Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: pytanie

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    DKA a widzisz ślad uślizgu tylnych kół + dymek Jestem przekonany, że bolid się obracał wokół osi pionowej i jednocześnie poruszał wzdłuż toru. Zapewne jakiś dodatkowy ruch aparatu też mógł być. Wszystkie te ruchy złożyły się na wynik - prawdę mówiąc wcale nie jakiś niesamowity
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dempsey - mowisz chyba o innym zdjeciu. nie widze dymku spod tylnich kol. zdjecie ktore jest w linku - to chyba nie o nie chodzi. kliknalem w bolid, ktory ma dym pod kolami i pokazalo sie lepsze foto - chyba to, o ktore pyta nib.

o to pierwsze nib by nie pytal. a jesli jednak to: "trzymac sprzeglo, opor gaz i szybko puszczamy sprzeglo"

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    DKA - fakt - chyba komentowałem inne zdjęcie, ale właśnie to (z bolidem dymkiem itd.) otwierało mi się po kliknięciu linka podanego przez nib. Zerknąłem teraz na kolejne zdjęcie (to z wyjeżdżającym z boksu bolidem) i... w sumie zdaje się, że mamy do czynienia z podobną sytuacją Widać rozmycie techników za bolidem spowodowane przez paning, patrząc też na przednie koła widać wyraźnie, że są skręcone w stronę do fotografującego. Przy wykonywaniu zdjęcia z tak niedużej odległości przesunięcie kątowe przy jeździe w łuku jest już wystarczająco duże by spowodowało rozmycie przedniej części bolidu. Gdyby chodziło o ruch aparatu to widoczny byłby on również na postaciach za bolidem (a one najwyraźniej wykazują poruszenie w jednej płaszczyźnie - spowodowane przez paning). Inna sprawa, to że w tym przypadku nos bolida jest znacznie bliżej niż kierowca, co daje złączenie kilku efektów - płytka GO + ruch po łuku + paning = efekt widoczny na zdjęciu.
    Jest też oczywiście jeszcze jedno możliwe wyjaśnienie - postprocessing
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dempsey - też myślę, że był to efekt panningu poruszonego bolidu połączony z dość długim czasem naświetlania. W sumie żadna specjalna technika - raczej łud szczęścia i wykorzystanie sytuacji
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hehe a czyż w pracy fotoreportera nie chodzi o znalezienie się w odpowiednim czasie, odpowiednim miejscu z odpowiednio ustawionym aparatem, odpowiednio kadrującym całą sytuację

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mię się zdaje, że ten efekt jest szopowany. Wydaje mi się, że widzę wyraźną granicę ostrości i nieostrości na boku bolidu. Ale głowy nie dam uciąć sobie. Drugie zdjęcie fajowe, pierwsze kiła mogiła.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.