Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 187

Wątek: Olympus - przyszlosc - nowe body

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    chomski,
    Dzisiejsi fociarze mają nieposkromione wymagania, wszystko jest dla nich za wolne. W niektórych przypadkach pachnie to przysłowiem - złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.
    Gdyby np. w kraju zapanował taki totalitarny reżim, który by ustanowił licencje dla fotografów ślubnych, to bym starał się zostać egzaminatorem i gdyby ten reżim mnie przyjął, to bym ustalił następujące cztery kategorie licencji - 1) egzamin składa się na Smenie 4, 2) egzamin składa się na Zenicie B, 3) egzamin na Practica MTL, 4) Egzamin na DSLR. Kto by zdał na Smienie, dostawał by licencję 1-go stopnia, z najwyższymi stawkami cenowymi, itd.
    Pzdr, TJ

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Lampe mam, lp: 44 dedykowana.
    Zdjec juz tym porobilem troche, nie jestem nowicjuszem.
    Co do slubow to uwazam, ze iso400 to max.
    iso800 znosne dop sportu przy malych formatach na strone... przy znacznym odszumianiu
    iso 1600 bezuzyteczne, no chyba ze W&B.
    Moj E300 juz ma powyzej 10k zdjec na koncie.
    Zdjecia robione czesto w skrajnych warunkach.
    Najlepiej sprawuje sie przy zdjeciach portretowych,
    lub sport, na dworzu przy dobrym swietle.
    Wiem czego moge oczekiwac w danych warunkach
    i niestety czasami odgornie zniecheca od robienia zdjec.. :/
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Kto by zdał na Smienie, dostawał by licencję 1-go stopnia, z najwyższymi stawkami cenowymi, itd.
    Pzdr, TJ
    Dobrze prawisz, TJ - w pełni Ciebie popieram - kiedyś ludziom wystarczały body i szkła MF a teraz wybrzydzają niezłymi KITami ... ech ...
    Mam taką propozycję do narzekających - oddajcie komuś swojego DSLRa na dwa miesiące i kupcie sobie za 100-150 zł Zenita / Praktike MF z 1-2 szkłami i spróbujcie tym porobić zdjęcia. Może wtedy docenicie to co macie. Rok temu skradziono mi Dimage'a 5 i poniekąd z przymusu (brak środków finansowych na zakup cyfry) wróciłem do Zenita. Szczerze Wam powiem, że już dawno nie miałem takiej frajdy z robienia zdjęć. Jedyne co mi przeszkadzało, to to, że w Szczecinie nie ma labu Fuji i nie miałem gdzie oddawać filmów, żeby były dobrze wywołane.
    Ja bardzo doceniam to co mi daje E-500, ale gdyby mi się popsuł (odpukać ) i musiałbym wrócić do Zenita TTL to wcale tak bardzo bym się nie smucił, bo wiem jak robić zdjęcia. Kto wie, może bym miał nawet więcej frajdy? ... bo satysfakcji z dobrze zrobionego ujęcia, to już na pewno.

Pozdrowienia dla marudzących
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    chomski,
    Dzisiejsi fociarze mają nieposkromione wymagania, wszystko jest dla nich za wolne. W niektórych przypadkach pachnie to przysłowiem - złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.
    Gdyby np. w kraju zapanował taki totalitarny reżim, który by ustanowił licencje dla fotografów ślubnych, to bym starał się zostać egzaminatorem i gdyby ten reżim mnie przyjął, to bym ustalił następujące cztery kategorie licencji - 1) egzamin składa się na Smenie 4, 2) egzamin składa się na Zenicie B, 3) egzamin na Practica MTL, 4) Egzamin na DSLR. Kto by zdał na Smienie, dostawał by licencję 1-go stopnia, z najwyższymi stawkami cenowymi, itd.
    Pzdr, TJ
    Popieram mysl. Pada zbyt wiele nieprzemyslanych slow i deklaracji, utwierdzajacych mnie tylko w przekonaniu, ze wielu nie ma zadnego pojecia o tym co foci, dlaczego i ze potrzebny im jest tylko Zenit ( i tak posiada za duzy stopien komplikacji).
    Ped na nowosci nie jest niczym uzasadniony i przypomina igraszki młódzi z telefonami komorkowymi, lub podniety byczych karkow przy mowym modelu BMW.
    Zaraz mi sie dostanie od kolegow. Troszke przejaskrawiam, jak zwykle ale tylko troszke.
    czesc.ch.

| OlyJedi Awatar WG
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ale zaraz, zaraz deeper ma konkretny problem i nie wydaje mi się żeby było
    to spowodowane chęcią wymiany na nowszą zabawkę. Warto zwrócić uwage, że kolejny
    raz pojawią się problematyka szumów w Olkach - mnie osobiście również to przeszkadza
    i rozumiem w czym problem.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: Olympus - przyszlosc - nowe body

Cytat Zamieszczone przez johan
    Oly nie splajtuje, a po wejściu w system Leici i Panasonica w najgorszym wypadku dojdzie do połączeń działów foto ww. firm.
    Nie wiem czy tak bardzo wierzyć, że wejście Panasa i Leiki w 4/3 to zbawienie dla Olka. Panas wydaje mi się za mało agresywny, dalczego np: podobnie jak Samsung z Pentaxem nie "przebrandowił" takiego E-500 i nie zaczął sprzedawać jako swój? Za duża konkurencja by się zrobiła dla FZ-50? Leica to osobna historia: inny klient, inny rynek, inny świat dla mnie. Możemy się podniecać ich szkiełkami, ale nic mnie nie zmusi do płacenia 2x wartości obiektywu bo ma czerwoną kropkę.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez motoko
    dalczego np: podobnie jak Samsung z Pentaxem nie "przebrandowił" takiego E-500 i nie zaczął sprzedawać jako swój? Za duża konkurencja by się zrobiła dla FZ-50?
    Prawda jest taka, żę z E-500 już nie ma czego odjąć, żeby był jeszcze bardziej amtorski - może gdyby nie miał tych programów tematycznych i nie był łatwy w obsłudze, to mieli by jakies pole do popisu... a konkurencją dla FZ-30/50 na pewno by byl. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem było stworzenie body wraz z Olkiem i Leicą i umiejscowienie go jako PRO. Myślę, że dopóki Panas nie zaprzestanie produkcji hybryd (a pewnie tego nigdy nie zrobi) to nie ma co liczyć na tanią lustrzankę - te będą pewnie od Olka a oni się zajmą segmentem dla zaawansowanych amatórw / semi - pro.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Awatar fugas
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do szumów: wydaje mnie się, że to właśnie dzięki małej ingerencji procesora w szumy obrazowe OLYMPUS daje naprawdę sensowną kolorystykę. Jak mi gościu porobił na ślubie zdjęcia CANUNEM (model amatorski) to wyglądają prawie jak po desaturacji . Niezapominajmy, że takie np. CANUNY nie szumią mniej niż inne systemy (FotoKurier 6/2006) - to po prostu postprocessing w aparacie.
    JPEG - ulubiony format gospodyń domowych

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez motoko
    Leica to osobna historia: inny klient, inny rynek, inny świat dla mnie. Możemy się podniecać ich szkiełkami, ale nic mnie nie zmusi do płacenia 2x wartości obiektywu bo ma czerwoną kropkę.
    Otoz to !!

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Dobrze prawisz, TJ - w pełni Ciebie popieram - kiedyś ludziom wystarczały body i szkła MF a teraz wybrzydzają niezłymi KITami ... ech ...
    Mam taką propozycję do narzekających - oddajcie komuś swojego DSLRa na dwa miesiące i kupcie sobie za 100-150 zł Zenita / Praktike MF z 1-2 szkłami i spróbujcie tym porobić zdjęcia.
    W takim razie nastepnym razem narzekajac na spozniony autobus/pociag/samolot... pomysl ze kiedys ludzie jezdzili konno, a jak byli biedni to chodzili pieszo po 30 km.

Mamy 21 wiek, wiec sie wymaga od sprzetu bardzo wiele, poza tym "obiektywy mf" nie ma co porownywac do "kitow" ... mylisz pojecia
    wyobraz sobie ze kiedys obiektywy MF byly kitami,
    teraz daja obiektywy AF.
    Jednak obecnie na prozno szukac KITowych, staloogniskowych obiektywow f2,8...dolaczanych do aparatu dla przecietniaka
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    DEEPER
    Jeśli nie masz, to kup ZD 50/2.0, zrobisz kilka fotek i nie zechcesz nic innego.
    Jakość tego szkła rozwala, a światło 2.0 pozwoli Ci zejść z iso i problem szumów jakby ustąpi... Ja po zakupie tego szkła rzadko je zmieniam. Gdyby tak jeszcze dorwać 25/1.4 ..... Eh, trzeba jeszcze trochę poczekać.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII