Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: pytanko o fl36

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    do 01: Lepiej nie używaj białego bristolu, bo ma niebieskawy odcień. To podwyższa niekorzystnie temperaturę barwową --- Porównaj odcienie różnych papierów i wybierz raczej bardziej żółty odcień (cieplejszy)-najlepszy jest neutralny odcień białego styropianu --pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Mam Lumiquesta- taka lapa nad lampa, rozne tacki i daszki wlasnej roboty i dwie mydelniczki. Do tego co napisal Irek moge dodac tylko tyle- im dalej od obiektu, tym efekt rozproszenia i zmiekczenia swiatla jest mniejszy. najwiekszy z bliska lub bardzo bliska. Lumiqest z dalsza sprawdza sie przy zdjeciach z bardzo duzymi grupami ludzi, bo rozprowadza lepiej swiatlo po katach i w pewnym stopniu zapobiega "winiecie" lampy.
    Oraz z bliska tj. 1-3 metrow, przy bliskim portrecie. z dalszych odleglosci to juz tylko strata mocy lampy a efekt zaden lub znikomy. Mam mydelnicke wlasnej roboty, taka glebsza, zmatowiona i stosuje ja z palnikiem do gory jako "bulb" czyli cos co imituje swiatlo dookolne zarowki byskowej- bylo to biegdys modne i skuteczna- taka gola zarowka blyskowa- Irek pamieta na pewno.
    Tacki sa the best, przy niskim suficie- bialym oczywiscie lub szarym- n iemalowanym od dawna. No ew. jakis jasny- bo zafarb mozna skorygowac ciagnac RAW. Swiatlo jest miekkie i rozciagniete po pomieszczeniu. Ostatnio wszystkie fotki na spektaklu zrobilem w RAW na iso 800 - bardzo jasne zarowe- i jest najlepiej. Blysk tylko pogorszyl by zdjecia. Czasy mialem 1/100 i krotsze jak 1/100 i tylko szybkie gesty mam poruszone. Zachecam do prob z swiatlem zastanym i statywem.
    czesc,ch.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://www.allegro.pl/item130452235_...a_wysylka.html

Ja moam tego Stofena i jestem bardzo zadowolony z niego. Lampa musi silniej błyskać niestety, co sprawia, że dłużej się ładuje ale warto.

Jesli chcesz mogę Ci podesłać zdjęcie ze stofenem i bez z tej samej sytuacji.

Koszt takiego stofena w kraju to 70 do 110 zł, a znajomy ekspert od wytwórstwa w tworzywach sztcznych stwierdził, że koszt produkcji tego dyfuzora to max 50 gr

Niezła marża

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Bardzo słuszne uwagi chomsky'ego n/t wpływu odległości na efekt zmiękczenia...Tak jest oczywiście w przypadku miękkich źródeł światła o zwiększonej powierzchni świecącej---przy oświetleniu zbliżonym do punktowego zależność jest odwrotna! (uczulam Kolegów na tę róźnicę...)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Irek dzięki za wskazówki

Cytat Zamieszczone przez irek50
    do 01: Lepiej nie używaj białego bristolu, bo ma niebieskawy odcień. To podwyższa niekorzystnie temperaturę barwową --- Porównaj odcienie różnych papierów i wybierz raczej bardziej żółty odcień (cieplejszy)-najlepszy jest neutralny odcień białego styropianu --pozdrawiam
    Rzeczywiście u mnie na Metzu zauważyłem, że zdjęcia miały tendencje do niebieskiego i korygowałem wb - myślałem, że to jakiś szwank współpracy MZ54 z E1. Teraz jak bawię się na sunpaku 383 i wb 5300 stwierdzam, że jest ok. Jednak testy wykazały też, że Sunpak daje trochę cieplejsze barwy od Metza.

robin102
    Gość
    No i ja parę słówek dorzucę .
    Tak się zastanawiam czy macie podobne doświadczenia z fl36 otóż już po dłuższej z nią znajomości doszedłem do tego , że w trybie automatyki lampy , a nie w trybie TTL ładniej po prostu doswietla zdjecia . Troche to dziwne zważywszy na sens TTL . A jak u Was ???

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Robin: Może ten skrót TTL oznacza po polsku: To Także Lipa!... Ja naświetlam z zewnętrznym pomiarem w Metzu i robię poprawkę na oko --wyniki naświetlenia są znacznie lepsze niż w Canonie 5D z TTL i najdroższą dedykowaną lampą...--Zdjęcie robi człowiek, a nie aparat (jak dotąd). Jeśli chcemy naświetlić z lampą prawidłowo skórę twarzy automat tego nie załatwi (karnacja ma zróżnicowaną jasność przecież)- Oczywiście w typowych warunkach automatyka się sprawdza--także TTL...
    pozdr.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    .....Jeśli chcemy naświetlić z lampą prawidłowo skórę twarzy automat tego nie załatwi (karnacja ma zróżnicowaną jasność przecież)- Oczywiście w typowych warunkach automatyka się sprawdza--także TTL...
    pozdr.
    W zasadzie Irku masz racyje , ale kurde nafociłem sie już sprzetem gdzie musiałem coś przeliczać coś dobierać , coś z tabelki lampy odczytywać itd. Teraz tęsknie za wygodą . Co najwyżej lubię ogniskować recznie , ale ostatnio i tego nie mam czym robić.

Wracając do fl36 tryb AUTO czy TTL to moje obserwacje są takie , że TTL raczej do większych pomieszczeń i dalszych planów , a tryb AUTO do mniejszych pomieszczeń i bliższych planów. I jeszcze jedno spostrzeżenie:
    AWB aparatu jakby lepiej sobie radził gdy lampa pracuje w trybie AUTO , mniej skuch robi w trybie AUTO i foty mają mniejszą dominatę czerwonego.

a wiesz co oznacza skrót NTSC w TV???

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Robin: W telewizji NTSC oznacza system kodowania koloru ---stosowany w USA między innymi... Masz jakiś żart na ten temat???
    Dodam jeszcze, że jasność LCD w E1 mam ustawioną na minus 3, aby ocena ekspozycji była poprawna.

robin102
    Gość
    Dokładnie żart ,a propos tego Twego o TTL

NTSC - Nigdy Ten Sam Color - podobno w tłumaczniu też tak wychodzi.
    Rzeczywista cecha charakterystyczna systemu NTSC ukryta w skrócie.

Ustawienia wyświetlacza w E1 też maiłem na -3 , tak samo mam w E300 który mi sie ostał.