Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Samoróbka Softboxa na E-300

| OlyJedi Awatar djus
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Poniżej zamieszczam 2 fotki zrobione z bliska "Użyłem do tych fotek obiektywu Zuiko 14 - 45 mm i dwie soczewki macro +4 i +8 dioptrii na przesłonie 22" oczywiście z tym softboxem.

1. Fotka na szerokim kącie obiektyw od mojego oka był w odległości około 5 cm jak widać światło ładnie dochodziło.

2. Fotka przy 45mm odległośc już większa ale to nie ma znaczenia ważne że przy najbliżej odległości "ok 5 cm" światło ładnie zostało złapane

Zapraszam na moją stronke http://www.fotoholic.pl

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    na szybko zrobione teraz przy pomocy powyższego odbłyśnika. Odległość przedmiotu od obiektywu 1 cm.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa061141_resize_377.jpg
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	73,9 KB
ID:	483   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa061139_resize_669.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	75,3 KB
ID:	484   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa061131_resize_104.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	84,9 KB
ID:	485   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa061130_resize_153.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	77,9 KB
ID:	486  

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ziemia01 - mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko, ale podłączę się do Twojego opisu z moim ... hmm .. czymś

Ze względu na to, że nie zamierzam wydawać kasy na stofen ani lumiquesta do wbudowanej lampy skoro myślę o zewnętrznej, wieć zdecydowałem się "coś" zmajstrować. Nie wiem czy to jest softbox czy to jest bouncer, ale działa
    Zrobiłem to to z dwóch kawałków opakowani od filmów (na coś się jeszcze przydały) , które od środka wyłożyłem zwykłą folią od kanapek (już się trochę wyrobiły i czas na mała "renowację" dzięki temu światło flasha najpierw rozprasza się na części przed lampą i odbija pod kątem ok 45-60 po czym jeszcze raz odbija się od części nad lampą i rozprasza przez plastik - fakt, strata mocy jest dość duża i najczęściej ustawiam kompensację mocy lampy na +2, ale na domowej roboty portety czy zdjęcia "u cioci na imieninach" jest jak znalazł. Cienie są bardzo łądnie zmiękczone, balans bieli znacznie cieplejszy (zawsze ustawiam na AWB i nie ma problemu). Spadku kontrastu nie zauważyłem. A co ważne, jest to na tyle małe, że mieści się nawet do niewielkiej torby.

Co o tym sądzicie?

PS. W razie potrzeby w ciągu dnia zrobię zdjęcie jak to wygląda na lampie. Teraz moja komórka nie wyrabia
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	softbox_rw_porownanie_119.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	55,8 KB
ID:	487   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	softbox_rw_2_133.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	46,2 KB
ID:	488   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	softbox_rw_1_173.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	50,1 KB
ID:	489  
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Już gdzieś się z tym spotkałem na forum. Nie wiem czy z Twoim produktem czy z kogoś innego tak samo jak z dyfuzorem typu pudełka po serkach homo czy coś podobnego. Wszystko jest dobre jeśli prowadzi do słusznego celu zwłaszca gdy nie ma się kasy na seryjnego dyfuzora czy lumiksa )

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Już gdzieś się z tym spotkałem na forum. Nie wiem czy z Twoim produktem czy z kogoś innego tak samo jak z dyfuzorem typu pudełka po serkach homo czy coś podobnego. Wszystko jest dobre jeśli prowadzi do słusznego celu zwłaszca gdy nie ma się kasy na seryjnego dyfuzora czy lumiksa )
    Już kiedyś publikowałem ten opis, ale ostatnio jak gu szukałem, to zauważyłem, że zniknęły do niego zdjęcia i zdecydowałem się go opublikować jeszcze raz. Poza tym tamten jest już głęboko w archiwum więc odświeżenie może się komuś przydać
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar djus
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A jak to zakładasz gdzie to zakładasz ?? Bo ja tego nie kojażę Ale ogólnie mówiąc tak kolory są cieplejsze to racja wydaje mi sie że jest to spowodowane tym że z lampy wychodzi inny kolor błysku nieżeli po odbiciu od foli i przejściu przez biały papier bądź plastik tak jak u Ciebie ale jak to się zakłada to dalej tego nie rozumiem. Jak możesz to daj fotke jak to wygląda na aparacie

Pozdrawiam Damian "Fotoholic"

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez djus
    Jak możesz to daj fotke jak to wygląda na aparacie
    Ok, w takim razie jutro zrobię fotkę Ale o ile możesz to sobie wyborazić, to lampę wkłada się w to rozcięcie tak, że bok walca zakrywa palnik

Co do kolorów, to nie było to moim celem - to raczej miły dodatek. Najważniejsze są dla mnie znacznie bardziej miękki cienie. Ale tak już się nie mogę doczekać aż kupię zewnętrzną lampę
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar djus
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A to już chyba wiem jak to wygląda jeśli dobrze mi się wydaje to dobry pomysł z tym Ale poprosze o fotkę jeśli to możliwe żebym mógł się upewnić

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kiedyś znalazłem takie zdjęcie które miało mi posłużyć - po wyskalowaniu - do ręcznego sporządzenia tego zestawu :
    http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1316
    http://www.lumiquest.com/lq872.htm

moze sie wam przyda

Nazwa:	20_80_148.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	27,0 KB
ID:	881