Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Matówka Katzeye

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    MLas mam taką matówkę od Andee'go (byłem królikiem doświadczalnym, przesłałem mu oryginalną matówkę ze swojego E-500 żeby mógł ją dobrze zwymiarować, z tego co wiem jestem pierwszym w kraju posiadaczem matówki z klienem do E-500 ). Muszę przyznać, że się sprawdza, ale bywają obiekty na których lepiej się ostrzy z wykorzystaniem standardowej matówki E-500. Generalnie jeśli masz na obiekcie (lub w tej samej płaszczyźnie) ostre linie, które możesz łatwo "zjechać" na klinie, to ostrzenie jest bajecznie proste. W przypadku jednak obiektów mało kontrastowych, nie posiadających wyraźnie zanznaczonych konturów, na których można łapać ostrość, nie jest już tak łatwo. Jeśli masz na prawdę jasny obiektyw do dyspozycji to nawet na standardowej matówce widać bardzo ładnie płaszczyznę ostrości (używałem Heliosa 40-2 85/1.5) w innych przypadkach lepiej się ostrzy na klinie. Oczywiście bywają skuchy i pułapki... na przykład próbowałem złapać ostrość na płocie - niby łatwe i przyjemne: obiekt kontranstowy ale..... powtarzalny innymi słowy nie wiesz, czy zrównałeś ze sobą właściwe sztachety i gdzie właściwie masz ustawioną ostrość
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    okolice Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za info. A czy ktoś może powiedzieć coś o problemach z matówką w wersji jaśniejszej przy E-1 i braku problemów z E330?
    Chyba będę zamawiał matówkę i muszę wybrać (drogo i jasno lub taniej i ciemniej). A tak swoją drogą Dempsey to czy polecasz wymianę standartowej matówki na tą od Andiego? I czy warto dodać linie złotego podziału?
    Pozdrowionka
    E-500, 14-45, 40-150 plus trochę M42

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy warto Cóż, to zależy jak dużo czasu fotografujesz z manualnymi obiektywami. Jeśli jest to znaczna część Twojej twórczości, to wówczas na pewno, jeśli jednak tylko jedno na kilkaset zdjęć jest na MF to wówczas... Niestety nie mam porównania jak wygląda ta superjasna matówka, ta którą mam jest chyba nieco jaśniejsza od standardowej matówki z E500 (ale głowy nie dam). Powiem jeszcze, że przy standardowej matówce z klinem zbliżając się do końca zakresu kita (14-45) robi się dość ciemno na środku (klin ciemnieje już dość wyraźnie) i może to nieco irytować, tak więc jaśniejsza (działająca ponoć aż do f11) powinna być przyjemniejsza w tym względzie.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    okolice Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Częściej z kitowymi, ale jak sądzę jestem dopiero na początku drogi . W tej chwili mam jeszcze Heliosa oraz 300 od fotosnajpera i właściwie chciałbym do tego ostatniego wykorzystać nową matówkę. Jeszcze się trochę się pozastanawiam przed zakupem. Dzięki za pomoc.
    E-500, 14-45, 40-150 plus trochę M42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja mam trochę szpejów M42 i prawie ich nie używam. Po pierwszej fascynacji tanimi stałkami i przejściówką z Lublina większość ludzi olewa temat. W E500 jest tak marny wizjer, że skutecznie zniechęca mnie do kombinowania z M42.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Rafał: Nie traktuj mojej odpowiedzi jako nachalnej autoreklamy, gdyż w stosunku do pracy mam z tego marne pieniądze, ale dodatkowe akcesoria należy dokupić, jeśli chce się używać M42. Albo celownik mój lub Olympusa, albo tę matówkę z klinem (choć sam nie lubię tych matówek)--pozdrawiam

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jestem szczesliwym posiadaczem celownika irka, i moim zdaniem dzieki niemu mozna spokojnie ostrzyc bez klina. Obraz jest ogromny - byc moze troche wiekszy niz w klasycznej lustrzance analogowej. Ostrzenie bez problemow, duzy obraz pomaga w kompozycji, bardzo dobrze sprawuje sie tez podglad glebi ostrosci - nareszcie cos widac.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A z jakim to sprzętem taka różnica, jeśli wolno spytać? Z okrzyku "nareszcie coś widać" wnoszę, że z którymś E-xxx
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E-1
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    konukera: Dzięki za uznanie, ale piszesz samą prawdę Obecnie celownikiem zaiteresował się redaktor z Fotopolis --chcą go opisać ...(a ja mam coraz mniej zapału do tej zabawy w produkcję...--wolę dziewczyny fotografować )