Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 187

Wątek: Olympus - przyszlosc - nowe body

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Blady - nie zamierzałem czynić konkursu czy też wyścigu jakości szkiełsystemowych, bowiem i tak jest to już OT. Ale spróbuję odpowiedziećna Twoje pytanie.
    Pierwsze, co mi się narzuca to to, że szkła Pentaksa są o przysłonę wolniejsze.
    Wynika to z wielkości matrycy i jak pisałem, jest to niezaprzeczalna zaleta systemu 4/3 (na tej samej zasadzie szkła do np. kamer są jeszcze jeśniejsze).
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

robin102
    Gość
    Podobało mi się stwierdzenie Kaziqa . "Mówisz E-1 myślisz 14-54" ten obiektyw jest większym hitem niż te body od E-1 choć rasowo wykonane i pewnie już nikt takich nigdy nie będzie robił.
    Zapominamy tylko o madrych słowach RE , że wielu z Nas właścicielami E-1 stało sie prawie z przypadku , a raczej z nieszcześcia firmy bo sprzedawał sie kiepsko i cena zeszla do poziomu plastikowych zabawek .
    Czy to dobrze wróży dla produktu i producenta . Każdy ma innne zdanie .
    Mi się widzi porzadne amatorskie body zrobione w takim standarcie jak E300 z możliwosciami dzisiejszych konkurencyjnych aparatow. (jakość wykonania i materiał mam na myśli a nie wygląd)

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    gajos:

faktycznie drogi, ale Zuiko 7-14 to nie zabawka. ten obiektyw powinien służyć celom zarobkowym.
    jeśli jesteś dobry i focisz wnętrza, to kupujesz E-330, do tego 7-14 i po kilku dobrych fuchach sprzęt masz spłacony. po paru miechach (zależy gdzie focisz) jesteś na czysto i zarabiasz.
    potem sprzedajesz olego i kupujesz 5d i 17-40L albo cos szerszego pod FF i zarabiasz dalej z nieporownywalnie lepsza jakoscia...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    gary hehe co prawda to prawda.. nie nalezy wciskac olego do wszystkiego
    ogolne zalozenia mniejszej matrycy - mialy owocowac mniejszymi cenami sprzetu i mniejszymi obiektywami.. przy zachowaniu niezbednej jakosci. To ze wieksza matryca zawsze będzie lepsza jakosciowo - jest dosc naturalne i raczej nie ulegnie zmianie. Ale to przez analogie do malego, sredniego i duzego formatu. W wiekszosci przypadkow jakosc malego obrazka zadowalala i nie bylo sensu korzystac z niczego wiekszego. Rownie dobrze nastepnym krokiem po 5d moze byc hassenbald albo cos z jeszcze wieksza matryca.. pytanie tylko czy ta jakosc jest Tobie potrzebna.
    btw spinalem 7-14 do mojego aparaciku i chcial bym miec ten obiektyw :>

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Pytanko: czy przy założeniu że nowe body będzie miało stabilizację matrycy, możliwe jest przłącznie na stabilizowanie tylko w jednej płaszczyźnie (pionowej)? Tak jak jest to obiektywach IS i VR (Canon, Nikon). Z tego co widzę w Sony/KM i Pentaxach takiej możliwości nie ma.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    O ile sie nie myle wlasnie w plaszczyznie pionowej dziala stabilizacja.
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez deeper
    O ile sie nie myle wlasnie w plaszczyznie pionowej dziala stabilizacja.
    Chodzi mi o to, że normalnie stabilizacja działa we wszystkich płaszczyznach (w końcu aparat wykonuje minimalne ruch w każdą stronę), a do paningu potrzebna jest tylko stabilizacja w pionie, poziom MUSI być wyłączony. Tak jest w obiektywach Canona i Nikona ze stabilizacją. Canon jak dobrze pamiętam ma przełącznik ręczny, Nikon w jednym z trybów stabilizuje wszystko a w drugim automatycznie wykrywa panning i blokuje stabilizację w jednej z osi.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No tak tylko ze to nie jest stabilizacja w obiektywie tylko matrycy i dziala tylko w pionie

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez deeper
    No tak tylko ze to nie jest stabilizacja w obiektywie tylko matrycy i dziala tylko w pionie
    Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli, możesz trochę rozwinąć?

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ehh no nic, nie wazne, w kazdym razie dobrz ze jest.
    Jednego jestem ciekawy... jak dziala aparat ze stabilizacja matrycy i dodtatkowo z zalozonym stabilizowanym obiektywem