Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: jak szumi E-330 przy ISO800?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

jak szumi E-330 przy ISO800?

E-330 od dłuższego czasu jest na rynku, ale posiadaczki i posiadaczy można na tym forum policzyć na palcach jednej ręki (dog_master, Radio...)

mam prośbę o jeden kadr, który pozwoli nam ocenić jak to jest z tą nową matrycą. pozwoliłem sobie cyknąć dziadkiem przykładową fotkę, o jaką by mi chodziło. wieczór, ISO800, manual, 14mm, F=2.8, 1/40s. wiadomo, ciut niedoświetlone, ale lepsze to niż smuga.

ORF wołany bez wyostrzania i odszumiania, z boku wycinki 1:1.

dacie radę cyknąć coś podobnego i wrzucić ORF'a na jakiś serwerek? swojego też mogę udostępnić, ale to nie wniesie nic nowego, za to strzał z E-330 zejdzie jak ciepłe bułki.

dzięki i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To może ja się dorzucę. Jeżeli nikt nie zaprotestuję, to wieczorem wykonam RAWy z ISO 800, 1600 i 3200 Pentaksem IST DL. Ze względu na brak serwera pewnie umieszczę w poście jedynie wycinki z JPG, jednak gdyby ktoś zechciał użyczyć miejsce na serwerze, z chęcią podeślę surowe pliki *.PEF.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    To może ja się dorzucę. Jeżeli nikt nie zaprotestuję, to wieczorem wykonam RAWy z ISO 800, 1600 i 3200 Pentaksem IST DL. Ze względu na brak serwera pewnie umieszczę w poście jedynie wycinki z JPG, jednak gdyby ktoś zechciał użyczyć miejsce na serwerze, z chęcią podeślę surowe pliki *.PEF.
    https://forum.olympusclub.pl/forum8/...?highlight=raw

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tutaj są miniaturki wraz z wycinakmi 100% na ISO 800 z Pentaksa DL. Chciałem dodać od razu oryginały RAW (strzelone dodatkowo na ISO 1600 i ISO 3200) ale porażająca szybkość przesyłu doprowadziła mnie na skraj zapaści nerwowej. Zapewne jutro rano dodam owe pliki i każdy z Was będzie mógł ściągnąć je i samemu porównać. Pliki z DLa otwiera darmowy RSE (o ile jest jeszcze dostępny) i Picasa.
    Szkiełko to SMC FA 50/1,4, pomiar światła matrycowy, jako statyw posłużyły mi jedynie łokcie. Pliki oczywiście w żaden sposób nie ruszane (poza kadrowaniem i zmianą rozdzielczości).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	spichrz_128.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	73,9 KB
ID:	450   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	knajpka_189.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	115,6 KB
ID:	451  

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No.
    W końcu udało mi się. RAWy do pobrania ze strony:
    http://raw.fotosite.pl/index.php?kat...O800_1600_3200

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    No.
    I zapowiadał się taki fajny wątek o porównaniu E-1 z E-330, a Michu wcinasz się z tym Pentaksem wszędzie gdzie się da - zaczyna działać mi to na nerwy. Pisz kolego na temat, jak nie masz zdjęć z E-330 - jeszcze raz i powoli E - 3 3 0, to nie zaśmiecaj tematu innymi zdjęciami. Jeden wątek już został przeniesiony...

ps cieszę się, że udało Ci się wreszcie zrobić rawy... gratuluję.
    ps2 i żeby nie było - nic do P specjlanie nie mam, podobają mi się puszki na P, chociaż raczej sobie nie zafunduję
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Może Blady masz i rację. Lepiej trwać we własnym świecie i nie próbować się wychylać.
    Sądziłem po prostu, że ciekawiej będzie porównać to do innych systemów, nie sądziłem, że jest to dla Ciebie aż tak drażliwy temat.
    Sorry więc - moderatora proszę zaś o usunięcie owego postu z próbkami.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Może Blady masz i rację. Lepiej trwać we własnym świecie i nie próbować się wychylać.
    Sądziłem po prostu, że ciekawiej będzie porównać to do innych systemów, nie sądziłem, że jest to dla Ciebie aż tak drażliwy temat.
    Sorry więc - moderatora proszę zaś o usunięcie owego postu z próbkami.
    ja bym proponował abyś sie nie oburzał i nie strzelał focha, tylko założył wątek w dziale aparaty (inne systemy) czy jakos tak i tam to zapezentował.

Przydadzą sie osoby które zaprezentują co inne firmy dają. Chodzi tylko aby wszystko było tam gdzie powinno bo chyba nikt nie będzie szukał Pentaxa w dziale E-system, nie uważasz ?
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie dramatyzujmy. Dobrze jest się wychylić, tylko trza to było zrobić z głową. np założenie wątku we właściwym dziale, pt: nie chcę wojny ale jak coś macie to pokażcie.

Mnie np. bardziej interesują zdjęcia z E-330, bo jest to dość egzotyczny aparat, a jak chcę coś obejrzeć z Pentaksa DL to idę gdzie indziej.

O, widzę, że już fotomic, mnie uprzedził....
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    noo, trzy dni minęły i dalej zima... nic dziwnego, skoro "szlagier" posiadają raptem dwie osoby na forum... może do świąt ktoś zapoda coś z E-330.