Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 187

Wątek: Olympus - przyszlosc - nowe body

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Musielibyśmy jedynie ustalić warunki testu (np. bateryjki paluszki - 10 szt. - ustawione co 3cm, odległość statywu z puszką od pierwszej 50cm, wyostrzone na 3 bateryjkę). To tak, jeśli test miałby się odbywać wirtualnie.
    OK, mimo, że wietrzę podstęp, wezmę się dzisiaj za to, jak znajdę 10 pluszków Pod jakim kątem usatwiamy aparat w stosunku do podłoża i na jakiej wysokości? Tło proponuję białe. Będę używał dwóch obiektywów analogowego Heliosa M42 oraz Zuiko 14-54mm.

To co - chyba osiągneliśmy konsensus?
    chwilowy
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Blady ! Ostatnio dluższy czas bawilem sie dwoma najkonami D70s i D80 celowo dwomaw tym samym czasie aby sprawdzic czy krok w przod jest ntak duży Jak pismacy piszą . Urzekl mnie ten D80 naprawde milowy krok od 70s . Nie bardzo potwierdzam te kopanie przy cykaniu o ktorym pisaleś . Moze miales jakis dziwny egzemplarz . W porownaniu do 70s lustro pracuje ciszej i kulturalniej Prawie jakW e300 . Chodzi za mną ten aparacik od kilku dni bo nie wiem czy wiesz ,ze sprzedalem E1 i bede cos tam kupowal jako 2 body ale jeszcze nie wiem co. Poczekam jeszcze na tego pentaxa K10 tylko dostepnosć szkiel do niego mnie oslabia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Blady ! Ostatnio dluższy czas bawilem sie dwoma najkonami D70s i D80 celowo dwomaw tym samym czasie aby sprawdzic czy krok w przod jest ntak duży Jak pismacy piszą . Urzekl mnie ten D80 naprawde milowy krok od 70s . Nie bardzo potwierdzam te kopanie przy cykaniu o ktorym pisaleś . Moze miales jakis dziwny egzemplarz . W porownaniu do 70s lustro pracuje ciszej i kulturalniej Prawie jakW e300 . Chodzi za mną ten aparacik od kilku dni bo nie wiem czy wiesz ,ze sprzedalem E1 i bede cos tam kupowal jako 2 body ale jeszcze nie wiem co. Poczekam jeszcze na tego pentaxa K10 tylko dostepnosć szkiel do niego mnie oslabia.
    Tu możesz mieć D80 za darmo link

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Blady - zanim się zabierzesz za testy - trzeba ustalić właśnie takie duperele, jak kąty ustawienia, odległości, bla bla bla. Jeżeli chodzi o szkła - cóż, moglibyśmy wziąć jakieś substytuty odpowiedników w danym systemie, ale sądzę, że właśnie lepiej byłoby coś neutralnego - jakiś ogółnie dostępny M42. Z tych jednakże dysponuję jedynie Jupiterem 9. Oczywiście ideałem byłoby spotkanie i realne przeprowadzenie działań. Czy ktoś jest może z Bydgoszczy i dysponuje przejściówką M42 -> 4/3?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    zanim się zabierzesz za testy - trzeba ustalić właśnie takie duperele, jak kąty ustawienia, odległości, bla bla bla
    Właściwie to problem jest z ogniskową; ja mam 50mm f2 na m42, oraz 14-54mm.
    W sumie 14-54mm ma 35mm z tym, że f na 35mm to pewnie jakieś 3.1 będzie, a to nie to samo co f2 na twoich 35mm... Jak znajdę czas to coś pokombinuję.
    blady

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nie bardzo potwierdzam te kopanie przy cykaniu o ktorym pisaleś . Moze miales jakis dziwny egzemplarz . W porownaniu do 70s lustro pracuje ciszej i kulturalniej Prawie jakW e300 . Chodzi za mną ten aparacik od kilku dni bo nie wiem czy wiesz ,ze sprzedalem E1 i bede cos tam kupowal jako 2 body ale jeszcze nie wiem co. Poczekam jeszcze na tego pentaxa K10 tylko dostepnosć szkiel do niego mnie oslabia.
    Hehe, robin, no może jakoś w dniu macania przewrażliwiony byłem na kłapanie. Musiałbym mieć E-500 i d80 obok siebie, a może kwestia, że e-500 z 14-54 jest cięższy, niż d80 z 18-70 i przez małą wagę, kłapanie przenosi się na puszkę. Miałem czasy około 1/40 1/20s to też może potęgować efekt. Ale tak naprawdę to jest pikuś i też myślę, że d80 to wielce udana konstrukcja dla wymagającego amatora. Nie ma się do czego przyczepić. Robin, jak Nikon to bierz d80. W nikonie, model d80 to inna epoka niż d70s. Mi żal byłoby kasy na d70. Szkoda, że D80 nie ma live view i czyszczenia matrycy. Brak stabilizacji w puszce jestem wstanie wybaczyć

Nie czekam już na k10 - no chyba, że to będzie rewolucja, to można spodziewać się masowego exodusu i to nie tylko z Olka. W Pentaxie jasnych szkieł typu zoom za rozsądną kasę jak na lekarstwo, zdjęć z k10 nie ma, nie lubię szkieł manualnych (uraz z zenita). Narazie to dla mnie jest lipa. Czekam na wiosenny ruch Olka. U mnie ciśnienie po chwilowych emocjach związanych z nowosciami zdecydowanie spadło.
    blady

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin, blady:

badałem dziś D80 przez kwadransik, tak z ciekawości. wnioski:
    - porównując do E-1, to trzyma się gorzej, obiektyw 18-70 to cieniak przy 14-54
    - rolki chodzą jakoś ciężko, ale to się pewnie dociera
    - wszystko odwrotnie niż w OLKU (drabinka w drugą stronę, zoom w drugą, pierścienie zamienione miejscami)
    - wizjer większy niż w E-1, można lajtowo ostrzyć manualnie
    - cholernie łatwo rozmyć tło, dobre dla maniaków portretu, ja wolę większą GO
    - szumy przy ISO800 porównywalne z E-1 przy ISO400 (w obu przypadkach wyłączone odszumianie)
    - AUTO WB nieźle dawał radę, chyba to też poprawili

na razie oglądałem JPEG'i, w weekend przejrzę NEF'y (ustawiłem zapis tego i tego).

podsumowując: udany aparat z porządnym wizjerem i szumami pod względną kontrolą. ergonomią i wykonaniem nie może jednak postać przy E-1 (ale to nie ta klasa, więc absolutnie nie porównuję).

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    D80 to obecnie jedna z lepszych propozycji na rynku. Gdyby jeszcze miał stabilizację, to byłby hicior.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    johan:

no, w dwóch punktach najkon daje ciała:
    - stabilizacja w obiektywach (więcej można przyciąć na ludziach)
    - brak czyszczenia matrycy

o zwalonych pixelach - ponoć dosyć częste w tym modelu - nie piszę, bo na pixel mapping w menu będą pewnie latami czekać.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W d85 wprowadzą stabilizację, w d90 czyszczenie matrycy, a wd95 pixel mapping
    Interes musi się kręcić, a głupi klient będzie gonił za nowościami i wykładał ciężko zarobione pieniądze.
    Może to i lepiej że Olympus nie wypuszcza co pół roku nowego body. Lepiej raz na trzy lata a dobrze
    Tylko żeby wypuścił wogóle
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII