Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: E-1 zwolnił?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    36ciu nie zrobię bo robi 12 w jednej serii
    ale zrobię pełną serię i zobaczę jakie są czasy pierwszego i ostatniego, wyjdzie mi pełny czas na 12 fotek. Z tego to już bez problemu wyliczę ile zrobił w sekundę...
    krcze.. zamroczyło mnie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    a ja już myślałem że masz jakąś stunningowaną wersję Jedynki i powinienem Ci zazdrościć.
    Mi wczoraj wyszły w praniu przy okazji 2 rzeczy - do szybkiego sportu te 12 w serii to ciut mało, a dwa czas zainwestować w szybką kartę ( do tej pory nie potrzebowałem takiej a 2 jakie mam dostałem w promocji to nie narzekam ) żeby szybciej opróżniać bufor...chyba ukleknę przed Sandiskiem III, choć słyszałem że już IV jest lub będzie...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    NIe ma sensu ładować w sandiska III do e-1
    Nawet dwójka jest zaszybka.
    Ja mam preteca 80x ale jest też zwykły pretec o szybkości 4MB/s a włąsnie taka jest szybkość bufora e-1 i każda szybsza karta się marnuje no chyba, że bierzemy pod uwagę szybkość zgrywania do kompa.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    to tu mnie zmartwiłeś...myślałem że będzie sporo szybciej, skąd masz info na temat szybkości opróżniania bufora zależnej od procesora aparatu, bo chyba tu tkwią ograniczenia.
    Zapytam inaczej - na jaką szybkość przesyłu pozwala aparat? Bo to rzeczywiście zmienia postać rzeczy i pewne karty będą "za dobre" pod względem szybkości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

potwierdzam, Sandisk Ultra II jest w sam raz do E-1. mam już trzeci egzemplarz (pojemność rośnie... portfel chudnie) i wszystkie chodzą jak dzikie.

karty SanDisk zawsze biorę u Grosmana (europassat.com) i wszystko jest git.
    na allegro może jest taniej, ale nie chciałbym wyłapać podróby która jest dwukrotnie wolniejsza.

kolejną kartą, którą kupię będzie chyba Pretec, bo słyszę dużo dobrego o tych kartach. jeśli robisz w ORF, to nie ma co się czaić i 4GB wita: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18385 a jeśli lecisz na JPEG'ach to 2GB styknie.

a czas pstrykania serii zmierz stoperem. interesuje Cię czas od pierwszego do ostatniego strzału.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    ja kupiłem E-1 w passacie
    potwierdzam dobrą obsługę
    robię różnie - ostatnio najczęściej ORFy i przydałoby się coś większego niż moje 2 x 512, choć do tej pory wystarczało.
    A jak jest z tym zrzutem z bufora? Na jaką prędkość pozwala soft aparatu? Macie takie info?
    Gdzies u Minolciarzy też czytałem taki wątek że kupno b.szybkiej karty jest bez sensu jeśli i tak aparat jej nie wykorzysta. A nigdzie nie mogę zanleźć informacji na temat tego w E-1.

http://www.auspiciousdragon.net/E1blog/speed.html
    znalazłem coś takiego - wynikałoby że jednak szybciej opróżni bufor przy Etreme III

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

kiedyś był temat o testowaniu zrzutu bufora. mierzyliśmy i wychodziło chyba 21s dla 12xJPG i 31s dla 12xORF. czasy podobne na SanDisk II o różnych pojemnościach.

do E-1 nie warto kupować ani wolniejszej ani szybszej karty niż Ultra II, ew. metalowy Pretec.

nie ręczę że dobrze zapamiętałem, ale jakoś tak to było. jakby co mogę zmierzyć jak schodzi na Ultra II 4GB.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    lessie przedmowcy dobrze prawią ze wszytsko co szybsze od San Disk II aparat juz nie wykorzysta - taka informacje dostalem jakies 2 miechy temu z serwisu Olka, pan nawet byl taki mily ze sprawdzil ile czasu trwa zrzucanie bufa na karte 1 GB zeby rozwiac moje watpliwosci ze zrzucajac takie same foty dla karty 512 MB idzie to szybciej anizeli 1 GB.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

o ile, o sekundę czy dwie? to żadna korzyść wobec konieczności wachlowania kartami. trzeba zapodać 2 (JPEG), 4 (ORF) lub 8GB (ORF, duże imprezy) i zapomnieć o temacie.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    zgadzam się z Tobą choć znowu znalazłem link że jednak Extreme III pozawalają na większą szybkość :
    http://www.biofos.com/esystem/cfcard.html
    różnice to ok 10s - spore.
    Ale macie rację - do pewnego poziomu to nie rzutuje, ekstremalne sytuacje zdarzają się rzadko. Chociaż przykład speedwaya - robisz 12 ORF przy pierwszym okrążeniu i na drugim już możesz nie mieć miejsca w buforze...no, ale to tyle rozważań teoretycznych. kartę i tak pewnie zażyczę sobie w prezencie więc mogę wybierać

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów