili, to budzi we mnie lęk, zgrozę i wołanie o pomstę do nieba ....
    Prawda jes taka, żę cyfrak + komputer może zrobić z kiepskiego fotografa dobrego bez konieczności edukowania go o tym jak robić zdjęcia, co to jest przysłona itp (o zgrozo!) [/b]
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    twoj aksjomat kuleje. ja bym wystosowal taki:

w fotografii cyfrowej największe znaczenie ma odpowienia chwila, miejsce i czas i przeslona, kierunek obiektywu i ogniskowa a i obrobke tez bym tam dorzucil.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Powiedzcie mi, że obróbka to nie jest wszystko

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    A można wiedzieć kto wymyślił taki wspaniały aksjomat?

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RobertW3D popraw mnie jeśli się mylę... ale to chyba negatyw (szczególnie BW) ma największą rozpiętość tonalną, zaś slajd jest trudny do poprawnego naświetlenia właśnie z tego powodu, że ma ograniczoną rozpiętość. Ponoć już w tej chwili matryce cyfrowych lustrzanek prześcignęły slajd, jeszcze tylko BW negatyw został do pobicia
    ale sorry za OT.
    Żeby było coś na temat, obróbka zawsze była ważną częścią fotografii i to już od czasów analogowch - skąd na przykład się wziął termin i technika unsharp mask
    Mistrzowskie opanowanie poprawnych technik naświetlania wraz z precyzyjną obróbką uzyskanego materiału było na przykład kluczem do wspaniałych efektów jakie uzyskiwał Ansel Adams (wielu stara się powielić jego dokonania, z różnymi skutkami ).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary