Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 187

Wątek: Olympus - przyszlosc - nowe body

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Olympus - przyszlosc - nowe body

Cytat Zamieszczone przez deeper
    Jednak obecnie na prozno szukac KITowych, staloogniskowych obiektywow f2,8...dolaczanych do aparatu dla przecietniaka
    A wiesz dlaczego? Bo koszt wyprodukowania dobrej jakości obiektywu AF2.8 jest ZNACZNIE wyższa od MF. Nie zapomianj, że DSLR wymaga znacznie lepszych obiektywów niż slajd czy negatyw (pod względem lpmm). Poza tym mało kto by teraz kupił nie-zoomowego KITa. Gdyby to projektanci sprzedawali aparaty, to pewnie by tak było ... ale marketing rządzi się zupełnie innymi prawami.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar WG
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fugas
    Co do szumów: wydaje mnie się, że to właśnie dzięki małej ingerencji procesora w szumy obrazowe OLYMPUS daje naprawdę sensowną kolorystykę. Jak mi gościu porobił na ślubie zdjęcia CANUNEM (model amatorski) to wyglądają prawie jak po desaturacji . Niezapominajmy, że takie np. CANUNY nie szumią mniej niż inne systemy (FotoKurier 6/2006) - to po prostu postprocessing w aparacie.
    tzn ze upakowanie pixeli na 1mm2 matrycy juz nie ma znaczenia?

Cytat Zamieszczone przez fugas
    Jeśli nie masz, to kup ZD 50/2.0, zrobisz kilka fotek i nie zechcesz nic innego.
    Jakość tego szkła rozwala, a światło 2.0 pozwoli Ci zejść z iso i problem szumów jakby ustąpi... Ja po zakupie tego szkła rzadko je zmieniam. Gdyby tak jeszcze dorwać 25/1.4 ..... Eh, trzeba jeszcze trochę poczekać.
    nie sadze...robilem zdjecia na koncertach odbywajacy sie przy marnym oswietleniu
    obiektywem OM 135mm 2.8 i niestety iso 400 a pozniej odszumianie zdjec

robin102
    Gość

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Jednak obecnie na prozno szukac KITowych, staloogniskowych obiektywow f2,8...dolaczanych do aparatu dla przecietniaka
    A wiesz dlaczego? Bo koszt wyprodukowania dobrej jakości obiektywu AF2.8 jest ZNACZNIE wyższa od MF. Nie zapomianj, że DSLR wymaga znacznie lepszych obiektywów niż slajd czy negatyw (pod względem lpmm). Poza tym mało kto by teraz kupił nie-zoomowego KITa. Gdyby to projektanci sprzedawali aparaty, to pewnie by tak było ... ale marketing rządzi się zupełnie innymi prawami.
    Tu Panie Robercie się nie zgodzę . produkcja jasnego czy ciemnego szkielka kosztuje tyle samo. Różnica jest co najwyżej iluzoryczna . Na cenę ma wiekszy wpływ koszt marketingu lub go brak.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robin102
    Tu Panie Robercie się nie zgodzę . produkcja jasnego czy ciemnego szkielka kosztuje tyle samo. Różnica jest co najwyżej iluzoryczna . Na cenę ma wiekszy wpływ koszt marketingu lub go brak.
    Dokladnie...
    Mam takze nieodparte wrazenie, ze koszt produkcji stalki jest nizszy niz zooma...
    "marketing rzadzi sie zupelnie innymi prawami"
    Poza tym nie jest sztuka wydac 5tys na nowy obiektyw,
    gdybym mial za duzo pieniedzy z pewnoscia operowalbym kompletem bardzo dobrych obiektywow.

Nie zapomianj, że DSLR wymaga znacznie lepszych obiektywów niż slajd czy negatyw (pod względem lpmm).
    Czyli mam rozumiec, ze ludzie uzywajacy starych obiektywow od Zenita
    ze swoimi DSLRami, ktorzy chwala go za jakosc obrazu i mozliwosci sa w bledzie.
    Krotko mowiac powinni sie ich pozbyc i zalozyc KITy bo "sa znacznie lepsze".
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Dokladnie...
    Mam takze nieodparte wrazenie, ze koszt produkcji stalki jest nizszy niz zooma...
    "marketing rzadzi sie zupelnie innymi prawami"
    Poza tym nie jest sztuka wydac 5tys na nowy obiektyw,
    gdybym mial za duzo pieniedzy z pewnoscia operowalbym kompletem bardzo dobrych obiektywow.
    W takim razie dlaczego kupując okulary sa szkła za za kilkadziesiąt złotych i za kilkaset? Bo jest różnica w jakości i wytrzymałości. Może w obiektywach wytrzymałość szkieł jest taka sama, ale jakość nie. Zauważ, że najczęściej te droższe i jaśniejsze stałki:
    - mają większą rozdzielczość
    - mniejsze CA
    - lepiej działa z nimi AF
    - mają szkła ED
    - lepsze wykonanie - toteż kosztuje!

To wszystko ma wpływ na cenę - może nie tak duży jak zdanie marketingu, ale na pewno spory. Zoom jest bardziej skomplikowany mechanicznie i optycznie niż stałka, ale to co robicie, czyli porównywanie ceny zoomu amatorskiego do PRO stałki nie ma sensu. Tani zoom nie będzie miał takiej jakości i jasności. Jasny zoom najczęściej jest znacznie droższy niż jasna stałka. W żadnym razie nie bronię ceny stałek, ale ona jest w pewnym stopniu adekwatna. Ustaw sobie 50 na F4 i 40-150 na 50F4 i porównaj jakość - na pewno ją zauważysz.
    Pytanie czego kto potrzebuje ...

Czyli mam rozumiec, ze ludzie uzywajacy starych obiektywow od Zenita
    ze swoimi DSLRami, ktorzy chwala go za jakosc obrazu i mozliwosci sa w bledzie.
    Krotko mowiac powinni sie ich pozbyc i zalozyc KITy bo "sa znacznie lepsze".
    Słuchaj, MF MFowi nie równy. Rozrzut jakości KITów od Zenita był prawdopodobnie większy niż KITów do Canona xx0D. Pytanie na jaki trafisz. Jak komuś się trafił dobry, to super. Sam się zastanawiałem na kupnem przejściówki na M42 z tego względu, bo potrzebuję jasnego obiektywu. Ale póki co się wstrzymałem, bo mam tylko te od Zenita i obawiam się, że ich jakość może być nieciekawa. Gdybym miał jakieś jasne Pentaxy, to prawdopodobnie bym się długo nie zastanawiał. Tak jak powiedziałem - zależy kto co potrzebuje.
    Poza tym stałki od 35mm najczęściej nie mają w DSLRach takiej jakości jaka była na filmie - pocztaj sobie w archiwum boje Irka50 (mam nadzieję, że się nie pomyliłem) na ten temat.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W ciągu roku WSZYSTKIE obiektywy Sigmy dostaną mocowanie 4/3.
    Przynajmniej taka jest obietnica dana na Photokinie.

Aktualny katalog obiektywów można ściągnąć stąd:

http://www.jdm-photography.com/4-3lens_catalog.htm
    Pozdrawiam,
    Oatl

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszystkie?? Te ze stabilizacją tyż??

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Stabilizacja będzie w body E-xx.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    Stabilizacja będzie w body E-xx.
    Ja myślę, że w E-P1 już jest... Stabilnie wszystko się trzyma kupy, no może ten ekranik...

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    Wszystkie?? Te ze stabilizacją tyż??
    Wszystkie.
    To nie jest uzależnione od tego czy stabilizacja w nowym Olympusie będzie czy nie, bo te obiektywy są też dla innych modeli oraz dla Panasonica i Leiki.
    Pozdrawiam,
    Oatl