dzieki zarowno Piotrowi i RadioErwanowi, na photoshopa narazie szkoda mi pieniedzy moze w miare rozwoju mojej pasji to sie zmnieni a GIMP'a napewno zainstaluje jeszcze raz dzieki![]()
![]()
dzieki zarowno Piotrowi i RadioErwanowi, na photoshopa narazie szkoda mi pieniedzy moze w miare rozwoju mojej pasji to sie zmnieni a GIMP'a napewno zainstaluje jeszcze raz dzieki![]()
![]()
W GIMPIE łatwo zmniejszysz rozmiar zdjęć, pięknie wyostrzysz po zmniejszeniu i już nie będziesz miał problemów z wstawianiem. W razie problemów pytaj.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
ok, wielkie dzieki za pomoc
Na drugiej fotce widze juz troszke swiatla i kombinacje, to mi sie podoba. Jako ze zdjecia osoby bardzo poczatkujacej jestem na tak. Beda z Ciebie ludzie![]()
thethompson,
Moim zdaniem, na obu fotkach główny motyw jest za mało wyeksponowany, zajmuje mniej niż 1/3 powierzchni obrazu, tlo ma zbyt duzy udzial, poza tym tlo na obu fotkach jest bardzo niespokojne i silnie konkuruje z glownym motywem. Moim zdaniem należało by dużo blizej podejść no i uważać, aby tło bylo spokojniejsze, a jeżeli już, to tło powinno grać jakąś zamierzoną rolę.
Najlepszy program darmowy poza gimpem, ktory jest bardzo skomplikowany, jak dla poczatkujacego, to jest irfanview, umozliwia: korekty jasności, kontrastu, nasycenia, gamma, kolorow RGB, nakłladanie efektów (zmiekczanie, negatyw, czarno-biely, wyostrzanie), bardzo latwe kadrowanie (mysza się ciągnie ramkę z dowolnego punktu i Ctrl+Y i zachowaj), redukcje czerwonych oczu, zapisywanie w zmniejszeniu, np. 640x480, 800 x 600 Px, bardzo latwe przegladanie, powiekszanie, wyswietlanie tablicy zdjec (miniaturek) z regulowanym rozmiarem zdjęcia i wiele innych zadan wykonuje. Jest w stosunku do innych programow bardzo prosty w obsludze.
Pzdr, TJ
Witam!!
Ja także jestem na etapie nauki,i wciąż większość fot londuje w koszuAle na początku zabawy miałem przez rok taki aparat jak Ty.Uważam,że na początek to bardzo dobry sprzęt, zrobiłem nim kilka lub kilkanaście świetnych fotek.
Życzę wielu udanych fotek i przede wszystkim satysfakcji z fotografowania
Co do zdjęć,to lepiej jak byś je dodawał jako załączniki do postów,wtedy łatwiej je obejrzeć i ocenić
pozdrawiam!!
ciesze sie ze i tym aparatem <przynajmniej na poczatku> mozna zyskac chodz troche doswiadczeniadziekuje Tadeuszowi jak i wszystkim tym ktozy udzielili mi pewnych rad i wskazowek
teraz załączam zdjęcia ktore zrobilem z kuchennego ok na
bardzo
proszę o ocene tych fotekco o nich sadzicie???
Bardzo prosze o surową ocene tych zdjeć. Ja jestem z nich zadowolony ale chcialbym znac równiez wasze zdanie![]()
Widzisz, tak to jest, że na początku człek sie cieszy każdym wg. jego oceny dobrym zdjęciem, nieważne, czy jest z okna kuchennego, czy z balkonu. Ale tak naprawdę i uwierz mi, nie o to chodzi. Sam boleśnie się o tym przekonałem. To nie jest tak, że cyknę i mnie i mojej np. żonie się podoba i już wstawiam. Zanim wstawisz, przemyśl, o co mi chodziło, co chciałem pokazać, jaki miałem zamysł, zanim wcisnąłem spust. Gadam, ale tak jest, sam to przeszedłem. Wstawiasz fotki, które tak naprawdę są banalne i nic ciekawego nie prezentują. Może najpierw złap jakiś temat, nie wiem, może już jesień i staraj się w jednej wybranej fotce pokazać, jak Ty ją widzisz. Sądzę,że to będzie o wiele ciekawsze niż wstawianie zupełnie przypadkowych fotek, bo mi się akurat dzisiaj podobają. Wybacz mentorski ton, ale po doświadczeniach na tym forum, myślę, że mam prawo to powiedzieć.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Piotrze,
oczywiście podzielam<juz teraz> twoje zdanie i zgadzam sie z nim w 100%. Masz racje w tym co muwisz: ze pierwsze fotki <nawet słabe> naprawde rajcuja i ciesza czlowieka. Wiem byc moze przesadzam ale naprawde tak jest. Rozumiem ze moje zdjecia sa zwyklymi obrazkami a powinny miec cos wiecej, powinny wyrazac mnie. Ustosunkuje sie do twojego zdania i bede prubowac w swoich fotkach szukac tego "czegos" zeby niestanowily one zwyklego obrazka.
DZIEKUJE Ci ze mi to powiedziales
Pozdro
PS;aha no i juz niebede wiecej zasmiecac forum![]()