program, ktory lyka oba rawy, wywolywane z takimi samymi ustawieniami np.: dcraw czy adobe acrZamieszczone przez skow
PS: norman koren w imatescie wlasnie uzywa dcraw, zgadnijcie dlaczego ..
program, ktory lyka oba rawy, wywolywane z takimi samymi ustawieniami np.: dcraw czy adobe acrZamieszczone przez skow
PS: norman koren w imatescie wlasnie uzywa dcraw, zgadnijcie dlaczego ..
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Wtrącę swoje "trzy grosze" - dlaczego JPG jest nieadekwatny? Bo wpływ na niego mają głównie algorytmy zapodane w aparacie. Dla przykładu Olki mają standardowo bardzo delikatnie ustawione wyostrzanie. W amatorskich puszkach standard to zazwyczaj ostry sharpeing! Dodatkowo w części aparatów dostępna jest redukcja szumów, inne mają ją ustawioną na stale.Zamieszczone przez skow
Jedyny sposób, to RAW i wołanie z tymi samymi parametrami w tym samym standardowym programie do RAW'ów (Camera RAW adobiego). Fakt, ze po części również to nie jest adekwatne, bo ... program traktuje różnie rawy z różnych aparatów, ale i tak jest to różnica mniejsza niż w JPGACH.
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
nie wiem jak adobe acr, ale przejrzalem kod zrodlowy dcrawa i program traktuje rawy identycznie - przy wywolywaniu programu wybierasz metode demozaikowania (np AHD) - jedynie co dobierane jest dla kazdego aparatu osobno to punkty chromatyczne dla balansu bieli (odniesienie) - wiec do pomiaru rozdzielczosci jest jak znalazlZamieszczone przez kapir
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Jak w Szwejku: kazdemu choremu lewatywęZamieszczone przez cra3y
Dcraw może służyć ale tak jak wspomniałeś wyłącznie do pomiaru rozdzielczości i niczego więcej (chyba że porównywać RAWy tego samego producenta np ORFy z E-1 do tych z E-400)
Dopóki wszyscy producenci nie przesiadą się na np DNG to bardziej szczegółowe pomiary za pomocą dcraw lub innego programu nie mają sensu.
>> Wtrącę swoje "trzy grosze" - dlaczego JPG jest nieadekwatny? Bo wpływ na niego mają głównie algorytmy zapodane w aparacie.
W końcu to tes aparatów
>> Dla przykładu Olki mają standardowo bardzo delikatnie ustawione wyostrzanie.
Nie łudź się. Nawet jak zjedziesz na minimum to wyostrzanie zawsze będzie
>> ... program traktuje różnie rawy z różnych aparatów, ale i tak jest to różnica mniejsza niż w JPGACH.
Albo traktuje tak samo rzeczy, które są tak różne.
Według mnie to producent aparatu wie najlepiej jak wywołać RAW aby było najlepiej.
PS. Wiele osób zachwyca się kolorami z Olympusów. Moje pytanie jest takie: czy zachwycacie sie nimi także wywołując ORFy np dcraw lub innym nie firmowym?
tak? wywolaj sobie cokolwiek z np fuji S3 pro (rawy masz u mnie na stronie, adres w podpisie)Zamieszczone przez skow
wywolaj Hyper Utility (oprogramowanie fuji) oraz ACR - zdziwisz sie mocno
tak, wykalibrowalem sobie ACR, ze uzyskuje takie kolory, jakie mialem w OlyStudio - brakowalo mi suwaczka Apicala, ale kupilem sobie pluginek ShadowIlluminator Pro i mam to co chcialem bez potwornego uzerania sie z Olympus Studio (jest koszmarnie upierdliwy i powolny)Zamieszczone przez skow
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Zamieszczone przez cra3y
Mowa była o kompaktach i konkretnie o F30, które nie ma raw.![]()
Pozdrówka
Nie zdziwię się bo nie wywołam.Zamieszczone przez cra3y
S3 jest trochę nie typowym aparatem (a raczej jego matryca).
Najlepiej by było gdyby producenci udostępniali specyfikacje swoich formatów.
to nie ma znaczenia - liczy sie doswiadczenie w obrobce obrazu, a adobe np takie ma - d.coffin tez (dcraw), zwlaszcza, ze wpomogl sie praca na temat AHDZamieszczone przez skow
http://users.tkk.fi/~stanhua/rawcomp/
d.coffin robi to za friko, pewnie uzyskiwalby o wiele lepsze rezultaty, gdyby mial kase na badania/rozwoj
ot to! do tego dazy organizacja OpenRaw - mam nadzieje, ze w koncu doczekamy sie "kodu zrodlowego" rawow roznych producentow i/lub przejscie na dng lub inny, wspolny format (np. zeby nie byc zaleznym od adobe)Zamieszczone przez skow
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Ja akurat używam do RAW'ów z Fuji S3 pro oprogramowania HU-SV2 v3.1k i efekty są znacznie lepsze niz z ACR praktycznie pod każdym względem.Zamieszczone przez cra3y
Pozdrawiam:
Andrzej