Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 115

Wątek: FUJI S5Pro + pierwsze sample

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Ja akurat używam do RAW'ów z Fuji S3 pro oprogramowania HU-SV2 v3.1k i efekty są znacznie lepsze niz z ACR praktycznie pod każdym względem.
    przepal prosze zdjecie o 2EV lub znajdz scene (latem) gdzie bedziesz potrzebowal cieni i swiatel (tu sie klania mniejszy pixel) - HU-SV2 niestety wymieka

po drugie, bardzo kiepsko radzi sobie z drobnymi detalami w iso 400 lub wyzej (robi jednolite plamy w miejscach, gdzie jest drobna fakturka), s7raw i ACR lub lightroom znacznie lepiej sobie z tym radza
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Ja akurat używam do RAW'ów z Fuji S3 pro oprogramowania HU-SV2 v3.1k i efekty są znacznie lepsze niz z ACR praktycznie pod każdym względem.
    przepal prosze zdjecie o 2EV lub znajdz scene (latem) gdzie bedziesz potrzebowal cieni i swiatel (tu sie klania mniejszy pixel) - HU-SV2 niestety wymieka

po drugie, bardzo kiepsko radzi sobie z drobnymi detalami w iso 400 lub wyzej (robi jednolite plamy w miejscach, gdzie jest drobna fakturka), s7raw i ACR lub lightroom znacznie lepiej sobie z tym radza
    Właśnie przed chwilą obrobilem zdjęcia wykonane w zachmurzony dzień, ale przebłyskami słońca - kościół pod swiatło, naświetlone celowo żle - jedno na niebo - kościół niedoświetlony o ok. 2EV (1/250s f=8 IS0100), drugie naświetlone na kościół - niebo prześwietlone o ok. 2EV (1/125s, f=5,6 ISO100).
    W obu przypadkach zdjecia "wywolane" HU-SV2 z uzyciem 400% "dynamic range" mają znacznie więcej szczegółów zarówno w światłach jak i cieniach, oraz duzo mniej szumów niz w ACR. W zasadzie obydwa zdjecia po skorygowaniu prześwietlenia i niedoświetlenia z oprogramowania Fuji wyglądaja prawie identycznie, nie da się tego niestety powiedzieć o zdjeciach z ACR - w jednym przypadku brakuje ewidentnie cieni, w drugim swiatel.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    nie badz goloslowny i wystaw tego rawa - daj mi i innym szanse popastwic sie nad nim

najlepiej wystaw tez obrobionego jpga przez Ciebie - chetnie zobacze ta "niemoc" ACR w moim wykonaniu
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podaj mi na PW adres to Ci wyślę na płytce - one maja po 25MB.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie piszę o niemocy ACR - bo dziala nieźle, ale HU lepiej.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wrzuc poprzez ftp na adres w podpisie (login: fotki, haslo: fotki)

powiesze dla potomnych oraz dla tych, ktorzy beda sie chcieli wprawiac w wyciaganie z cieni i/lub odzyskiwanie z przepalow z rawow z tego aparatu
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RAW (RAF) wysłałem.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    na szybkiego, przed snem zrobilem cos takiego

http://www.cheapfilehost.com/file.ph...a6714d833b24a1

powyciagalem z cieni i zostawilem nieduzy kontrast (nie przepadam za smolistymi cieniami i wyjaranymi swiatlami)

kolej na Ciebie, powies obrobione przez HU

PS: zdjecie bylo minimalnie ostrzone (suwaczek w ACR z domyslnych 25 przesuniety na 35) - zdjecie ma 12 mpix, mimo, ze ACR proponowal 6mpix, zmienilem na 12 (HU domyslnie proponuje 12, stad "dostosowalem sie")

EDIT:
    prosze wystaw ten z przepalonymi swiatlami, rowniez chcialbym sie nad nim popastwic

EDIT2:
    sciagnalem wersje "demo" Hyper Utility v2 p3.1 i obrobilem sam, wynik ponizej:
    http://www.cheapfilehost.com/file.ph...744b17dbc055dd

wszystkie suwaczki jakosci byly ustawione na najwyzsza jakosc, zobacz, co sie stalo z trawa oraz z drobna fakturka dachu oraz gdzieniegdzie cegly, ostrosc nie ruszalem (byla na STD, z ACR musialem ciut doostrzyc, zeby bylo fair)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przeslę wieczorem - w chwili obecnej nie mam mozliwości.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdjęcie obrobione HU-SV2:
    http://www.cheapfilehost.com/file.ph...85c60e534303a9
    Przy konwertowaniu za pomocą HU-SV2 popelniasz zasadniczy błąd - w dobrej wierze ustawiasz w preferencjach programu High lub Super High Quality Image Conwersion, a należy High Speed Conversion. Ustawienie High(Super) Quality nie oznacza w dosłownym znaczeniu wysokiej jakości, ale zastosowanie odszumiacza, ktory w znaczny sposób redukuje szumy(według Fuji poprawia jakość) , ale nie bez wpływu na szczegółowość obrazu.
    Porównaj teraz cienie i swiatla zdjęć z HU-SV2 (z mojej konwersji) i ACR(Twoje).
    Zwróć też uwagę np na ławki u dołu zdjęcia.
    Pozdrawiam:
    Andrzej