Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 224

Wątek: Photokina 2006

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Niemniej, myślę, że w Centrali Olympusa pracują bardziej łebscy przedstawiciele od marketingu niż tutaj, na tym forum.
    ktos pracuje na tym forum? acha no chyba ze narzekanie uzytkownikow na wlasne aparaty to jakas forma pracy marketingowej :?
    Ja nie narzekam! :-)))

(choć EOS 620 ma lepszy wizjer od E-1, no! ;-)

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    [...........W dzisiejszych czasach takie numery jakie odstawia aktualnie Olympus wyglądają po prostu na niemoc technologiczną.....]
    Nie, nie technologie produkcji zabawek dla nas mają, opanowaną perfekcyjnie. W firmie w Dżaponi rządzi się bezhołowie absolutne i zero rozeznania różnych rynków i ich oczekiwań.
    Choć w canoanie nie lepiej Wczoraj bawilem sie 400D matko bostka taki sam glut jak 300D marne to pocieszenie, że inni też głupieją.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nie, nie technologie produkcji zabawek dla nas mają, opanowaną perfekcyjnie. W firmie w Dżaponi rządzi się bezhołowie absolutne i zero rozeznania różnych rynków i ich oczekiwań.
    Plwam na Olympusa, ale skorzystam ze zniżek w OlyJedi - maksyma Robina. "Forum gratulujemy prowodyra w narzekaniu".

robin102
    Gość
    Łukasz, a gdzie ja PLUJE na ulubiną marke z którą zwiazany jestem od 2000 roku . Miał ktoś wczesniej cyfrowkę olka z Nas tu ??? Zawsze oly był dla mnie wyznacznikem klasy sprzętu i ponad inne firmy . Teraz im się popierdzielilo w glowach , a ja mam prawo ponarzekać bo wtopiłem już w sprzety olympusa niezły samochód. Kilka hybryd , kompakty i dwie lustrzanki . Mam prawo krytykować firme która zaczyna ZA MOJE PIENIĄDZE zbaczać z drogi za którą ją cenię.
    A ze zniżek nie korzystam bo wszystko mam jeśli coś potrzebujesz to mogę Ci odstąpić kolejke czy jak to zwał. Nie udzielam sie na forumie dla 200zl . po prostu jestem człek towarzyski , otwarty i lubię sobie pogadać . Bardzo chetnie też na jakimś plenerku bym się z WAMI WSZYSTKIMI SPOTKAŁ PRZY PIWECZKU.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Łukasz, a gdzie ja PLUJE na ulubiną marke z którą zwiazany jestem od 2000 roku .... Teraz im się popierdzielilo w glowach , a ja mam prawo ponarzekać bo wtopiłem już w sprzety olympusa niezły samochód. Kilka hybryd , kompakty i dwie lustrzanki . Mam prawo krytykować firme która zaczyna ZA MOJE PIENIĄDZE zbaczać z drogi za którą ją cenię.
    Cokolwiek zrobi Olympus, Tobie się nie podoba. Cokolwiek Olympus wypuści na rynek, Tobie się nie podoba. Jakąkolwiek makietę Olympus pokaże, Tobie ona nie odpowiada. E-400 niedobry. Niczego nie można kupić. Szumy, niekolorowo, wolno, niefajnie.

Co do Twoich pieniędzy - szczęśliwie powoli kiełkujący wolny rynek pozwala Ci się całego sprzętu pozbyć i kupić sobie Canona, który zaspokaja potrzeby swoich klientów, wypuszczając co pół roku nowy model. Pstrykacze z canonowskiej stajni tak szybko dochodzą do granic możliwości swojego sprzętu, że 6 miesięcy to jest maksimum ile mogą czekać. W przeciwnym przypadku ich zdjęcia na plgnioto będą miały ocenę poprawną, a nie wybitną.

Krzyżyk na drogę.

Cmoknijcie się wszyscy tam, gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę.

Nikt nie docenia ergonomii i solidności wykonania body, nikt nie docenia przejrzystości menu, nikt nie chwali fantastycznych szkieł, o przesłonę jaśniejszych od konkurencji i - przynajmniej jeśli chodzi o tele - krótszych o dwie długości, nikt nie chwali intuicyjnej obsługi, ani tego, że matryce w Olympusach wyciągają o 1,5EV więcej niż inne aparaty, nikt nie mówi, że te aparaty umożliwiają robienie dobrych zdjęć.

Nikt tego nie mówi, tylko ciągle wszyscy stękają.

Aha, zniżki w OlyJedi też za niskie. Kto to w ogóle widział takie niskie zniżki wprowadzać? SKANDAL!

Szlag.

Idę stąd.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Byłem, wróciłem, mam odpowiedzi na wiele pytań. Jutro wieczorem opowiem wszystko. Teraz idźcie sobie do galerii po kilka sampli z nowych obiektywów.
    https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=7

Organizacja fajna, tylko niestety nie miałem dostępu do sieci, nigdzie, ani na stoisku, ani w hotelu .

Pozdrawaim
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Temat odblokowałem. Proszę nie kontynuować batalii.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Moje główne pytanie, czy przedstawiciele Olympusa zdradzili choć jedną informację techniczną (konkretną) o następcy E1? (bo to co pisano przyprawiało mnie o mdłości--za komuny się tak mówiło, aby nic w sumie nie powiedzieć )

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No więc od czwartku do niedzieli byłem w Kolonii. Dwa dni spędziłem na targach. Naoglądałem się, nasłuchałem.
    Targi są mniejsze jak dwa lata temu. Może to z powodu przeniesienia ich do innych budynków (część starych pawilonów została rozebrana). Tak czy inaczej, wszyscy wokół twierdzili, że świat się kończy, bo Photokina się skurczyła.
    Pomijając ciekawostki, których nie da się zobaczyć w rzeczywistości (jak przystawka skanująca Seitza czy Leica R9 z cyfrową przystawką Module R) na targach nie pokazano praktycznie nic nowego.
    Na stoisku Pentaxa był do pomacania K10D (fajny). U Canona, Nikona i Sony nic ciekawego.
    Stoisko Kodaka – ogromne (połowa hali) i praktycznie puste.
    Olympus, jak wiecie, też się nie popisał. Intensywnie prezentowany był E-400, dwa nowe obiektywy kitowe (14-42 i 40-150) i dwie makiety. Makieta E1p i E1RS. Ta pierwsza, to projekt obudowy dla nowej top lustrzanki, ta druga, prototyp E1. Jak znam Japończyków, to prezentacja E1RS sugerowała, że i tak ostatecznie nowy aparat będzie zupełnie niepodobny do prototypu .
    E1p oglądany w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej jak na zdjęciach. Nie jest fotogeniczny. Na zdjęciu w galerii znajdziecie fotę E1p w porównaniu do E1 (na E1 jest założony 35mm – nie było pod ręką 50).
    Aparat będzie dzielony – grip będzie odłączalny od korpusu.
    Co do parametrów E1p – nic nie jest pewne. Matryca z zakresu 10-12 MPix (prawdopodobnie Live MOS). Ostatnim aparatem ze stajni Olympusa z matrycą Kodaka jest E400.
    Na zdjęciu w galerii pokazałem wystający z korpusu LCD. Wydaje się, że będzie odchylany (w E1RS też był odchylany wizjer). Prezentacja aparatu wczesną wiosną.

W trakcie targów dotknąłem też sporej ilości szkiełek 4/3. Nie udało mi się tylko wydobyć z gabloty Leicy 25 mm.
    Fajne są Sigmy 24mm, 30mm. 300-800 to porażka – nie wiem jak można się posługiwać tak długim szkłem – nawet na statywie sprawiało kosmiczne problemy przy kadrowaniu,
    Leica 14-50 OIS jest niesłychanie lekka (połowa wagi 14-54?). Na stoisku spowodowałem spore zamieszanie. Po przykręceniu do Leicy 4/3 Zuiko 14-54 poprosiłem o instruktaż, jak zmieniać przysłonę… 14-50 ma pierścień przysłon, Zuiko nie. Pan prezenter 10 minut spędził na poszukiwaniu tak wydawało by się prostej funkcji. W końcu znalazł . Leica i Panasonic trzymają się gorzej od E330. Oldskulowy wygląd to za mało.

Poznałem szefową produktów dSLR w Oly Europa Claudie Bähr. Zgodziła się poświęcić czas by odpowiedzieć na Wasze pytania.
    Nie na wszystkie pytania otrzymałem odpowiedzi, nie wszystkie odpowiedzi mogę opublikować.
    Krytyczne
    Kod:
    Stabilizacja obrazu, oprogramowanie (celebrity plus, cra3y)

Czy w związku z pojawieniem się w Systemie 4/3 stabilizacji w obiektywie Leica, firma Olympus będzie wprowadzała stabilizację w body (KM, Sony, Pentax, Samsung), czy jednak będzie ona w obiektywach (Canon, Nikon, Leica)? Jeżeli będzie ona w obiektywach to czy istniejąca linia obiektywów Zuiko Digital zostanie częściowo zastąpiona czy będzie stworzona równoległa linia obiektywów ze stabilizacją (Canon)?

Czy Olympus stworzy oprogramowanie kompatybilne z systemami Linux?

Czy zostanie zmieniony koszmarny workflow Olympus Studio na bardziej wygodny, stosowany np w RSE, Adobe Lightroom. W obecnym stanie, mimo, ze program oferuje wysokiej jakosci obrobke plikow raw, jest tragiczny pod wzgledem ergonomii (interfejs oraz szybkosc dzialania)
    Stabilizacja – rozważa się wprowadzenie stabilizacji do korpusu (E1p), pewności – jak we wszystkich związanych z E1p tematach nie ma.
    Linux – to pytanie jest dziewicze. Nikt nigdy nie zadał takiego pytania. O temacie można więc zapomnieć.

Kod:
    Obiektywy stałoogniskowe (cra3y)

Brak tanich i dobrych o niewielkich gabarytach (idealnych do nowego E-400) oraz droższych i bardzo dobrych (do pro body) obiektywów stałoogniskowych z dolnego zakresu np.: odpowiednika 50mm f1.4 (lub f1.8) konkurencji, czyli ZD 25/2 lub podobne - jedna wersja wykonana standardowo, z przystępną ceną, druga wersja wykonana profesjonalnie (szczelna, jaśniejsza) z ceną nie odbiegającą w górę od odpowiedników z konkurencyjnych systemów (Canon/Nikon)
    Problem jest znany, dużo użytkowników występuje z podobnymi postulatami. Firma pracuje nad stałkami. Na 25mm plastic/fantastic w cenie poniżej 100$ nie ma co jednak liczyć.
    Kod:
    Ścieżka rozwoju - Mid body (Dempsey)

Moim zdaniem firma powinna rozszerzyć ofertę swoich lustrzanek o modele pasujące w pośrednie segmenty rynku. Skoro mamy już parę entry-level oraz pro (zakładam, że wkrótce pojawi się następca E-1) to dlaczego nie ma nic pośrodku skali  Jakiś E30/40/50 itp. 
    Konkurenci mają w miarę jasno określone ścieżki rozwoju dla fotoamatora, co może sprzyjać decyzjom zakupowym (coś w stylu: kupię D50 jak mi się spodoba, to może D80 albo 200 a później jak wygram w totka to D2H z kompletem profi szkiełek  )
    Nie mogę wam napisać wszystkiego co usłyszałem w tej kwestii. Olympus jest świadomy tego, że bazowanie na tych samych technologiach i segmentacja rynku to dziś podstawa. Nie zdziwił bym się, gdyby w niedalekiej przyszłości została przedstawiona konkretna strategia dotycząca trzech poziomów jakości i ceny (podobnie jak w obiektywach).
    Kod:
    AF + ISO (Baltazar, Magus):

Dlaczego w DSLR Olympusa wciąż jest jedynie 3 -punktowy autofocus? Konkurencja dysponuje  5- i 9-punktowymi systemami AF. Kiedy Olympus ma zamiar zmienić coś w tej kwestii?
    Ogólnie wiadomo, że Olympus ma wielokrotnie gorszy AF niż konkurencyjny nikon, chodzi nie tylko o szybkość działania ale i dokładność przy słabym świetle.
    Flagowy E-1 nawet z jasnymi obiektywami f2 przy słabym świetle nie radzi sobie.a
    Czy Olympus prowadzi prace rozwojowe systemu AF, które zbliżą nas do konkurencyjnego Nikona i czy nowy model flagowy, o ile się ukaże, będzie miał kilka czujników krzyżowych? 

Co ze stosunkowo wysokim poziomem szumów przy ISO 800 i wyżej? Kiedy ten mankament zostanie poprawiony?
    Nie wiadomo jaki będzie system AF w E1p. Inżynierowie pracują nad tym problemem (jest świadomość wagi problemu).
    Kod:
    Szkła (RobertW3D, cra3y, celebrity plus):

Prośba o wprowadzenie większej ilości szkieł amatorskich / semi-pro - np. 50F2 lub 50F2.8 ale bez uszczelnienia - dzięki temu jakość będzie rozsądna a cena bardziej przystępna dla amatora.
    Nie było konkretnej odpowiedzi. O stałki prosi sporo użyszkodników.
    Ważne
    Kod:
    strategia firmy, cykl produktów, dystrybucja PL (blady, cra3y, robin102)

Czy firma Olympus ma strategię poprawy dystrybucji swoich wyrobów tak, aby 
    klient zdecydowany na zakup akcesoriów nie musiał czekać 2-3 tyg na 
    realizację zamówionego elementu do e-systemu?
    Sposób dystrybucji ulega właśnie zmianie. Czekanie 2-3 tygodnie na sprzęt niedostępny w Polsce, to normalna sprawa – tyle trwa procedura ściągnięcia „fantów” z magazynu centralnego.
    Kod:
    Dlaczego proces opracowywania produktów (DSLR konkretnie) nie ma charakteru cyklicznego (jak np u Canona), niezależnie, czy uda sie opracować coś przełomowego. Ustanawiając np 18-24 miesieczny cykl wypuszczania nowego body z usprawnieniami (szczególnie likwidacją jakis nonsensów np.: 4x powiekszenie w E1, czy dodanie histogramu w podglądzie po zrobieniu zdjęcia), użytkownicy mieliby pewność, ze system sie rozwija i mają na co liczyć w przyszłości, jeżeli chodzi o Pro, Mid, czy Entry body. Tak to pojawiają sie różne i dziwne niedomówienia, niespełnione oczekiwania co przekłada się na niezadowolenie i zniechęcenie obecnych użytkowników jak i potencjalnych nabywców elementów systemu 4/3.
    Pisałem wyżej, to prawdopodobnie się zmieni.
    Kod:
    Oby się OP dogadal z Foto Jokerem i znów żeby były w tej sieci sprzęty olka . Bo tam miłe chlopaki pracują i wiedze mają znacznie wyższą niż np w MM. Osobiscie też do sprzetów olympusa nic nie cierpią .
    To jak pewnie zgadujesz nie jest problem filozoficzny.
    Kod:
    Dystrybucja, USB, Wizjer (KaarooL)

1. dystrybucja w PL kuleje: odbudować relacje z FOTOJOKER'em i to na wczoraj.
    To jak pewnie zgadujesz nie jest problem filozoficzny.
    Kod:
    2. czemu zapomniano o istnieniu USB 2.0 HI SPEED? konkurencja w małpkach za 600 pln daje pełne USB bez łaski a OLYMPUS w aparatach po 3000 pln daje wolny port USB
    USB 2 jest „priorytetem”.
    Kod:
    3. czy firma skończy z miniaturyzacją wizjerów? jedynym aparatem pozwalającym na MF jest E-1 a i tutaj nie ma 100% pewności czy trafiliśmy, bo ekran LCD ma niską rozdzielczość i nie doczekaliśmy się powiększania zdjęć powyżej 4x...
    (Uwaga moja) – chyba droga jaką zmierza Olek to Live View.
    Kod:
    4. czy jest jakakolwiek szansa na automatyczny histogram po zrobieniu fotki w nowych lustrach? nie muszę dodawać, że byłby to również miły prezent dla twardych posiadaczy E-1 (rozbudowa firmware o histogram po pstryknięciu).
    Nie sądzę.
    Kod:
    Czy Olympus stworzy nowy roadmap dla obiektywów ZD? Czy istnieje jakaś strategia i wcześniejsze konstrukcje będą zastępowane nowszymi? Czy Olympus planuje w swoich obiektywach silniki na wzór Canon UMS? Czy nadal będzie podział na Standard, Profi i Top? Czy możemy liczyć na odpowiednik 35-100 w wersji Standard lub Profi (F2.8-3.5)?
    Nic o USM nie dowiedziałem się.
    Kod:
    Format plików raw (skow + cra3y)

Olympus powinien udostępnić pełną specyfikację formatu ORF by inne firmy lub programiści mogli lepiej przystosować swoje oprogramowanie do współpracy z aparatami olympusa. Poza tym świat nie kończy się na Windowsie i Intelu.

Innym rozwiązaniem jest dodanie formatu DNG wprost z aparatu (tak jak uczynił to Pentax)
    Odpowiedź jest wyżej – nie ma zapotrzebowania masowego na Linuxa. OM i OS są na PC i Maca. Jest SDK, które za niewielkie pieniądze można nabyć i używać aparatów Olympusa we własnych implementacjach.
    Kod:
    Standard gniazd i wtyczek + akcesoria(skow)

Nie stosować dziwnych i nietypowych wtyczek. 
    Przykłady: 
    - wtyczka do zasilacza 6V (żółta) do kompaktów; rzadko spotykana. 
    - wtyczka do zasilacza do E-300 (9V) i innych - wybryk natury 
    - wtyczka od wężyka spustowego E-1, E-300(+grip) też jakieś dziwactwo 
    - wtyczka do E-500 do USB i czagoś tam jeszcze

- rozsądana polityka cenowa za akcesoria. 
    np. wężyk spustowy do E-1 za ok. 300-400 zł (wtyczka, kabelek i dwa przyciski w zbyt dużej obudowie) lub grip+aku+ładowarka do E-1 za ok 2500 zł To absurd!
    Pytania o wtyczki nie zrozumiano .

Kod:
    Sprawa instrukcji obsługi (Tadeusz Jankowski)

Dużo osób narzeka na bardzo sformalizowany i suchy język instrukcji obsługi aparatów. Są to właściwie nie instrukcje, ale kodeksy prawa cywilnego. Czy firma obawia się, ze ocieplenie tekstu i jego rozwinięcie i osadzenie w rzeczywistosci moze podwazyć zaufanie do niej lub wprowadzić jakies kłopoty prawne wynikające z kontaktu malo inteligentnego czytelnika, a co gorsza złosliwego, z takim tekstem?
    Tekst jest tłumaczony automatycznie. Zmiana treści pociągnęła by zbyt duże koszta.

Kod:
    Nośniki pamięci - karty XD

Czy Olympus może rozważyć obniżenie ceny kart pamięci xD? Dzisiaj sa one niezwykle drogie. Moim zdaniem zysk od wyższej znacznie ceny nie jest rekompensowany przez straty moralne, jeśli chodzi o opinię o firmie i odpycha jakąś grupę amatorów od nabycia aparatów na te karty.
    Tu wiele zależy od rynku. Ceny kart uległy w ostatnich dniach obniżce.
    Kod:
    Wizjer (OVF) (Baltazar)

W wizjerach aparatów E-300/E-500/E-330 brakuje ciągle wyświetlanej informacji o aktualnej czułości ISO. Czy Olympus planuje modyfikację rozmieszczenia informacji w wizjerze?
    Problem zgłosiłem. Długo musiałem tłumaczyć, po co.
    Kod:
    5. Jakie jest uzasadnienie dla produkcji słabej jakości obiektywów typu 
    17.5-45? Czy produkując słabej jakości i najtańszy kitowy obiektyw firma 
    analizuje ew. straty spowodowane złą opinią o marce i jej wyrobach?
    Ten obiektyw jest dodawany do zestawu SE (bez akumulatora). Kit przeznaczony jest dla posiadaczy np. E1, jako aparat zapasowy.
    Kod:
    Opcja Auto ISO w trybach M, A, P. (herman) 

Gdy ustawimy wartość ISO na Auto, to w żadnym z tych trybów ISO nie zmieni się podczas robienia zdjęcia. Np w sytuacji, gdy mamy tryb M z ustawionymi parametrami czasu i przesłony a jest zagrożenie, że zdjęcie wyjdzie za ciemne, to ISO powinno automatycznie zostać podniesione. Do poprawnego dzialania powinny byc mozliwe do ustawienia dwa parametry: minimalny, bezpieczny czas migawki oraz zakres ISO, po jakich ma poruszac sie automat AutoISO
    Przekazałem.
    Kod:
    Możliwość pomijania SSWF przy starcie, OVF, Grip a Low Body (Rafał Czarny) 

Mankamentem E500 (największym) jest nikczemnej wielkości wizjer. Oby Olek nie powtórzył tego błędu w przyszłości. 

Brak gripa w amatorskich modelach. Tego też nie rozumiem. Przecież na takim gripie na pewno może OLympus zarobić, więc czego tego nie robi (w E500, E330, E400)? 

Odkurzacz niech uruchamia się przy wyłączaniu aparatu, a nie odwrotnie (jak w E500) bo to niepotrzebnie opuźnia start (lepiej byłoby możliwe pominięcie go przy starcie naciskając spust migawki - cra3y).
    Przekazałem.
    Kod:
    dlaczego tego nie ma w lusterkach... (RE)

COMPARE & SHOOT
    Ostatnie cztery wykonane zdjęcia są wyświetlone z lewej strony. Możesz wykonywać dalsze
    zdjęcia, porównując zdjęcia wykonane wcześniej.
    Gdy wykonujesz nowe zdjęcie, przesuwa się ono w lewy górny róg ekranu, podczas gdy cztery
    ramki zdjęć przesuwają się kolejno na dół, a najniższe zdjęcie znika.
    Nowa funkcja w małpkach – może w przyszłości będzie też w lustrzankach.

Od siebie dorzuciłem idee wyświetlania tylko licznika zdjęć i wartości ekspozycji na paseczku u dołu LCD, pozostawiając 4/5 LCD „czarnego”. To może być wygodne przy korzystaniu z OVF, idee pakowania w nowe matówki lupy nastawczej.

Całość rozmowy po przetłumaczeniu na angielski wyślę do Claudii, może zrobi z tego użytek.

Na koniec istotna uwaga. Na dziś mamy w linii dwa modele lustrzanek Olympusa: E330 i E400. Jak ktoś przymierza się do E500, warto się sprężyć. Aparaty są jeszcze w niektórych sklepach. Bieżąca produkcja trafiać będzie jednak głównie do Ameryki (gdzie nie będzie E400).

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar WG
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    (Uwaga moja) – chyba droga jaką zmierza Olek to Live View.
    Czyli ma się rozumieć, że Olympus teoretycznie może nas uszczęśliwić nową cudowną wersją
    podglądu na lcd zamiast dopracowanego wizjera?

Tak, czy inaczej z Twojej relacji RE wynika, że w Olympusie się dzieje...tylko, że
    jest to próba dobicia do rozsądnych standardów w prezentowanej ofercie (USB2.0, AF).
    Oby inżynierowie się sprężyli do wczesnej wiosny ... nie za mało czasu?