Skoro wątek nam ożył to ja się tez dokleję. Pytanie do posiadaczy Bigmy - jaką głowicę stosujecie w statywie? Mam Manfrotto 804RC2 i problem z płynnym kadrowaniem![]()
Skoro wątek nam ożył to ja się tez dokleję. Pytanie do posiadaczy Bigmy - jaką głowicę stosujecie w statywie? Mam Manfrotto 804RC2 i problem z płynnym kadrowaniem![]()
The question is: What is a Mahna Mahna?
Czy możecie podzielić się uwagami na temat szybkości zestawu E-3 i S 50-500. Czy jest jakikolwiek sens kupowania tego obiektywu z myślą o pokazach lotniczych ? Dzięki za pomoc.
Po Krakowskim Pikniku Lotniczym chyba mogę. Jeśli fotki nieruchomych samolotów na płycie to polecam ale z podparcia (jedna lub trzy nogi) jeśli w locie - niespecjalnie, wyszło mi może z 10% zdjęć może mniej. Z ręki przy dużych ogniskowych jest problem z utrzymaniem obiektu w kadrze na czas załapania AF. Być może wymaga to wprawy, byc może sterydów. Na razie mam za sobą jedn pokaz i przy następnym sam będę się zastanawiał czy 50-200 czy 50-200.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Nie wiem czy freudowskie ale na pewno przejezyczenie - 50-200 czy 50-500 of course miało być. A co do sensownych zastosowań to IMHO nie jest aż tak źle.
Dzięki za opinie Panowie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógł by się podzielić swoim doświadczeniem odnośnie : Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG APO HSM RF plus (np.) Olek e-30.
Obecnie posiadam ,,nasz" 70-300 a przydało by się coś dłuższego (próbowałem do 70-300 dodać telekonwerter x2, ale brak AF-u i ogólne ciemności sprawiły że zrezygnowałem z tego zestawu).
międzyczasie doszukałem się tego testu :http://www.olympusclub.pl/olypedia/i..._APO_EX_DG_HSM
zdecydowanie rozjaśnia sprawę, nie mniej jednak będę wdzięczny za Wasze opinie....
Ostatnio edytowane przez Slawec ; 23.02.10 o 22:26
...dziękuje za przekierowanie do już istniejącego wątku (nie znalazłam go wcześniej), który szybko mnie oświecił w temacie![]()
Mam ten obiektyw od pewnego czasu. Dopinam do niego E-330.
Sprzę pracuje właściwie bez zarzutu, a jeżeli są jakieś problemy, to wynikają one raczej z niedoskonałości body. Najlepiej rysuje na przysłonie 8 i 11. Ma dość typową wadę długich obiektywów, to znaczy podniesiony do góry, zsuwa się pod własnym ciężarem a opuszczony w dół, rozsuwa. Można go zablokować, ale tylko na ogniskowej 50mm. Obiektyw ma wygodny uchwyt do trzymania w ręce. Jednak manewrowanie tym obiektywem jest trudne i jeśli ktoś ma zamiar używać go z krótszymi ogniskowymi, to niech postara się raczej o coś mniejszego. Krótsze ogniskowe to raczej zbytek i coś "na wszelki wypadek" Tylne ostrzenie powoduje że AF działa szybko, ale jeśli w trakcie ostrzenia na tle bez szczegółów (np niebo) zgubi motyw, zjeżdża na dystans minimalny i staje. W czasie fotografowania ptaka w locie jest to spora udręka. Radzę sobie z tym w ten sposób że cały czas trzymam za pierścień ręcznego ostrzenia i jeśli zaistnieje wzmiankowana sytuacja podostrzam ręcznie. Zakładałem do niego EXtension Tube EX-25. Makro w ten sposób zrobione jest znakomite. Można je robić z dość dużej odległości. Nie wiem co jeszcze napisać, najlepiej jeśli zapytasz. Mogę również wysłać kilka fot.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze jedno: mocuję go do statywu Manfrotto 290B z głowicą 141RC. Muszę naprawdę mocno dokręcać śruby przy głowicy, a i tak, przy maksymalnej ogniskowej, obiektyw powolutku opada.
Ostatnio edytowane przez Gaudama ; 24.02.10 o 13:03 Powód: Automatyczne scalenie postów
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||