Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 224

Wątek: Photokina 2006

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Magus:

gratulacje, sprzedasz małpki i będzie na obiektyw.

kamuń 5D + 17-40 to jakieś 13k, nie tak strasznie jak za sprzęt, który daje czyste ISO 800 i prawie czyste ISO 1600. gorzej z ostrością po rogach i kłapaniem lustra.

najciekawiej z nowych pozycji wygląda mi ten Pentax K10. duży wizjer, jasny słoik w kicie, 10MPIX daje zapas.

OLKA lubię i cenię, ale ostatnio blokuje nam możliwości. wielokrotnie można sprzątnąć coś "profesjonalistom" sprzed nosa, ale szumik nie zawsze pozwala, plakatu "żyletki" też się z tego nie zrobi.

parę lat temu dużo keszu przeleciało mi przed nosem jak miałem aparat 2 MPIX, bo byli chętni na duży format. potem historia powtórzyła się przy innej imprezie ale miałem 3 MPIX a agencja chciała zrobić kalendarz z moimi fotkami. łącznie spokojnie jakieś 2 tyśki przeszło obok a fotki zostały jako pamiątka. od tamtego czasu wolę wydać więcej i mieć zapas, tyle że nie ma czago kupić za rozsądny kesz, bo ulubiona firma szaleje i od 3 lat robi "zabawki" z jedną rolką i dziurką od klucza zamiast wizjera.

przy zaszumionych 5 MPIX można sobie radzić bo kolorystyka przednia, ale nie zawsze jest lekko. zamiast siedzieć i odszumiać, mógłbym w tym czasie robić coś innego.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Magus poważnie minimum 12MPix? 10 nie starczy?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Kaarool - nie można mieć wszystkiego albo siedzisz nad odszumianiem albo nad tweakowanie kolorów

A tak w ogóle to czy nie przesadzacie z tymi kiepskimi kolorami w Canonie i boskimi w Olympusie? Widziałem sporo zdjęć z 20D/5D i były przednie. Z drugiej strony działanie AWB w trudnych warunkach w E-500 pozostawia czasem wiele do życzenia ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    kamuń 5D + 17-40 to jakieś 13k, nie tak strasznie jak za sprzęt, który daje czyste ISO 800 i prawie czyste ISO 1600. gorzej z ostrością po rogach i kłapaniem lustra.
    akurat mialem okazje pomacac 5D wraz 24-70/2.8L oraz 70-200/2.8L
    niestety to klapanie jest glosne i rwie nieco body, ergonomia taka sobie, wykonanie od biedy zostanie, chociaz balbym sie to zabrac na wycieczke w gory (ostanio mgla konie dusila pozniej padalo, a mi sie chcialo zdjecia robic E1 )

jedyna zaleta 5D to bardzo uzyteczne wysokie ISO i ciut wieksza rozdzielczosc niz dzis "typowe" 10mpix - przyklady tutaj (rawy do samodzielnego wywolania np w Lightroomie)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    A tak w ogóle to czy nie przesadzacie z tymi kiepskimi kolorami w Canonie i boskimi w Olympusie?
    Oczywiście, że przesadzają. Ja osobiście to ściągam nasycenie z olkowych kadrów. Nie wiem, czym ludziska się tak podniecają.

PS. Lubię Olka, coraz bardziej i bardziej (staram się nie zauważać coraz niższych cen Canona 20D, Nikona D80 i tego nowego Pentaka. Po co się ma człowkiek denerwować ).

TRZA SIĘ CIESZYĆ TYM CO SIĘ MA!!!!!!!!! I NIE MARUDZIĆ!!!!
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Magus chłopie czym prędzej przeskoczysz na inny sprzet tym lepiej dla Ciebie. Prędzej go poznasz i predzej zaczniesz zarabiać. Jak masz możliwości zarabiania to nie czekaj ani chwilki. My też na tym zyskamy bo posprzedajaesz nam fanty olkowe.
    Na Boga tylko nie Kamuń . Kup sobie D200 i torbę szkieł do tego jakieś VRy i jeszcze kasy zostanie. Pierdzielić te tandetne kamunie . Idę po 3 piwo do lodówki.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    PS. Lubię Olka, coraz bardziej i bardziej (staram się nie zauważać coraz niższych cen Canona 20D, Nikona D80 i tego nowego Pentaka. Po co się ma człowkiek denerwować ).

TRZA SIĘ CIESZYĆ TYM CO SIĘ MA!!!!!!!!! I NIE MARUDZIĆ!!!!
    Dokładnie tak samo podchodzę do tego co się dzieje w światku foto Obserwując nowości jedyne co można zrobić to zdeprecjonować (uwaga - takie mądre słowo z reklamy PlusGSM ) swój świetnie działający sprzęt. Ostatnim razem kiedy to zrobiłem (ponad 3 lata temu) wyszło mi to tylko na dobre. Olałem wszelkie nowości dopóki mój stary aparat nie zaczął mi bardzo przeszkadzać i mnie ograniczać ... i widząc co się dzieje czuję, że znowu do tego dojdzie. Pewnie kupię co mam kupić z osprzętu (dopóki jestem jedi ) i znikam (będę się pewnie jedynie okazyjnie pojawiał w ocenie zdjęć ... )
    Pozdrawiam, Robert

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Na Boga tylko nie Kamuń . Kup sobie D200 i torbę szkieł do tego jakieś VRy i jeszcze kasy zostanie. Pierdzielić te tandetne kamunie . Idę po 3 piwo do lodówki.
    Robinie - to nie może być piwo ... Ty na pewno palisz jakiś dobry stuff

Ja też nie przepadam za kamuniami, ale to głównie przez wywyższających się pseudo-profesjonalistów z 350D w ręku. Fakt, ergonomia też mi nie lezy (pod tym względem nikon rulez) ale dałbym wiele, żeby 500ka miała takie użyteczne ISO jak 350D ...
    Pozdrawiam, Robert

robin102
    Gość
    350D to faken pierdaken , ale 400 to dobiero szajsidło . Bawiłem sie tym , a sprzedawca który mi go użyczył zwrócił mi uwagę żebym za mocno nie dotykał bo ślady po paznokciach zostają. Przez folie go brać czy jak.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ROBIN, błagam odłóż ten klej, bo czasami .......[/i]
    było sobie życie