Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Dziwne zachowanie karty xD w C8080

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziwne zachowanie karty xD w C8080

Czy to normalne? Wczoraj zabrałem się do formatowania zapełnionej TIFF-ami karty xD 512Mb (aparat C8080) i w czasie dokonywania operacji, która normalnie trwa ponad 2 minuty aparat wyłączył się. Po ponownym uruchomieniu włączyłem na nowo "format", operacja - tak myślę - udała się i wszystko działa. Jednak niepokój w serduszku pozostał, bo nie rozumiem, co tak naprawdę się stało i co było tego przyczyną. Czy ktoś potrafi mi to kompetentnie wytłumaczyć? Z góry dzięki!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kiedy się wyłączył ?

Piszesz że podczas formatowania aparat sie wyłaczył. W którym momencie procesu formatowani się wyłączył (która to była sekunda) ? Daj odpowiedz to może spróbuję Ci pomóc.
    Z poważaniem
    Piotr Głęboki

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie stresuj się - niedokończonym formatem nie ma się co przejmować. Przez ponad 90% czasu aparat sprawdza kartę i sektory - samo czyszczenie odniesięń do plików w tablicy alokacii plików przebiega na samym końcu. Ja bym dla pewności zrobił jeszcze raz format ew podłączył apart do komputera i puścił jakiś program do sprawdzenia sektorów na tej karcie
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Piotrze, dzięki za chęć pomocy! Aparat wyłączył się gdzieś po 2 minutach - w chwili, gdy powinien już skończyć formatowanie.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wydaje się że problem może tkwić w karcie pamięci jakiej używasz. Prawdopodobnie miałeś błedy w formatowaniu karty (uszkodzona informacja o sektorach, ilości wolnego miejsca na dysku etc...) Spróbuj przeformatować kartę w komputerze podłaczając ją do czytnika; jeśli wszystko będzie OK to sformatuj w olku. Myślę że jeśli format w kompie będzie poprawny (możesz sprawdzić błędy na karcie scandiskiem a w XP w narzędziach dyskowych) to i olek zrobi wszystko poprawnie. Superpewność można uzyskać zapuszczając chkdsk dysku ale to już troszkę wyższa szkoła jazdy na wrotkach... jeśli chcesz wrzuć prywatnego emila to ci rozpiszę tryb postepowania. Podaj nazwę systemu operacyjnego (W98 czy XP - jeśli XP to czy legal). Chkdsk pozwoli ?Ci zobaczyć czy cała karta jest OK co może ustrzec przed zapisem plików w uszkodzonych obszarach. Pzdr Piotr

"errare humanum est" a co dopiero karta memo ?!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie mam odwagi formatować oryginalnej olympusowskiej karty xD na komputerze - stracę wówczas funkcję "panorama". Na razie wszystko funkcjonuje dobrze, zdjęć żadnych z tej karty nie straciłem, problem się nie powtarza. Może wynikał on z niezwykle długiego czasu formatowania (co jest normą) karty xD? Karty CF formatują się w moim aparacie w ciągu 3 sekund, uroda kart xD jest jaka jest... Niemniej jednak bardzo dziękuję za niezwykle kompetentną poradę - skorzystam z niej na pewno, gdy zjawisko powtórzy się. Pozdrawiam serdecznie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    NIE FORMATUJ KARTY NA KOMPIE...

olać "funkcję panoramy" - i tak nieprzydatna, ale karta może się zwalić. moim zdaniem powinieneś przejść na CF jak już zacznie brakować miejsca. taniej i pewniej (polecam SanDisk II albo Pretec).