Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 89

Wątek: Sigma 50-500 - w praniu

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Głowica do 50-500

Skoro wątek nam ożył to ja się tez dokleję. Pytanie do posiadaczy Bigmy - jaką głowicę stosujecie w statywie? Mam Manfrotto 804RC2 i problem z płynnym kadrowaniem
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar alastor
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Szybkość ostrzenia Sigmy 50-500 z E-3

Czy możecie podzielić się uwagami na temat szybkości zestawu E-3 i S 50-500. Czy jest jakikolwiek sens kupowania tego obiektywu z myślą o pokazach lotniczych ? Dzięki za pomoc.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Po Krakowskim Pikniku Lotniczym chyba mogę. Jeśli fotki nieruchomych samolotów na płycie to polecam ale z podparcia (jedna lub trzy nogi) jeśli w locie - niespecjalnie, wyszło mi może z 10% zdjęć może mniej. Z ręki przy dużych ogniskowych jest problem z utrzymaniem obiektu w kadrze na czas załapania AF. Być może wymaga to wprawy, byc może sterydów. Na razie mam za sobą jedn pokaz i przy następnym sam będę się zastanawiał czy 50-200 czy 50-200.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Być może wymaga to wprawy, byc może sterydów. Na razie mam za sobą jedn pokaz i przy następnym sam będę się zastanawiał czy 50-200 czy 50-200.
    Heh, czy to specjalnie napisane, czy może freudowskie przejęzyczenie?

ps. Moim zdaniem ten obiektyw nie nadaje się do jakichkolwiek sensownych zastosowań praktycznych, choć może wzbudzać westchnienia nieobeznanych pań.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Nie wiem czy freudowskie ale na pewno przejezyczenie - 50-200 czy 50-500 of course miało być. A co do sensownych zastosowań to IMHO nie jest aż tak źle.

| OlyJedi Awatar alastor
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dzięki za opinie Panowie.

| OlyJedi Awatar Slawec
    Mieszka w
    Beskid Niski
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG APO HSM RF

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógł by się podzielić swoim doświadczeniem odnośnie : Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG APO HSM RF plus (np.) Olek e-30.

Obecnie posiadam ,,nasz" 70-300 a przydało by się coś dłuższego (próbowałem do 70-300 dodać telekonwerter x2, ale brak AF-u i ogólne ciemności sprawiły że zrezygnowałem z tego zestawu).

międzyczasie doszukałem się tego testu :http://www.olympusclub.pl/olypedia/i..._APO_EX_DG_HSM

zdecydowanie rozjaśnia sprawę, nie mniej jednak będę wdzięczny za Wasze opinie....
    Ostatnio edytowane przez Slawec ; 23.02.10 o 22:26

| OlyJedi Awatar Slawec
    Mieszka w
    Beskid Niski
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    ...dziękuje za przekierowanie do już istniejącego wątku (nie znalazłam go wcześniej), który szybko mnie oświecił w temacie

Awatar Gaudama
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Mam ten obiektyw od pewnego czasu. Dopinam do niego E-330.
    Sprzę pracuje właściwie bez zarzutu, a jeżeli są jakieś problemy, to wynikają one raczej z niedoskonałości body. Najlepiej rysuje na przysłonie 8 i 11. Ma dość typową wadę długich obiektywów, to znaczy podniesiony do góry, zsuwa się pod własnym ciężarem a opuszczony w dół, rozsuwa. Można go zablokować, ale tylko na ogniskowej 50mm. Obiektyw ma wygodny uchwyt do trzymania w ręce. Jednak manewrowanie tym obiektywem jest trudne i jeśli ktoś ma zamiar używać go z krótszymi ogniskowymi, to niech postara się raczej o coś mniejszego. Krótsze ogniskowe to raczej zbytek i coś "na wszelki wypadek" Tylne ostrzenie powoduje że AF działa szybko, ale jeśli w trakcie ostrzenia na tle bez szczegółów (np niebo) zgubi motyw, zjeżdża na dystans minimalny i staje. W czasie fotografowania ptaka w locie jest to spora udręka. Radzę sobie z tym w ten sposób że cały czas trzymam za pierścień ręcznego ostrzenia i jeśli zaistnieje wzmiankowana sytuacja podostrzam ręcznie. Zakładałem do niego EXtension Tube EX-25. Makro w ten sposób zrobione jest znakomite. Można je robić z dość dużej odległości. Nie wiem co jeszcze napisać, najlepiej jeśli zapytasz. Mogę również wysłać kilka fot.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Jeszcze jedno: mocuję go do statywu Manfrotto 290B z głowicą 141RC. Muszę naprawdę mocno dokręcać śruby przy głowicy, a i tak, przy maksymalnej ogniskowej, obiektyw powolutku opada.
    Ostatnio edytowane przez Gaudama ; 24.02.10 o 13:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gaudama Zobacz posta
    Zakładałem do niego EXtension Tube EX-25. Makro w ten sposób zrobione jest znakomite. Można je robić z dość dużej odległości. Nie wiem co jeszcze napisać, najlepiej jeśli zapytasz. Mogę również wysłać kilka fot.
    Można prosić o przykład takiego makro z opisanej przez Ciebie konfiguracji sprztowej ? - dzięki
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||