Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 224

Wątek: Photokina 2006

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No dokładnie - ostatnia gadka.

"Świetne zdjęcie, jeśli masz nieinterpolowany większy niż 10mpx to biorę jesli nie to przykro mi"

Przedostatnia gadka:

"Dobra weźmiemy te zdjęcia, ale pliki musza być minimum 4000 pix na 3000 pix"

No i teraz jestem w martwym punkcie. Bo co z tego, że focę skoro już 5mpix pliki mi potencjalni nabywcy traktują jako "prevki" ;(

Widac zbyt póxno nauczyłem się robić takie foty które ktoś chce kupić, a jak juz się nauczyłem, okazało się, że sprzęt mi się "zestarzał tak", że nikt tego nie chce.

OLYMPUSIE POROSZĘ O 12 MPIX MATRYCĘ KTÓREJ JAKOŚĆ BĘDZIE TAKA JAK W E-1 5mpix - nic więcej mi nie potrzeba.

Tragedia dla mnie będzie jak na PMA okaże się, że jest następca, ale dostępny będzie od grudnia 2007.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Magus, szkieł Zuiko, to fakt, szkoda jak cholera... Ale skoro nie masz ich do czego przypiąć? Jeżeli sprzęt Cię ogranicza to IMHO nie ma co zbyt długo zwlekać. Byłoby bardzo szkoda gdyby różne okazje miały z tego powodu przejść Ci koło nosa. Nawet jeśli musisz złapać za
    Trzymam za Ciebie kciuki!
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    i to jest przykre. mi z kolei styknęłoby nawet te 5 co mam, ale nie zaszumione w takim stopniu jak obecnie. dobre 8 MPIX to marzenie, wtedy powiększenia nie straszne.

Magus:

możesz się nie doczekać jeszcze przez rok i co wtedy będzie? OLEK o nas zapomniał (robin wiedział co mówi), przez długi czas zwodzi i nie wiadomo co dalej. jak widzę, że inne sprzęty szumią 4x mniej to mnie telepie. w końcu też pewnie kupię coś z innej stajni, dla porównania i zostanie lepszy.

ciekawe jak udany będzie K10D...

robin102
    Gość
    Spoko chłopaki !!! ja jako zarozumiały techolog malkontent , czarnowidzący i w ogóle ponurak pospolity uważam ,że wypuszczenie E400 z matrycą 10MPIX to poligon doświadczalny. Sample z tej matrycy są naprawdę przyzwoite. Nie znajdzie sie ona napewno w body PROFi , ale uważam ,że wsadzą ją po modyfikacjach do jakiegoś naprwdę wypasionego body dla amatorów coś porównywalnego jak ąadra maszynka D80 tylko jeszcze ze sprzataczką i lepszym wykonaniem. Naprawdę nie dużo trzeba żeby coś takiego OLY pusćil . Tylko te skośnookie skurczybyki muszą zrozumieć ,że taki sprzet jest niezbedny. Albo niech sie nauczą polskiego i czytaja nasze forum. Jeśli nie firma przestanie mieć szanowanie. Już ludzie zaczynają E system wyprzedawać !!!
    A Magus raczej prawdziwego następcy E-1 takiego rasowego sprzętu celowanego do profesjonalistów nie bedzie , bo nie ma takiej potrzeby , bo nie ma klientów.
    Ja w każdym razie jeszcze czekam na porzadny amatorski aparat.

Możę zrzutę zrobić i Radka wyekspediować z tłumaczem do Japoni , niech im wyłoży co i jak. he he he

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Magus... chłopie, Olek to sprzęt "amatorski" - w cudzyslowiu amatorski, bo dla fotografa który robi odbitki dla ludzi, to będzie dalej sprzęt który można traktować zawodowo. Ale jak takie są wymagania, 12 Mpix, to chyba i wiosny 2007 nie starczy olkowi obserwując tempo wprowadzania sprzętu klasy TOP.

Gdybym miał do wyboru - dostawać zlecenia albo nie dostawać, to przepraszam, ale nie zastanawiałbym się do wiosny... straty zbyt duże niż potencjalne zyski. Zawsze można przecież wrócić do Olympusa i fajnych szkieł?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Albo miec dwa systemy, jeden mały poręczny, a drugi do pracy w studio
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ten dualizm systemowy jest bardzo uzasadniony, ale ja nie jestem i nie będę (chyba) nigdy zawodowym fotografem - ile kosztuje sprzęt wszyscy tu doskonale wiemy, by ubrać się w "Mamya" albo Huskiego trzeba wór kasy to odpada - przesiadka na Camunia to 20 000 na body 5D i 3 - nie najwyżeszj jakości - szkła.

A tyle kasy nie mam od ręki - wiązałoby się to z Kredytowaniem zakupu a to z KONIECZNOŚCIĄ osiagania przychodu z tego źródła.

Teraz jak coś sprzedam to ok jak nie to też ok bo robię to dla siebie, tylko i wyłącznie.

PS> Właśnie pojawiłą się częśc wyników z rajdu Olympusa - jak na tę chwilę to wygrałem 2 aparaty i książki

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Prawdopodobnie nowe body Ep1 będzie kosztowało ponad 6tys zł w Polsce . Warto zrobić sondę czy ktoś z Kolegów za taką cenę to kupi? Kto pierwszy odważny się przyzna? (zaznaczam,że ja za 6tys nie kupię--za drogo jak na moje potrzeby aktualnie)
    Ja kupię.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czy możliwe jest obecnie zbudowanie matrycy o większej rozdzielczości przy "zdrowych" pikselach w formacie 4/3?
    Wyścig szczurów już się skończył :-))) 10 MP to rozsądne optimum dla każdego (z małymi wyjątkami, choćby "stock photography"). Ile MP potrzeba zaawansowanemu amatorowi (tj. amator = nie zarabiający fotografią)?

robin102
    Gość
    ]
    Czy możliwe jest obecnie zbudowanie matrycy o większej rozdzielczości przy "zdrowych" pikselach w formacie 4/3?
    Przy współczesnym zaawansowaniu technologi przetwórstwa krzemu jest jak najbardziej możliwe . Pytaniem jest czy konstruktorzy potrafią tak zaprojektować sensor pod 4/3 aby nie generowł zbyt wysokich szumów wlłsnych i był wystarczjaco czuły. MN takiej matrycy można zmieścić i 20 milionów tylka ZA ILE !!! - to jest bardzo ważna sprawa , a nie czy się DA.